Apabila Memutuskan Penerbangan Jarak Jauh: Lihat Petua Mudah Ini

Apabila Memutuskan Penerbangan Jarak Jauh

Destinasi pelancongan di seluruh dunia akan menjadi pilihan bagi pengembara dan akan melakukan perjalanan dengan kapal terbang dengan penerbangan yang jauh walaupun anda ingin menghabiskan masa bercuti tetap akan dilakukan. Tetapi melakukan penerbangan jarak jauh sudah tentu tidak semua orang boleh melakukannya kerana terdapat kesan sampingan yang akan dirasai seperti penat dan membosankan. Sebenarnya, terdapat beberapa petua tentang cara menangani perjalanan menggunakan penerbangan jarak jauh sambil masih selesa dan sangat gembira.

Perjalanan yang jauh melebihi 12 jam pastinya sangat menakjubkan seperti darat, laut, terutama di udara, pastinya akan memberikan pengalaman yang sangat menyiksakan bagi sesetengah pengembara kerana timbul rasa tidak selesa, pedih, letih, malah sukar bergerak kerana kedudukan duduk semasa perjalanan

. Disebabkan destinasi yang anda tuju itu pastinya perlu melalui laluan yang panjang seperti ini, anda harus kekal tabah agar anda dapat menikmati perjalanan dengan sebaik mungkin dan senyaman mungkin.

1. Kami mengesyorkan Daftar Masuk Dalam Talian.

Untuk memudahkan anda dan tiada kesibukan semasa melakukan perjalanan jauh, anda harus menyemak dalam talian supaya anda boleh memilih tempat duduk yang kini boleh dilakukan melalui telefon pintar atau PC. Jadikan kaedah ini sebagai tabiat supaya memulakan perjalanan terasa mudah dan tiada bebanan.

Terdapat cadangan untuk anda yang melakukan perjalanan jauh untuk menentukan tempat duduk yang tersedia di syarikat penerbangan itu nanti, berikut adalah kebimbangan anda.

a. Tempat duduk di barisan hadapan tidak sepatutnya menjadi keutamaan anda, tempat duduk di barisan hadapan digunakan secara meluas oleh pengembara yang membawa bayi, kanak-kanak, hingga orang tua. Memang kawasan yang terdapat di bangku hadapan agak luas tetapi tidak sesuai untuk anda melancong seorang diri.

Apabila terbang nanti, anda akan berasa terganggu atau terganggu dengan beberapa kemungkinan bunyi dengan tangisan yang baik atau suara yang tidak matang di hadapan anda atau mendengar dialog ala keluarga yang pastinya membuatkan anak berasa tidak selesa.

b. Pilihan alternatif kawasan tempat duduk di sekeliling sayap pesawat, jika berlaku renjatan ketika terbang, ia tidak terlalu ketara dan dalam kedudukan ini ia agak kondusif daripada gegaran dan getaran tidak begitu kuat.

c. Elakkan kawasan tempat duduk di sekeliling tandas kapal terbang, sudah tentu akan rasa tidak selesa dengan bau hanyir yang keluar apabila pintu sentiasa terbuka dan tertutup.. Udara yang tidak menyenangkan akan merosakkan pernafasan anda nanti. Lebih-lebih lagi kedengaran bunyi pintu apabila ditutup dan ketika itu anda berada dalam posisi tidur lena.

Sudah tentu ia akan menjengkelkan dan goiter dengan bunyi yang akan merosakkan nyenyak tidur anda semasa dalam penerbangan nanti. Lebih-lebih lagi ketika beratur untuk menggunakan tandas, sudah tentu penumpang lain akan bangun di sekitar kawasan bangku anda, yang pastinya tidak selesa.

d. Jika anda seorang yang tidak menggunakan kemudahan umum tandas di dalam kapal terbang semasa dalam perjalanan nanti, anda harus memilih bangku yang jauh dari kawasan tandas, seperti di sudut, terutamanya berhampiran tingkap. Semasa tidur, anda boleh menyandarkan kepala supaya agak selesa dan sedikit tenang. Biasanya pilihan terbaik di tengah-tengah sekitar pintu kecemasan adalah pilihan ramai pengembara apabila menaiki pesawat jarak jauh seperti anda.

2. Penyediaan Menu Makanan dan Minuman mengikut citarasa.

Mencipta keselesaan semasa perjalanan dengan kapal terbang adalah disyorkan supaya anda memesan makanan atau minuman mengikut citarasa. Tidak semua makanan yang disediakan sesuai untuk setiap penumpang, ada yang alah kepada jenis makanan tertentu malah ada layanan istimewa untuk hidangan menu.

Melalui atau bersama dengan pemilihan ini bermakna tempahan anda akan melebihi daripada penumpang lain kerana perkhidmatan utama bagi mereka yang membuat tempahan awal akan mendapat perkhidmatan yang lebih pantas dan cekap.

3. Sediakan Peralatan Peribadi Tambahan Semasa Tidur.

Semasa dalam penerbangan, sudah tentu aktiviti yang membuatkan anda berasa selesa memang tidur lena. Apabila anda tertidur, pastikan semua peralatan peribadi anda membuatkan anda tidur lena, anda perlu bersedia. Rata-rata pengembara menentukan banyak kelas ekonomi sebagai matlamat terbaik dalam harga tiket. Jadi, anda perlu membawa sendiri peralatan tambahan ini, seperti penutup mata, topeng jika perlu.

Penutup telinga, ke bantal leher untuk digantung apabila anda tertidur nanti supaya anda berasa sokongan lembut dan kepala anda tidak berlari ke kiri dan ke kanan. Begitu juga dengan penyumbat telinga untuk mengelakkan bunyi bising semasa dalam perjalanan, dan menutup mata anda kerana anda tidak tahan cahaya terang ketika tidur. Penggunaan topeng untuk menutup ekspresi yang tidak kelihatan ternganga ketika tidur pastinya sangat tidak selesa untuk dilihat penumpang lain.

4. Penyediaan Air Minuman Tambahan Ada Bersama Anda.

Penerbangan jauh apatah lagi lebih 12 jam pastinya cepat rasa dahaga, kena sediakan sendiri air minuman sebelum bertolak. Tekniknya sangat mudah, sediakan botol minuman kosong dan isi dengan minuman selepas anda melepasi imbasan item terakhir. Jenis minuman sudah tersedia untuk dijual di mesin layan diri di sekitar ruang menunggu.

Keadaan di dalam kabin penumpang ketika terbang nanti cenderung menjadi acuh tak acuh dan anda akan berasa dahaga dengan cepat. Memang bila terbang nanti ada pinjaman minuman percuma dari pramugari tapi rentaknya agak panjang. Adalah lebih baik jika anda menyediakan sendiri jumlah yang mencukupi supaya dahaga akut atau kehilangan cecair badan tidak berlaku, apabila dahaga anda boleh meminumnya secara langsung. Jika ia mula kehabisan segera minta pramugari untuk mengisi semula.

5. Pakaian Suam yang Selesa Ketika Terbang.

Pilihan pakaian yang selesa sangat bergantung pada anda. Kostum yang digunakan nanti memang sesuai dengan citarasa dan situasi ketika terbang. Keadaan dalam kabin pesawat pastinya akan terasa sejuk, memerlukan pakaian yang hangat dan selesa apabila digunakan nanti. Oleh itu, apabila anda mempunyai penerbangan yang panjang nanti, anda perlu memakai pakaian yang dilengkapi dengan sweater dan jaket jika anda mahu anda boleh membawa sarung tangan.

Pengagihan selimut standard memang akan diedarkan oleh pramugari tetapi ia tidak mencukupi untuk menutup badan dari kesejukan. Sekiranya kepala anda memerlukan suasana yang hangat, anda harus membawa penutup kepala bulu supaya udara sejuk tidak menyakitkan mahkota apabila anda tertidur nanti.

6. Elakkan Minuman Mengandungi Kafein.

Apabila minuman diedarkan kepada penumpang oleh pramugari, anda harus memilih air tawar atau jus buah-buahan untuk membuat badan berasa lebih santai dan selesa. Tidak digalakkan minum kopi kerana ia mengandungi kafein yang akan memberi kesan lembap semasa dalam perjalanan nanti.

Semestinya impaknya akan dirasai semasa dalam penerbangan, tidak boleh tidur lena sehingga di negara destinasi, badan akan berasa lemah malah sering mual dan muntah. Jika semasa meminjam minuman ketika dihidangkan nanti, jika ada minuman teh hijau, anda perlu meminta untuk mendapatkan suasana yang damai dan sangat gembira.

7. Buat Aktiviti Positif Semasa Terbang.

Memang, syarikat penerbangan tertentu menyediakan sistem hiburan di setiap tempat duduk, tetapi ia tidak selalu digunakan. Ada rasa bosan dan kemudahan menyokongnya baru nampak. Boleh melakukan aktiviti sebenar seperti membaca buku, mendengar lagu di gajet, hingga melakukan aktiviti di laptop. Semestinya anda perlu membawa persiapan ini sebelum bertolak supaya sepanjang perjalanan anda tidak berasa bosan sebaliknya berasa selesa dan sangat gembira semasa dalam penerbangan.

8. Peralatan Mandi Peribadi.

Untuk kelas ekonomi, peralatan mandian tidak disediakan tetapi anda boleh menyediakan sebelum bertolak. Seperti sabun pencuci muka, berus gigi, ubat gigi, dan lain-lain. Peralatan ini digunakan ketika hendak memasuki negara destinasi dan mesti ada ekspresi ikan haruan yang kemas dan bersih yang telah dicipta semasa penerbangan. Pastikan anda membawa apa yang anda perlukan untuk digunakan dengan baik supaya anda masih berasa segar apabila anda tiba di lapangan terbang destinasi.

9. Keperluan Perubatan Peribadi.

Perlu bantuan apabila keadaan fizikal agak kurang sihat, anda memerlukan ubat peribadi yang mesti anda bawa. Ia boleh jadi ubat sakit kepala, selesema, pening, sakit perut, balsem, hingga loya. Sebenarnya ubat standard yang anda bawa sudah memadai dan boleh membantu anda apabila anda terbang nanti. Bawa dua atau tiga tablet sebagai langkah berjaga-jaga pertama sekiranya berlaku kecemasan yang memerlukan ubat khas yang sesuai dengan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *