14 Aplikasi Edit Gambar Paling Terbaik (Photo Editor Apps)

Aplikasi edit gambar terbaik di android iphone hp

Fotografi merupakan salah satu perkara penting dalam kehidupan manusia hari ini. Edit foto menggunakan aplikasi pada telefon android atau iPhone seperti rutin harian ramai orang.

Penggunaan aplikasi suntingan foto telah membuktikan ia amat berkesan untuk melakukan aktiviti penyuntingan yang terbaik tanpa bantuan orang yang lebih pakar.

Ini kerana membuat suntingan pada telefon adalah sangat mudah kerana semuanya automatik dari segi kesan atau warna dan sebagainya.

Nampaknya menjadi satu kemestian bagi semua orang untuk mempunyai aplikasi penyuntingan foto pada telefon pintar, daripada individu kepada peniaga dalam talian.

Namun, mungkin masih ada yang tidak tahu aplikasi penyuntingan foto mana yang terbaik dan sesuai untuk mereka dan sama ada ia menepati citarasa serta ciri moden masa kini.

Walau bagaimanapun, tidak semua aplikasi telefon pintar yang terdapat di Google Play Store dan App Store adalah serasi dengan setiap telefon serta memuaskan.

Disebabkan itu, berikut dikongsikan senarai aplikasi penyuntingan foto terbaik untuk telefon pintar anda yang boleh anda pilih sewajarnya.

Aplikasi Edit Gambar Terbaik 2021

Apps edit gambar free online cantik

Senarai semua aplikasi untuk suntingan gambar adalah pandangan penulis yang berpendapat semuanya adalah terbaik dan sangat sesuai digunakan oleh semua pemilik Android dan iPhone di Malaysia.

Snapseed

App edit gambar paling cantik anime kartun

Semestinya aplikasi ini sangat terkenal dan menjadi pilihan ramai kerana ia milik syarikat gergasi terbesar dunia iaitu Google.

Snapseed mempunyai peralatan yang sangat diperlukan oleh pemilik telefon yang ingin menyunting foto menjadi lebih cantik dan kemas dengan menggunakan telefon bimbit.

Antara ciri yang tersedia dalam apl ini ialah mengedit foto seperti pangkas, bingkai, teks, kecerahan, vignet dan banyak lagi.

Yang paling menarik ialah aplikasi ini anda boleh muat turun di kedua-dua kedai aplikasi secara percuma tanpa sebarang bayaran.

Snapseed: Google Play | App Store

Adobe Photoshop Express

Guna handphone

Photoshop terkenal dengan perisian menyunting gambar menggunakan komputer yang dikatakan perisian terbaik di dunia pada pendapat sesetengah orang.

Namun, seiring dengan peredaran zaman, Photoshop kini boleh digunakan melalui telefon pintar dengan memiliki ciri terbaik untuk mencantikkan foto.

Dengan menggunakan aplikasi ini yang juga boleh dilabelkan sebagai aplikasi editor foto profesional, hasil penyuntingan foto anda akan menjadi lebih menarik mengikut kreativiti anda sendiri.

Antara ciri yang dimiliki oleh aplikasi Adobe Photoshop Express ini adalah seperti pembetulan warna, kontras, pendedahan dan banyak lagi ciri menarik di dalamnya.

Ini adalah aplikasi yang sesuai untuk mereka yang ingin menukar gambar yang diambil menjadi lebih kemas dari segi warna dan tekstur.

Anda boleh memuat turun aplikasi ini untuk telefon pintar pada bila-bila masa melalui pautan yang dikongsi di bawah:

Adobe Photoshop Express: Google Play | App Store

Aplikasi VSCO

Gambar untuk produk berniaga

Aplikasi VSCO lebih kepada Filter iaitu membuat gambar mengikut warna yang diingini contohnya jika anda menggunakan kamera filem analog dan sebagainya.

Versi yang ditawarkan secara percuma cukup memadai untuk menyunting foto, namun ada juga yang berbayar yang mempunyai lebih banyak fungsi lain.

Semua pengguna aplikasi ini boleh mengedit foto yang sesuai mengikut paparan yang dikehendaki seperti kontras, warna kulit seseorang dan banyak lagi.

VSCO: Google Play | App Store

Adobe Lightroom

Apps tulisan cantik guna photoshop

Fungsi yang tersedia dalam Adobe Lightroom untuk digunakan pada komputer adalah sangat serupa dengan fungsi yang tersedia dalam aplikasi untuk telefon.

Semua kerja penyuntingan foto menjadi lebih pantas dan mudah kerana setiap ciri yang anda inginkan semuanya ada di dalamnya.

Walau bagaimanapun, aplikasi ini mempunyai sedikit bayaran yang perlu anda belanjakan untuk menggunakan semua ciri yang ditawarkan.

Adobe Lightroom: Google Play | App Store

Aplikasi Foodie

Aplikasi untuk mengedit gambar background

Sesuai dengan namanya yang mengaitkan makanan, begitulah ciri-ciri yang terdapat dalam aplikasi untuk mengedit gambar makanan ini, ya sangat terbaik dan hebat.

Aplikasi ini sesuai untuk mereka yang suka berkongsi gambar makanan di laman sosial, untuk jualan, peniaga, produk, perniagaan penghantaran makanan dan sebagainya.

Apa yang istimewa tentang aplikasi ini ialah editor Foodie ini hampir sama dengan editor yang terdapat dalam aplikasi Instagram yang mempunyai penapis.

Walau bagaimanapun, penapis Editor Foodie mempunyai lebih banyak pilihan dan secara keseluruhannya terdapat 30 jenis penapis untuk mengedit foto makanan anda.

Foodie: Google Play | App Store

Aplikasi Visage

Download aplikasi edit gambar dan tulisan

Aplikasi penyuntingan muka terbaik, adalah aplikasi yang anda cari yang boleh menghilangkan semua jerawat, bintik hitam, menjadikan gigi putih dan banyak lagi.

Dengan menggunakan aplikasi untuk wajah ini, Visage membantu anda untuk mencantikkan wajah dengan hanya mengedit dan menekan beberapa fungsi yang anda perlukan.

Lebih menarik, ia bukan sahaja menjadikan gambar anda begitu comel malah boleh mengubah penampilan anda serta menghaluskan kulit menjadikan kulit anda lembut cantik dan berseri.

Malah ia dapat mencantikkan warna gigi seseorang supaya putih bersih dan mempunyai fungsi solekan yang lengkap mengikut warna yang anda pilih.

Namun, aplikasi Visage yang boleh anda gunakan secara percuma mempunyai iklan, manakala versi berbayar iaitu Pro amat sesuai untuk anda yang mementingkan kecantikan wajah.

Visage: Google Play | App Store

Senarai Photo Editor Apps

Selain aplikasi edit foto yang dikongsikan di atas, berikut adalah senarai aplikasi edit foto yang sangat popular di kalangan pengguna telefon yang sehingga kini masih ramai yang memuat turun.

Anda boleh memilih mana yang sesuai dengan citarasa dan keinginan anda sendiri dan terdapat beberapa aplikasi yang tidak sesuai untuk sesetengah telefon.

Sila klik pautan aplikasi yang anda pilih mengikut jenis telefon iaitu aplikasi android melalui Google Play Store dan iPhone melalui Apple Apps Store di bawah:

Terdapat beberapa aplikasi dalam senarai yang diperkenalkan lengkap dengan editor untuk mengedit video dan foto dalam satu aplikasi sahaja.

Semoga perkongsian senarai aplikasi penyuntingan foto terbaik untuk digunakan pada telefon Android dan iPhone ini akan memudahkan kerja anda untuk mengedit foto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.