Lengkapkan Jenis Aksesori Penting untuk Pelancongan Basikal ini

Aksesori Penting untuk Lawatan Basikal

Jenis-jenis aksesori yang perlu diutamakan untuk basikal touring pastinya menjadi pelengkap ketika menjalankan perjalanan pantang dengan daya tarikan stamina bertenaga untuk pelayaran yang pastinya tidak akan dilupakan. 

Terlalu banyak jenis aksesori yang wajib digunakan oleh bikers ini untuk melindungi tubuh badan malah memudahkan segala aktiviti kembara yang akan dijalankan secara berkumpulan untuk menempuh laluan mencabar. Terdapat beberapa penunggang basikal yang akan memilih cara ini untuk menikmati semua tema alam semula jadi dan percutian yang digabungkan ke dalam perjalanan bersejarah dalam hidup anda nanti.

TUX KfJbvsIHVey1bwFRKFWGUmm00JWUElPyF3s M SQbbRU3KXwsjAN7FnqwsdvCUSfbS6IbtBRANcuoXyZWeOD54Gtkkyn9BrO XPRznmWHolF6Fxv2wcodsDLybkU4cS4N8 wILuRWDqdkPZfFFSJZCa9tO18i NodU5KXd26r0lEwUAO3wKM Q
Poto oleh: mk.wikipedia.org

Sudah tentu aksesori penting jenis ini berfungsi untuk kepentingan penunggang motosikal bagi melindungi anggota badan untuk digayakan menikmati perjalanan nanti. Semestinya bahan asas aksesori ini sangat bagus dan pastinya berkarakter tinggi supaya ia sesuai digunakan semasa trip touring nanti. Jika perjalanan seterusnya memerlukan semua jenis aksesori ini, anda boleh melihat beberapa kedai aksesori dalam talian atau luar talian untuk menentukan aksesori yang merupakan pilihan utama terbaik dan untuk digunakan semasa mengembara dengan basikal nanti. Berikut penjelasannya:

#1. SET PERALATAN.

Peralatan penting untuk basikal pastinya perlu disediakan apabila beberapa alatan basikal perlu dibaiki atau diketatkan. Peralatan ini perlu dibawa dan perlu dimasukkan ke dalam senarai barang yang perlu disediakan sebelum bertolak ke lawatan nanti. 

Kandungannya hampir sama dengan kit alatan motosikal seperti pemutar skru, playar, pengunci bolt-reinforced, dan lain-lain yang dirasakan amat diperlukan dalam perjalanan nanti. Semestinya set toolkit ini sudah ada di kedai aksesori basikal, ia sangat berguna jika anda dalam perjalanan yang jauh dari kedai membaiki basikal atau pun langsung tidak berada di tempat terpencil.

#2. KAIN SERBAGUNA MENGELULUSKAN AIR DENGAN CEPAT.

Lap perlu disediakan kemudian yang sangat berguna untuk membersihkan sepea dari habuk, kotoran yang melekat padanya apabila anda mencucinya dalam perjalanan nanti. Jenisnya menyerupai kain plastik yang sangat elastik yang boleh menyerap air dengan cepat dan terasa lembut apabila disentuh serta mudah kering. 

Semestinya kain lap ini sangat ringkas dan serba boleh, hanya satu sudah cukup untuk menjadi sangat pelbagai fungsi dengan pelbagai keperluan semasa dalam perjalanan nanti. Cadangan terbaik adalah membeli kain yang berkarakter tinggi yang tidak mudah koyak dengan material yang bagus supaya sepanjang perjalanan anda dapat mempersembahkan yang terbaik dalam pemakaiannya.

#3. SEMAK KESTABILAN RANTAI BASIKAL.

Aksesori ini amat penting apabila basikal akan berjalan untuk meninjau sama ada kekuatan rantai basikal mencukupi dan mampu dibawa berjalan jauh. Penyemak rantai atau penyemak rantai ini tentunya sangat berguna apabila anda menggunakannya, anda tidak perlu kotor dengan minyak cecair yang melekat pada rantai basikal. Ia mudah didapati di kedai aksesori basikal sama ada dalam talian atau luar talian.

#4. TOLER JEJAK BASIKAL KHAS.

Sebagai langkah berjaga-jaga semasa dalam perjalanan, anda mesti menyediakan tali khas untuk menunda basikal jika anda pergi melancong bersama rombongan. Tali basikal yang kuat diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi seperti tali pendaki batu pastinya sangat penting apabila rantai basikal putus ketika mendaki bukit. Panjang minimum hendaklah 15 meter dan yang terbaik bergantung kepada laluan perjalanan nanti.

#5. HELMET STANDARD KEMBARA BASIKAL.

Untuk pemakaian topi keledar perlu diambil kira kerana ia akan melindungi kepala daripada kecederaan apabila terjatuh. Topi keledar standard ini mesti diutamakan kerana ia mempunyai struktur untuk melindungi kepala dan kontur spesifikasi disesuaikan dengan saiz dan ketahanan terhadap hentaman sangat baik. Jangan beli topi keledar yang tidak mempunyai standard kerana ia akan memberi impak yang tidak baik sekiranya berlaku kemalangan dalam perjalanan nanti.

#6. MATA BASIKAL MELANCONG.

Aksesori penting ini sangat diperlukan ketika melancong yang tentunya melindungi mata daripada angin dan habuk yang boleh menyebabkan mata juling atau sakit sekaligus melindungi mata dan gaya. Mata kaca jenis standard sememangnya pilihan terbaik kerana ia akan memberikan kesan perlindungan pada keseluruhan permukaan mata dan kualiti terbaik melindungi daripada sinaran UV A dan UV B. Sangat penting untuk melindungi jenis cahaya ini kerana ia akan memberi kesan buruk dalam jangka masa pendek atau panjang.

#7. LAMPU BASIKAL DAN LOCENG.

Sememangnya ini adalah pilihan bergantung kepada keperluan basikal touring, kegunaannya adalah untuk tujuan ketika melancong terutama memasuki tempat sesak dan perjalanan senja memasuki destinasi akhir. Aksesori ini tidak wajib tetapi boleh didapati di kedai aksesori basikal sama ada dalam talian atau luar talian. 

Pilihannya sudah tentu mengikut bajet anda, untuk lampu basikal sekarang tidak menggunakan dynamo yang berputar melalui roda lagi tetapi sudah menggunakan bateri atau pengecas dan terdapat pilihan lampu LED yang lebih terang. Loceng juga boleh disambungkan ke bateri, yang lebih ringkas dan sangat mudah dicas apabila kuasa mula berkurangan, seperti hon mini seperti kelas basikal.

#8. TEMPAT MINUM BOTOL SERBAGUNA.

Membawa bekalan minuman mesti disimpan dalam botol khas basikal touring pelbagai saiz. melalui atau bersama-sama dengan ini banyak jenis dan saiz boleh disesuaikan dengan keperluan perjalanan nanti. Semestinya air minuman ini sebagai minuman amat penting dalam perjalanan supaya rasa dahaga dapat segera diatasi tanpa perlu menunggu lama. Jangan biarkan badan kehilangan cecair badan supaya kecergasan badan terjaga dan perjalanan ke destinasi asalkan kondusif dan sangat gembira.

#9. PAKAIAN BASIKAL MELANCONG.

Melancong melancong tentunya mempunyai pakaian istimewa atau dipanggil Jersey. Memang ada yang kurang selesa dengan jersi tersebut tetapi boleh dilaras mengikut citarasa dan model yang seumpamanya. Pilih pakaian yang cepat menyerap peluh dan materialnya selesa digunakan semasa dalam perjalanan nanti. 

Untuk urusan warna, banyak disediakan mengikut citarasa. Fungsinya sudah tentu menyumbang kepada badan dan pastikan jahitan mesti berfungsi di celah kelangkang, dan jangan lupa kawasan ini mesti ada jahitan tambahan supaya tidak mudah koyak apabila basikal mengayuh naik bukit.

#10. SARUNG TANGAN.

Fungsi sarung tangan adalah untuk melindungi tangan daripada terik matahari atau memberi kekuatan pada tangan semasa memegang hendal basikal, terutamanya ketika berada di serong. Pastikan sarung tangan yang anda pilih adalah berkualiti dan menyerap cahaya dan kering dengan cepat. Pilih bahan yang tidak mempunyai kesan gatal apabila digunakan dan bahan elastik yang tidak licin apabila digunakan untuk memegang palang basikal.

#11. PAM TAYAR SERBAGUNA.

Jika anda akan pergi ke kumpulan basikal touring, pastikan anda membawa pam tayar serba boleh ini untuk meningkatkan jumlah tekanan udara pada roda basikal. Tekanan udara akan sentiasa berkurangan ketika melakukan perjalanan kerana tekanan yang menyebabkan udara dalam tayar akan berkurangan sedikit demi sedikit. Sekiranya tekanan angin tidak sesuai, ia akan memberi kesan tidak selesa apabila berjalan.

#12. BAWA TAYAR BOLA KERANJANG SANDARAN.

Semasa trip touring, sudah tentu anda perlu membawa spare inner tube untuk menggantikannya apabila bocor dalam perjalanan. Memang kalau ditampal rasanya tidak perlu kerana sudah pasti jauh dari pusat bandar, jalan penyelesaiannya cuma gantikan tiub dalam yang anda sediakan sebelum bertolak ini. Untuk tujuan utama, anda mesti menyediakannya dalam kit alat sebagai alat penting semasa menukar tiub dalam dalam perjalanan nanti.

Butiran ini adalah aksesori minimum untuk basikal touring yang mesti penting dalam perjalanan nanti. Untuk tujuan semua aksesori ini, adalah sangat mudah untuk bermula dari kedai basikal khas untuk mendaki gunung atau basikal gunung ke kedai dalam talian yang sudah marak di alam maya. 

Untuk isu harganya sangat kompetitif dan boleh diselaraskan dengan matlamat anda. Semoga bermanfaat dan semoga aktiviti jelajah ini mengikut perancangan perjalanan selamat yang memerlukan keberanian tinggi untuk menakluki medan yang agak mencabar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *