Anda Hobi Melancong Basikal: Petua Persediaan Lengkap Sebelum Memulakan Perjalanan Anda

Anda Hobi Melancong Basikal: Tips Persediaan Lengkap

Kini muncul hobi berbasikal yang menjadi fenomena bagi golongan muda yang ingin menjalani kehidupan sihat dengan berbasikal terutama pada hujung minggu. Masyarakat yang mencetuskan idea ini menjadi acara yang sangat berguna sudah tentu mempunyai pelbagai aktiviti seperti lumba basikal, berbasikal gunung, basikal touring, hinggalah basikal santai. Kesemua acara berbasikal ini paling diminati iaitu jelajah basikal, tempat berkumpul penggemar basikal yang mempunyai susuk tubuh yang sangat baik yang mampu menempuh jarak lebih 60 km. Terdapat begitu banyak basikal jelajah yang popular, terdapat beberapa program tahunan yang boleh menguji keupayaan anda untuk menakluki rupa bumi yang agak mencabar seperti Tour De Singkarang di Sumatera.

DrT wbpu7igta2tuwzz5tHA2rP9 LvSAMr6oluy
Poto oleh: travelingismywolrd.wordpress.com

Sememangnya sebelum melaksanakan jelajah basikal ini, ada beberapa persiapan yang perlu dilakukan sebelum melaksanakan trip yang jarang dan sangat menggembirakan ini. Apa yang perlu disediakan supaya perancangan jelajah yang bakal anda lakukan menjadi lebih fokus dan fokus, seperti berikut:

#1. PERSEDIAAN FIZIKAL MENTAL SEBELUM MAJLIS.

Untuk mengambil bahagian dalam lawatan basikal ini, anda tidak boleh pergi begitu sahaja tanpa sebarang persiapan fizikal dan mental. Proses ujian ini mesti dijalankan lebih awal malah mesti tetap dan sentiasa menjalankan perantauan secara berbasikal supaya anda dilatih dari segi fizikal dan mental supaya anda boleh mengambil bahagian dalam jelajah basikal dengan cara yang terbaik tanpa sedikitpun halangan. 

Corak ujian fizikal dan mental ini mestilah mengikut piawaian yang diguna pakai agar kestabilan yang ingin diperolehi yang terbaik dapat dipersembahkan di pentas yang bakal dilalui sebagai landasan mengukur kemampuan tubuh badan.

#2. BENDIRIAN BADAN MESTI DIKEKALKAN SEMASA MELANCONG.

Badan yang mengandungi cecair yang mencukupi mestilah stabil setiap kali anda melakukan jelajah. Persediaan mesti dibuat dengan membawa bekalan air minuman yang mencukupi dan memastikan badan tidak mengalami dehidrasi. Mengembara dengan basikal di luar rumah sudah tentu mengeluarkan peluh yang banyak bersama-sama dengan ion lain yang akan menyebabkan kehausan. 

Ini adalah apabila badan telah mula meminta anda minum sesuatu yang mesti dilakukan dengan segera. Minum air yang mencukupi semasa memulakan perjalanan mesti dilakukan, jangan sekali-kali minum yang mengandungi kafein, alkohol, hingga soda. Minuman terbaik untuk badan semasa perjalanan adalah air tulen, yang paling disyorkan oleh pakar.

#3. MAKANAN SIHAT SIHAT BADAN.

Melakukan acara yang agak mencabar, seperti jelajah basikal, mesti menyediakan pengambilan makanan yang sihat dan sihat untuk badan. Memilih makanan berkhasiat tinggi yang mengandungi unsur-unsur penting seperti vitamin, mineral, dan ion adalah sangat penting kerana semua komponen sihat ini diharapkan oleh badan berfungsi apabila kaki pertama anda mengayuh sudah memerlukan elemen penting untuk menjalankan aktiviti sehingga tamat nanti. 

Struktur contoh bahagian makanan yang disyorkan ialah protein, serat, dan karbohidrat dengan dos yang betul disyorkan oleh doktor mahir dengan jumlah kalori yang dijangka sentiasa berdiri semasa perjalanan dalam badan anda. Pastikan jenis makanan yang mudah dihadam ketika melancong mesti disediakan supaya badan boleh mencerna bahan makanan ini secara praktikal ketika melancong nanti.

#4. MEMANASKAN DIRI SEBELUM MELANCONG.

Untuk mengelakkan kecederaan dalam perjalanan kemudian, pastikan anda telah melakukan pemanasan atau regangan pertama sebelum perjalanan utama. Sebenarnya, bukan sahaja sebelum jelajah, malah seawal mungkin sebelum program berlangsung, acara sukan asas dan khas perlu dijalankan sama ada secara individu atau komuniti berbasikal. 

Anda boleh menyesuaikan masa, tetapi ia mesti dilakukan setiap hari agar kelenturan sendi dan otot sentiasa diperolehi daripada acara memanaskan badan setiap hari ini agar kecederaan yang menyakitkan dapat dielakkan semasa program utama nanti.

Selepas anda melaksanakan elemen-elemen utama dalam program jelajah basikal ini, terdapat beberapa lagi perkara penting yang perlu disediakan sekiranya anda membawa pegawai untuk menyertai perlumbaan rasmi yang telah pun dibawa atau khusus untuk anda dan masyarakat ketika jelajah nanti perlu ada persiapan yang sangat rapi malah perincian sebelum perjalanan dijalankan.

#a. UBAT PENTING UNTUK AHLI PELANCONG.

Penyediaan ubat-ubatan penting untuk ahli basikal touring mesti disediakan sama ada dalam bentuk pepejal atau cecair. Ubat penting ini agak pelbagai seperti antiseptik, salap, ubat luka, kain kasa, pelekat, hinggalah ubat penghadaman. Tetapi yang paling biasa digunakan adalah luka, lebam, melecet, yang akan memberi kesan yang menyakitkan di sekitar kaki dan tangan. Bawa juga cecair untuk lutut berupa balutan tawar apabila anggota yang sedang melawat berasa sakit atau tidak selesa apabila dia terjatuh nanti.

#b. MUSIM YANG BETUL KETIKA ACARA BERLANGSUNG.

Mengikuti program jelajah basikal, anda mesti melihat minat dan arah angin yang akan berhadapan dengan anda dalam perjalanan nanti. Kami mengesyorkan agar anda memilih musim yang sangat mesra, tidak hujan, dan cuaca sangat menyokong apabila program penting ini berlangsung. Lebih-lebih lagi untuk tiupan angin hendaklah berlawanan arah ketika dalam perjalanan kerana ia akan memberikan kesan tambahan untuk menolak basikal kepada semua penerima dan menjimatkan tenaga untuk proses mengayuh basikal.

#c. MENYEDIAKAN PIAWAIAN ANTARABANGSA BASIKAL KHAS.

Untuk menjalankan basikal jelajah pelayaran, sudah tentu anda perlu menggunakan basikal khas dan piawaian antarabangsa. Perjalanan yang bakal ditempuh pastinya sangat berbeza dengan laluan pentas yang sangat pelbagai terutama di selekoh atau di laluan yang memerlukan pengeraman yang kuat. 

Semua spesifikasi ini telah ditemui pada basikal touring yang memberikan penyelesaian terbaik untuk perjalanan dan keselamatan semasa meluncur. Semua kedudukan hendal dan pedal telah diseragamkan dan boleh memberikan keselesaan ketika melakukan lawatan nanti. Pastikan cengkaman hendal sangat selesa supaya tiada kecederaan atau melecet apabila memegang badan yang berbeza pada laluan condong.

#d. SEDIAKAN AKSESORI PENTING SEMASA MELANCONG.

Terdapat peralatan tambahan yang dipanggil aksesori yang mesti disediakan seperti topi keledar, pelindung lutut, dan cermin mata. Ini termasuk piawaian dan mesti digunakan oleh penerima jelajah basikal supaya kesihatan kelima-lima deria dan badan lain kekal dalam keadaan terlindung. 

Semestinya anda menggunakan pakaian standard khusus untuk melancong yang tentunya kini mempunyai banyak pilihan malah corak warna juga boleh disesuaikan dengan penerima tour dengan harga yang sangat pelbagai. Pemilihan jenis pakaian khas untuk melancong cepat menyerap cahaya dan sudah tentu, ketika melancong, anda berasa selesa, tidak ada kecederaan apabila ukiran berlaku dengan kawasan tempat duduk basikal.

#e. SARAPAN SIHAT SEBELUM MULA MELANCONG.

Semestinya apabila melakukan aktiviti lasak seperti ini anda perlu bersarapan supaya anda mempunyai tenaga tambahan ketika memulakan lawatan. Sarapan pagi yang sihat yang sudah tentu perlu mempunyai bahagian yang mencukupi mengikut saranan doktor pakar pemakanan, mestilah seimbang agar sumber makanan yang digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga dapat stabil sepanjang ekspedisi jelajah ini. 

Pastikan bahagian tidak cukup berlebihan kerana ia akan berfungsi dengan aktiviti mengayuh basikal, konsentrasi, supaya anda serius untuk trekking nanti boleh menjadi lebih stabil.

#f. BUDAYA HIDUP SIHAT.

Apabila program jelajah mesra, pastikan semua aktiviti sihat anda mesti mendapat perhatian yang tinggi. Tidur yang mencukupi, tidak merokok, dan mengambil makanan yang sihat harus menjadi keutamaan. 

Jangan sekali-kali mengabaikan semua acara rutin anda jika anda perlu membuat pemeriksaan perubatan kepada doktor pakar untuk mendapatkan cadangan terbaik untuk anda dan semasa melakukan lawatan berbasikal nanti. Lakukan dengan fokus supaya semua hobi dan harapan anda untuk menakluk trekking dapat berjalan mengikut perancangan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *