Perbezaan Adat Orang Melayu dan Ajaran Islam Bab Kematian

adat melayu yang bertentangan dengan islam

Terdapat banyak perbezaan antara adat resam masyarakat Melayu dan Islam. Ini dibuktikan melalui perkongsian yang menjelaskan perbezaan dengan menunjukkan adat Melayu dan ajaran Islam.

Mungkin masih ramai di antara kita yang masih tidak begitu memahami apa yang diperkatakan oleh ajaran Islam dan yang mana adat resam orang Melayu. Jom kita lihat apa bezanya masih ramai yang mengamalkannya sehingga kini.

Adat Melayu dan Ajaran Islam Bab Kematian

adab selepas kematian ahli keluarga

Mendengar Berita Kematian

Melayu: Masyarakat kita hari ini apabila mendengar berita kematian kebanyakannya akan membaca surah Al-Fatihah.

Islam: Dalam Islam, diajar bahawa apabila kita mendengar berita kematian orang Islam kita perlu mengucap Innalillahi wa inna ilaihi rojiun.

Kebumikan Jenazah

budaya yang bertentangan dengan islam

Bahasa Melayu: Meramas air dengan juga yang biasa diikat dengan kain putih. Kemudian akan menabur bunga di atas kubur, selain itu ada juga yang meletakkan batu di sekeliling kubur atau di atas kubur.

Islam: Ajaran Islam tidak ada air di atas kubur. Jika disembur air dengan alasan membasahi tanah tidak mengapa, tetapi jika disemburkan air supaya mayat terasa sejuk, maka akidah ini akan merosakkan akidah.

Kubur Jenazah

adab selepas kematian ahli keluarga

Melayu: Kubur berhias seperti pengantin, ada bangunan, ada nama, tarikh hidup dan mati. Ada pakej upah baca Quran, dua nisan.

Kubur dijadikan masjid tempat beribadat dan bertanya. Kena beri wang kepada orang yang solat jenazah, kepada penggali kubur dan perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM1000.

Islam: Kubur tidak dinaikkan tetapi diratakan, tiada hiasan. Tiada bangunan, tiada kapur, tiada nama, tarik hidup dan mati. Tiada pahala bagi membaca al-Quran di tanah perkuburan.

Hanya ada satu batu nisan di setiap kubur. Tempat ibadat di masjid bukan di tanah perkuburan. Wang tidak diperlukan kerana tugas menguruskan jenazah adalah fardhu kifayah bagi umat Islam.

Kenduri Arwah

Melayu: Keluarga si mati akan mengadakan kenduri arwah dengan bacaan tertentu, doa, khusus, surah yassin dan dihadiri oleh tekong tahlilan si mati untuk mengisi perut tetamu dengan makanan walaupun dalam keadaan susah atau terpaksa. .

Jika bersedekah, tidak salah untuk meluruskan niat. Kenduri dilakukan selama 7 hari, 40 hari dan 100 hari dengan keyakinan bahawa jenazah tidak diseksa dan tidak disoal di dalam kubur. Ritual seperti ini tergolong dalam agama Hindu.

Islam: Tiada kenduri arwah. Yang ada hanya untuk mendoakan jenazah walau di mana sahaja.

Allahummaghfirlahu warhamhu waafihi wa’fuanhu ( jenazah lelaki )

Allahummafirlaha warhamha waafihi wa’fuanha ( Jenazah wanita)

Jiran terdekat akan memberikan makanan kepada keluarga si mati kerana mereka dalam kesedihan dan kesusahan.

Bacaan Talqin

perkara khurafat dalam pengurusan jenazah

Bahasa Melayu: Bacaan talqin di atas kubur oleh imam upahan. Paderi akan memberikan jawapan bocor kepada si mati untuk menjawab soalan kubur. Imam dan makmum duduk di atas kubur sambil imam membaca talqin dengan menyebut nama fulan atau fulanah.

Islam: Tiada talqin dibocorkan kepada mayat. Kerana jenazah sudah membawa amalan sendiri menjawab soalan di alam kubur.

Luruskan niat jika talqin sebagai dakwah untuk saling mengingati-mengingati hari kematian yang akan datang kepada mereka yang menziarahi jenazah di tanah perkuburan tidak berdosa kerana Allah mahu kita saling mengingati tentang hari kematian.

Jadi, marilah kita sama-sama berlapang dada dan merenung perkongsian ini yang menjelaskan perbezaan adat resam masyarakat Melayu dan juga ajaran Islam itu sendiri. Perlu diingatkan bahawa Melayu hanyalah bangsa dan Islam adalah pegangan kita.

adat kematian kaum melayu

Oleh itu, mari kita sebarkan berita ini kepada mereka yang masih tidak tahu tentang ini secara keseluruhan. Nabi juga berpesan dalam sebuah hadis untuk dijadikan panduan iaitu:

“Barangsiapa membuat suatu perkara baru dalam urusan kami ini (urusan agama) yang tidak ada asalnya, maka perkara tersebut tertolak.” (HR. Bukhari no. 2697 dan Muslim no. 1718)Semoga perkongsian daripada Suraya Abdul Wahab, tentang perbezaan adat resam Melayu dan juga ajaran Islam akan menambah ilmu pengetahuan yang tidak pernah kita ketahui. Semoga ianya memberi manfaat kepada semua termasuk ahli keluarga dan sahabat handai.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *