TAPAK PENDARATAN RAFFLESS

Tarikan Pelancong di Bangunan Bersejarah Popular Singapura Yang Perlu Anda Lawati Sekarang

Bangunan Bersejarah Popular Singapura Yang Perlu Anda Lawati Sekarang

Bangunan bersejarah di Singapura telah dimasukkan dalam senarai tarikan pelancongan penting yang digemari oleh pelancong dari seluruh dunia, termasuk Indonesia. Ia bukan sekadar nirwana membeli-belah, tetapi nirwana di mana anda boleh melihat bangunan purba dan sangat bersejarah untuk pembangunan negeri Singapura. Ini pastinya akan menjadi tarikan pelengkap semasa anda meluangkan masa bercuti. 

Apa tunggu lagi, kini anda telah menyediakan diri anda untuk mencari tiket penerbangan murah supaya perjalanan percutian anda akan dapat menambahkan lawatan bangunan bersejarah di Singapura ke dalam itinerary anda nanti, terdapat beberapa lokasi terpenting untuk sejarah Singapura, sepanjang dengan penjelasan:

1. TAMAN MERLION.

aJdTDIbNRrREmXNXsQASDn8 co nWIBjBmu0tx a7akfRALR3EYoE iu0J0xEhptfX5X3yI hr0UY2kPoc41HXN gW1bxm6GW3Q5cTk D70CFtEs0CYKCHQluXkp7MpuK9NJ 4Nh iG2ZcWAcCVcTz5obTrKde0It29gqalcWnH5Dwj89TCWw rw
Gambar-Merlion-Park.Poto oleh: en.wikipedia.org

Tempat yang sangat fenomenal dan semestinya semua pelancong tahu tempat ini sangat legenda dan termasuk dalam bangunan bersejarah di Singapura. Terletak di kawasan Rafless Place yang berdiri tegak dengan ciri-ciri Ikan Duyung Berkepala Singa sebagai lokasi pelancongan yang dibuka 24 jam dan percuma atau percuma. 

Bangunan ini sudah mempunyai sejarah yang panjang di Singapura, terutamanya mercu tanda pelancongan penting yang diketahui oleh semua pengembara di seluruh dunia yang telah menghabiskan masa bercuti di Singapura yang dibentuk pada tahun 1972.

2. MUZIUM CHAPEL CHANGI.

8dxGlC9jaJUJlTgDLmoR4D2hdWk6NQbJqJKuouqTH4Ex9BfOqwjVbNoNMqBnN3YLrGOE0h8ob0qBjxQMANQdfz0xgx6Ki8sylXaTDMTrBXMxXM4c2h9pk H4wS1Ew0MsB7GiTgawZVG iuRfBLw9pIQLbJ2Q 8B77V330PAvvU hImT7P8SfGDepeQ
Poto oleh: ruebarue.com

Merupakan muzium untuk memperingati kehidupan lampau ketika perang antara penceroboh Jepun dan rakyat Singapura. Kisah ini dipamerkan di pameran foto sebagai koleksi muzium termasuk ilustrasi sapuan pen dan lukisan. Apabila anda melawat, terdapat juga audio yang menggambarkan kehidupan seorang doloe di Singapura yang pernah tinggal di Penjara Changi pada tahun 1942-1945. 

Penampilan cerah di muzium ini memberitahu pelancong apabila perasaan itu terasa seperti berada di penjara Jepun. Untuk melihat semua koleksi dan kawasan muzium setiap pelancong akan dikenakan bayaran masuk. Untuk dewasa SGD55 dan bawah umur SGD33. Jangan risau, waktu operasi muzium dibuka setiap hari bermula jam 10:00 hingga 17:00.

3. MEMORIUM TENTERA PERANG.

Poto oleh: okoguide.com

Bukit ini sangat bersejarah untuk perjalanan sebuah negara Singapura.Pada zamannya, bukit ini adalah ketika berlakunya peperangan dengan pendudukan Jepun, di mana watak yang sangat lantang ketika itu bernama Leftenan Adnan Saidi tewas kerana bilangan anggotanya tidak banyak. cukup. 

Tetapi dia enggan berundur dan berjuang habis-habisan. Jadi, bukit ini merupakan tempat bersejarah bagi perjalanan sejarah Singapura yang terletak di 31K Pepys Road yang boleh dikunjungi pelancong setiap hari. Waktu operasi adalah dari jam 09:00 – 17:00 dengan bayaran untuk dewasa SGD5 dan SGD1 untuk kanak-kanak.

4. TAPAK PENDARATAN RAFFLESS.

Oe0l6F2BmYRnBXn9soPFD Yg44KDRCd6iUl0dntVKMP9i4W yiDK Z7QIZQKWm7OSMm6Od3BoVe1s2cewq6h 3olLsqLoRdGm4TOmS834JcUXyBdGy HOEzQRCuEYA2X2mwX99nde6SboqJ4yhD8rRi 0C cWyIFnPhzwiomQe5gX8RW1JaKE7kA2w
Poto oleh: robertharding.com

Salah seorang pengasas negeri Singapura menamakan Rafless sebagai gabenor yang telah membawa pembangunan negara ini menjadi lebih moden. Maka dibuatlah sebuah bangunan bersejarah bagi mengenang segala pengorbanannya, dijadikan replika Raffles, bukan itu sahaja malah diorama sepanjang sejarah ketika itu dengan latar belakang sungai di Singapura. Lokasinya di kompleks Raffles Place yang sangat praktikal untuk dikunjungi semata-mata untuk keluar dari stesen MRT dengan nama yang sama..

5. KILANG MOTOR FORD LAMA.

7Ti8ajYk14TrdLgRSsmArRARJch1BjcZM51Ki To52HarQGuAJetKFzWFmIYgf0OSSFTQFCam dnKVXOQ4Mfax8uTi0Lqb9tIcRh5P BNOhVOLEj7eMbHyNtsIbQXzXWKAraRpkcv zusAY1Lwkz68FwbcQLUQPGnYkLGCKWegkljn2sDArIDZOdg
Poto oleh: joyofmuseums.com

Bangunan bersejarah di Singapura ini sangat penting untuk anda pencinta automotif. Kilang Ford Lama ini adalah tempat untuk memasang kereta Ford Motor. Permulaan pertama rakit kereta pertama di Asia Tenggara adalah di Singapura, yang boleh menjadi destinasi pelancongan anda untuk melawat bangunan bersejarah. Terletak di 351 Upper Bukit Timah Rd, anda boleh melawat setiap hari dengan masa bermula dari Isnin-Sabtu pada jam 09:00 – 17:30 terutamanya untuk hari Ahad pada jam 12:00 – 17:00. Kemasukan untuk dewasa adalah SGD5 dan percuma untuk kanak-kanak.

6. MASJED SEJARAH SINGAPURA.

Sebagai sebuah negara yang merupakan sebahagian daripada Melayu mempunyai bangunan bersejarah iaitu masjid yang sehingga kini masih dapat dilihat dengan baik dan boleh anda kunjungi sebagai destinasi pelancongan di wilayah anti domestik, berikut penjelasannya:

a. Masjid Sultan.

3eO0fuNFV1iNy6rsWM Ld3Nl3nzounQSxCU6HobqwZNYFNEHZJw8hLQoyl0m0LbUWxtEPsJ7QPzzWZ1
Poto oleh: architecturerevived.com

Masjid yang dibina sekitar tahun 1826 Masihi itu dijadikan input oleh penduduk setempat ketika itu untuk menjalankan aktiviti keagamaan. Ia masih dikekalkan sehingga kini malah menjadi destinasi pelancongan halal di Singapura yang menjadi pilihan terbaik pelancong Muslim. Terletak di Kampong Glam, ia pastinya sangat mesra pengangkutan awam dan pusat pelancongan penting di Singapura. 

Kapasiti jemaah untuk mencapai 5000 jemaah pastinya agak besar di Singapura. Apabila dilihat dari seni bina bangunan itu mengamalkan gaya Mughal dan Sarasenic Gothic, ia telah direka oleh Denis Santry dari Swan dan Maclaren. Kerajaan Singapura mengiktiraf Masjid Sultan sebagai monumen negara sekitar tahun 1975.

b. Masjid Hajjah Fatimah.

aQ9ii0ntyg0W6C1ORUq9ebHTMY5rHb3kTbXm5pG8ERCUMm4kNDbYfmT04fimZdMGQmaXLgHM5K5oQwSK4gv9Umnx7tWKOiD23MVFMz8FarPq0 2Rw WTM58xR85A0Q6gukiI3IVuMgTPHx1z2dAaQP41qcRFVUz 39fKFhXtvZYtfeefD4Ufa bprQ
Poto oleh: flickr.com/photos/31068574@N05/8701778614

Bangunan bersejarah di Singapura ini dibina sekitar tahun 1846 yang terletak di Beach Road masih dalam kawasan Kampon Glam. Seni bina bangunan adalah campuran Eropah dan Islam. Hajjah Fatimah sebagai penyumbang bagi pembinaan masjid ini terpelihara untuk nama masjid. Di sekeliling masjid terdapat pagar yang tinggi dan di halaman rumah terdapat ruang makan, kediaman imam masjid, surau, dan kemudahan lain untuk menyokong segala acara keagamaan.

c. Masjid Omar Kampung.

TFO9E4ZO710d
Poto oleh: okoguide.com

INI merupakan masjid pertama yang dibina di Singapura. Bangunan yang sangat bersejarah untuk orang Melayu asli ini terasa di kawasan Jalan Keng Chow ini dan saiznya tidak terlalu besar. Betul-betul di tengah-tengah Kawasan Perancangan Sungai Singapura dan Daerah Pusat Perniagaan Singapura, pastinya kawasan ini sangat ramai dikunjungi pelancong kerana berada betul-betul di pusat bandar. 

Menurut sejarah, masjid ini dibina oleh seorang saudagar kaya berketurunan Arab dari Palembang bernama Syed Abdullah bin Omar Aljuneid yang membina masjid ini sekitar tahun 1820. Pada mulanya pembinaan banya menggunakan struktur kayu dan kemudiannya mula menggantikannya dengan batu bata. sekitar tahun 1855. Pada awal pembinaannya, masjid itu tidak ada menara dan kemudian pada tahun 1985 menara itu dibuat sebagai pintu masuk lengkap tempat ibadat umat Islam di situ.

7. HOTEL RAFFLESS.

f1oYL6c1fTa2FMGrGxzfyK7TTmLyMzb2U09YCKPT1keJcXq4XQxycbXzHpFEuX7023 W6W2tYccD2 9ml0Wmy6EHL4yCp7X
Poto oleh: luxuo.com

Apabila berkunjung ke Singapura sudah tentu anda ingin melihat warisan bangunan bersejarah yang masih wujud sehingga kini iaitu Hotel Raffles. Jejak untuk melihat perjalanan negeri Singapura dapat dilihat dengan jelas daripada seni bina bangunan yang kembali ke zaman keemasan kebangkitan negara. 

Hotel mewah di Singapura ini dibina oleh Sarkies Brothers dan turut menguruskannya semasa zaman penjajah. Menjadi ikon penting sejarah Singapura tercermin dalam seni bina bangunan yang masih diselenggara dengan baik dan anda boleh melawatnya sebagai destinasi pelancongan bersejarah yang masih wujud sehingga kini.

8. MAHKAMAH TERTINGGI LAMA.

gWq4To HQ p 496zfdJxBanui5YlAyXOx6yq6wXQsiKwF73xYw7JMipe7 eQKC9bgjtbyozJbONrAEeQV1wlCxWFE8 4HT01f ZMCmtOo CRD1sTaK60YopFKyilDEXnIbqbMLuu 9USyxXVVEP52wpknFZf1Xh1LYgIoLFGB7JUNC YlWvVbuLHZg
Poto oleh: en.wikipedia.org

Bangunan bersejarah yang masih wujud di Singapura sehingga kini ialah Mahkamah Agung Lama atau juga dikenali sebagai Bangunan Mahkamah Agung. Seni bina bangunan tersebut sangat unik dan masih diselenggara dengan baik untuk menyaksikan perjalanan pembangunan Singapura. 

Terletak di 1 St Andrew’s Road, anda boleh melawatnya bermula dari Ahad-Khamis dan cuti umum dari jam 10:00 – 19:00, terutamanya untuk hari Jumaat dan Sabtu sebelum waktu buka cuti umum bermula dari 10:00 – 22:00

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *