Air Terjun Hutan Lipur Sekayu (Air Terjun Sekayu Kuala Berang)

Terjun Sekayu Air Terjun Terengganu

Tempat ini diberkati dengan banyak keajaiban semula jadi dengan flora dan fauna yang banyak. Hutan Lipur Sekayu (Hutan Lipur Sekayu) merupakan salah satu hutan lipur yang terkenal di Terengganu dan menjadi tempat percutian kegemaran pengunjung dari waktu senja dan waktu kerja yang panjang.

Air jernih dan sejuk yang mengalir dari sungai Sekayu dan Tersat serta keindahan alam semulajadi di sekeliling amat sesuai untuk merehatkan minda dan badan serta membawa keluarga berkelah serta beriadah.

Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu

Hutan Lipur ini juga mempunyai kawasan yang luas yang sesuai untuk aktiviti berkelah dan bersiar-siar bersama keluarga di sepanjang sungai sekayu dengan banyak bilik persalinan dan tandas serta banyak kawasan perkhemahan yang lengkap dengan pendiangan untuk memasak dan menyalakan api, dengan bekalan elektrik dan air bersih. bekalan.

Pengunjung boleh berehat hari mereka dan menikmati berjalan di sepanjang kawasan rekreasi dan ke Taman Pertanian Negeri yang terletak di dalam Hutan Lipur.

Di Taman Pertanian, pengunjung akan melihat taman bunga, taman orkid, dusun buah-buahan, taman, taman burung dan haiwan di zoo mini seperti monyet, memerang, beruang matahari Malaysia dan lain-lain.

Pengunjung juga boleh berjalan di sepanjang denai hutan yang disediakan oleh jabatan untuk melihat pelbagai jenis tumbuhan dan hidupan liar di hutan berhampiran.

Cara Ke Sana

Terletak 16km dari bandar Kuala Berang melalui jalan utama Kuala Berang-Sekayu, 56km dari Bandar Kuala Terengganu.

Pengunjung boleh menggunakan pengangkutan sendiri atau pengangkutan awam seperti kapal terbang, bas atau teksi dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu ke Kuala Berang sebelum berlepas ke Hutan Lipur Sekayu.

Where To Stay

  • Chalet Perhilitan
  • Sekayu Rest House
  • Kenyir Lake Resort
  • Kuala Berang Rest House
  • Tanjung Mentong Resort

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *