4 Maksud Mimpi Gigi Patah Tercabut & Tertanggal Atas – Bawah

Pasti ada yang tertanya-tanya adakah maksud mimpi gigi depan patah, gigi geraham tercabut atau gigi bawah semuanya bertarikh. Kalau kita sering bermimpi, mesti kita nak tahu apa tanda, maksud dan alamatnya menurut Islam.

Lazimnya, mimpi tentang gigi dikatakan berkaitan dengan kematian serta menandakan alamat buruk yang menyebabkan timbulnya ketakutan sehingga ingin mencari jawapan dan makna tafsir mimpi tersebut.

Dalam hidup ini, sekali pun pasti ada yang bermimpi semasa tidur berkaitan gigi sama ada gigi atas dan bawah, gigi susu atau gigi geraham.

Tetapi betul atau tidak, mimpi semasa tidur mempunyai alamat tertentu yang mana ianya adalah petanda atau ingin menyampaikan sesuatu berita kepada seseorang yang sedang bermimpi?

Kata orang, jika mimpi gigi atas tercabut, bermakna akan berlaku kematian saudara-mara atau keluarga sebelah ibu bapa atau datuk nenek.

Jika anda bermimpi gigi bawah tercabut atau gigi bawah patah, dikatakan ia petanda kematian bagi keluarga bawahan seperti anak, cucu atau saudara mara yang lebih muda dari kita.

Tidak kira betapa dahsyatnya mimpi yang kita alami itu sama ada berulang atau sekali-sekala, diingatkan, mimpi adalah mainan tidur semata-mata.

Namun, ada pakar tafsir mimpi yang arif menyatakan kadangkala mimpi ketika tidur adalah benar dia ingin memberitahu alamat kepada orang yang terpilih.

Malah, impian patah gigi dalam masyarakat Melayu sejak dahulu lagi mempunyai pelbagai versi dan ia sering dikaitkan dengan berita buruk dan kematian ahli keluarga.

Namun, bermimpi gigi tercabut, gugur semua, hancur berkecai atau sebaliknya, sebenarnya bukanlah bererti mati malah ia mempunyai pelbagai makna, makna dan tafsiran yang tersendiri.

Maksud Mimpi Gigi Patah atau Tercabut

Terdapat beberapa maksud mimpi patah gigi, geraham tercabut sama ada di bahagian atas atau bawah serta bermimpi sakit gigi sendiri ketika tidur malam, siang atau pagi.

1. Maksud Mimpi Gigi Bawah Patah

Dalam mimpi makna gigi bawah patah ini mempunyai beberapa versi seperti gigi bawah di kiri dan kanan atau goyang membawa maksud yang berbeza.

Walau bagaimanapun, menanggalkan sama ada kiri atau kanan, separuh, separuh bahagian depan berlubang belakang tidak perlu diambil kira kerana ia dikatakan sangat mengarut dan tidak boleh dipercayai.

Mimpi patah gigi bawah adalah petanda yang memberitahu seseorang untuk sentiasa berwaspada kerana ia memberi alamat perkara buruk yang bakal berlaku.

Ia juga melibatkan diingatkan tentang kesukaran dan kepayahan dalam hidup yang akan anda alami apabila tiba masanya.

Jika bermimpi patah gigi sebelah kanan adalah petanda yang bermaksud seseorang itu akan menghidap penyakit yang tidak diketahui.

Dikatakan juga bahawa jika gigi taring yang patah membawa maksud berhubung dengan kawan atau kawan baik kita akan pergi jauh meninggalkan kita.

Sebaliknya, gigi yang longgar atau sakit adalah peringatan yang dikaitkan dengan tanda bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku kemudian.

Jika anda mempunyai impian seperti ini, jangan berputus asa atau kecewa sebaliknya perbanyakkan amal soleh seperti berzikir dan berdoa kepada Allah.

Mohon kepada Allah agar dipermudahkan segalanya dan dijauhkan dari sebarang musibah dan sentiasa dilindungi Allah SWT.

2. Mimpi Gigi Atas Patah

Ada yang berpendapat apabila mimpi patah gigi memberi makna bahawa ahli keluarga atasan akan atau telah meninggal dunia.

Dikatakan juga bahawa maksud gigi patah ini menandakan alamat yang baik kepada mereka yang mengimpikan ini sebagai mendapat rezeki yang melimpah ruah.

Ia seperti anda mendapat durian runtuh atau apa-apa keuntungan dari titik peluh anda sendiri atau mendapat rezeki yang besar.

Apabila anda bermimpi tentang ini, jangan cepat percaya pada ramalan kematian dan teruja dengan perkara yang berkaitan dengan nasib yang runtuh itu.

Sebaliknya ingatlah tentang kematian untuk diri sendiri yang akan berlaku suatu masa nanti dan gunakanlah rezeki yang ada pada jalan Allah.

3. Mimpi Gigi Patah Semua

Ia dikaitkan dengan petanda buruk yang membawa maksud kepada persoalan wang iaitu hutang dan anda perlu membayar segera dan tidak boleh ditangguhkan.

Kemungkinannya, anda perlu menjelaskan bayaran mengejut atau wang perlu dikeluarkan dalam jumlah yang besar untuk faedah.

Daripada makna mimpi seperti itu, anda perlu sentiasa ingat tentang simpanan, menyimpan wang dan menyimpan untuk masa depan yang tidak menentu.

4. Mimpi Gigi Depan Patah

Maksud mimpi gigi depan patah biasanya dikaitkan dengan petanda bahawa anda akan menghadapi kesukaran dan kegagalan yang akan berlaku kelak yang membawa kesukaran dan kepayahan.

Waktu bermimpi sama ada di tengah malam atau di siang hari tidak memberi sebarang makna sebaliknya tertumpu kepada mimpi patah gigi depan.

Apa yang pasti, makna mimpi itu belum tentu tepat dan jangan terlalu taksub dengan mimpi yang dialami sebaliknya berserah kepada Allah SWT.

Tiga Jenis Mimpi dalam Islam

Dalam Islam, mimpi manusia ada 3 jenis dan apakah maksud sebenar di sebalik mimpi tersebut? Sila fahami setiap penerangan daripada Ustaz Kazim Elias.

Kesimpulan

Tidak kira apa impian seseorang, tidak kira hebat atau teruk untuk dicabut sendiri, harus diingat bahawa mimpi itu hanyalah mainan tidur dan tidak perlu risau.

Perkara yang paling penting dalam hidup ini ialah sentiasa beramal kepada Allah SWT dan sentiasa meminta dan memohon apa sahaja kebaikan untuk diri dan keluarga.

Semoga perkongsian erti mimpi gigi patah dan tercabut ini memberi sedikit ilmu kepada anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *