MENARA MODAL

Bangunan Popular Tertinggi Di Singapura

Bangunan itu sebagai tempat penting yang digunakan untuk semua aktiviti pejabat telah menghasilkan kedudukan yang sangat popular malah tertinggi di Singapura sebagai mercu tanda baharu yang menjadi topik trending di media sosial. Melalui atau dengan ini, bilangan jemputan untuk ruang pejabat telah menghasilkan peluang perniagaan yang dipandang mata oleh pelabur yang ingin mengembangkan perniagaan mereka di Singapura. 

Bukan itu sahaja, bangunan paling tinggi popular di Singapura itu kadangkala dilupakan oleh backpacker sebagai pelancong yang berkunjung ke negara ini sebagai tempat untuk meluangkan masa percutian singkat. Malah sangat mesra dan kadang-kadang mereka tidak tahu nama mereka sebenarnya telah dimasukkan dalam tangkapan kamera selfie mereka di Instagram, Facebook, dan juga Twitter. Apakah nama bangunan tertinggi yang paling popular di Singapura, berserta penjelasan terperinci.

1. PUSAT TANJONG PAGAR.

Ketinggian: 290 Meter.
Bilangan tingkat: 68 tingkat.
Tahun pembangunan: 2016.
Pengguna: Pejabat dan kediaman.

HKbGz gEUkq2KeaEUXkQU ifcf8 47oXMDrGsOqqSKGcqPqPKkDAiDczdOelQdBjdgxtJwnJDY5lgJFQIXo1132k1nJLWmbJIKirjw2g51nKywElOj5GeLkd4VGsHrgjpC6caxXlQS4Jn9UVFp6F pyy3f0NtD QKge88Mjg ImEf91v7oISWGX 4Q
Poto oleh: thetowerinfo.com

Bangunan ini juga dikenali sebagai Menara Guoco, bangunan yang dibina pada 2016 telah bertukar menjadi bangunan tertinggi di Singapura. Di tengah-tengah Tanjong Pagar sendiri, ini merupakan bangunan pertama yang melebihi ketinggian 280 meter. Sudah tentu ada jemputan dari pasar sekitar bandar raya ini sehinggakan pusat perniagaan di Singapura mula beralih ke sekitar ini.

2. PLAZA REPUBLIK.

Ketinggian: 280 Meter.
Bilangan tingkat: 66 tingkat.
Tahun pembangunan: 1995.
Pengguna: Pejabat.

PZeehHnjTSqewvbchQPlBmywwfDz8A3A U MWyFUFHsXRqC9kcQMyeX97I5PEA78UrTMqeBkfcFpHo8rT I1jAaSF wrj0Pk2EDWenw7yngvbYQOmkElm6iOCK4WNQPdgoZ4PZPk0MD1axRGm6CARXFXUQUcdjUYk YJNtIyIEO0M6gwUcyyjEw1w
Poto oleh: thetowerinfo.com

Bangunan tertinggi dan paling popular di Singapura dibahagikan kepada tiga bahagian pada ketinggian yang berbeza. Setiap belahan atas dan bawah mempunyai belahan terpotong dan beransur-ansur akan berubah kepada 45 darjah dari tingkat bawah. Pemandangan yang sangat indah sebagai objek latar belakang pada satu sisi lantai yang menghadap ke hemisfera maritim, menjadikannya tempat terbaik untuk pejabat yang memerlukan pemandangan terbaik.

3. UNITED OVERSEAS BANK PLAZA ONE.

Ketinggian: 280 Meter.
Bilangan tingkat: 67 tingkat.
Tahun pembangunan: 1992.
Pengguna: Pejabat.

j8SMrEdbz UHWYCvuhsG2jgbnBns4D1XhwIoXQ7SEduErVoakyTsWmce7ieHdXEqRROsD67tyzSWe35tdIFth AgdFsFE2thOV4pJsSAqK9nbBwMVRIf Q3lmUUbURRU8ReiwuaGMCtHRly vzoFlsB EQOLOfqKh5U0B3EgE RpCdk0tktRa9zpig
Poto oleh: thetowerinfo.com

UOB One Plaza adalah merujuk kepada bangunan popular dan tertinggi di Singapura yang merupakan hasil kerja Kenzo Tange. Ketinggian 280 meter adalah ketinggian terbaik yang berdiri di kawasan Rafless Place, menjulang megah dan jelas kelihatan dari Taman Merlion. Sememangnya reka bentuk yang dibina di situ ada sedikit perubahan daripada UOB Two, sebuah lagi menara yang dibina sekitar tahun 1974. Pengubahsuaian ini mengingatkan kepada Bank Tower di LA USA. Terdapat bahagian paling bawah adalah masjid yang boleh digunakan untuk beribadat.

4. MENARA SATU TEMPAT RAFLESS 1.

Ketinggian: 280 Meter.
Bilangan tingkat: 63 tingkat.
Tahun pembangunan: 1986.
Pengguna: Pejabat.

GUKA2Z12wLXjk8bpOpd Ek9MdGPn40dwuE LxagX0ATxJEaGu1cy lCTWfWH3QFU6z2pyq92c x9SyWvtXC2mKj1L6rkv0ofFIyXQHl1sKKQJKl AKHY2hEbFcgbDwi2sLTqDLr
Poto oleh: thetowerinfo.com

Bangunan popular dan tertinggi pada zamannya, yang berdiri agak lama, sememangnya fenomenal pada masa itu. Sejak penubuhannya, bangunan sekitar seperti UOB Plaza dan Republik Plaza telah menjadi bangunan yang telah menghipnotis kedudukan tingginya sekarang. Bangunan ini juga adalah hasil reka bentuk Kenzo Tange ini, yang kelihatan segi tiga simetri pada ketinggian yang berbeza, terdapat jurang antara mereka.

5. MENARA MODAL.

Ketinggian: 254 Meter.
Bilangan tingkat: 52 tingkat.
Tahun pembinaan: 2000
Pengguna: Pejabat.

afNdIpjqHOlc dn5bNnl9 qkQ5wPtSAq7Ozjq rLdLW1DebD aY
Poto oleh: thetowerinfo.com

Bangunan yang terletak di Tanjong Pagar ini berdiri setinggi Menara Ibu Kota dan menjadi rakan karib baru Pusat Tanjong Pagar.

6. SKYSUITE @ ANSON ENGGOR STREET.

Ketinggian: 250 Meter.
Bilangan Tingkat: 72 tingkat.
Tahun pembangunan: 2014.
Pengguna: Kediaman.

iTNeb5SsXNlmVyaFjcKGF CouaPfXExRDdRItx4 VVK26Vt2iJx6qXUweHVFc43tIVX6zsqpa1GylRvMDQDxS50CdZSexGNIWQXZANBAN9SmQQP7azTQNYmY7S ObvO7P0RelzukCt4BKUvoYHlEswGp2dlSCjWVPR HWpRbAKFBtPl0arKQiYgPLw
Altez (on the right) and Skysuites ( on the left). Poto oleh: thetowerinfo.com

7. ALTEZ @ ANSON ENGGOR STREET.

Ketinggian: 250 Meter.
Bilangan tingkat: 62 tingkat.
Tahun pembangunan: 2014.
Pengguna: Kediaman.

Kedua-dua bangunan ini merupakan bangunan yang hampir menyerupai yang dibina oleh pemaju yang sama terletak di Jalan Anson Enggor. Bangunan yang ditujukan untuk kegunaan kediaman pastinya menyerupai bangunan berkembar yang sama tinggi, tahun pembuatan yang sama, sebutan yang sama, tetapi yang membezakannya ialah bilangan tingkat di setiap bangunan yang cantik ini.

8. THE SAIL @ MARINA BAY.

Ketinggian: 245 Meter.
Bilangan tingkat: 70 tingkat.
Tahun pembangunan: 2008.
Pengguna: Kediaman.

Poto oleh: thetowerinfo.com

9. SATU RAFLESS QUAY MENARA UTARA.

Ketinggian: 245 Meter.
Bilangan tingkat: 50 tingkat.
Tahun pembangunan: 2006.
Pengguna: Pejabat.

CwJXETX7lwSjVlfVjVL2XbtG8AW5Kgivk z9dap5uAUMTZLLJHgY2ggkK2tEEA yfGyNpb49nE5L2TokPhfZq0WISwP9IZ37673 1LJ4UaQTAs4M77JF0MFfsBu2VIf dPzv EdMw7EsdqL4GSKWhepmzMZNG8Ky
Poto oleh: thetowerinfo.com

10. MENARA KEWANGAN TELUK MARINA DUA.

Ketinggian: 245 Meter.
Bilangan tingkat: 50 tingkat.
Tahun pembangunan: 2010.
Pengguna: Pejabat.

DN YMP9qlUlQEs8ILQW8x
Gedung ditengah di poto ini Marina Bay Financial Center Office Tower Two. Poto oleh: thetowerinfo.com

Nota: kenapa rata-rata bangunan pencakar langit di Singapura tidak boleh didapati lebih tinggi daripada bangunan yang sedia ada sekarang. Sedangkan terdapat beberapa negara di ASEAN yang telah memulakan pembinaan bangunan pencakar langit pada tahap yang sangat fenomenal.

Sebab di Singapura terdapat sekatan ke atas ketinggian bangunan melebihi 280 meter, terdapat beberapa daerah di Singapura yang tertakluk kepada peraturan sekatan ketinggian ini terutamanya di pusat bandar yang sangat sesuai untuk pembinaan bangunan tinggi untuk tujuan perniagaan dan kediaman. 

Batasan ini disebabkan kawasan itu berada di laluan air bermula dari Pangkalan Udara Paya Lebar yang hanya sepanjang 10 km. Pangkalan ini akan dipindahkan selepas 2030, selepas perpindahan ini dikuatkuasakan secara automatik larangan ini akan segera dihapuskan dengan sendirinya yang sudah pasti akan dikawal oleh kerajaan tempatan.

Melalui atau bersama peraturan ini, sebuah bangunan pencakar langit yang popular dan tertinggi di Singapura akan muncul tidak lama lagi yang akan menjadi mercu tanda baharu pada masa hadapan dan pastinya banyak potensi ini akan direalisasikan. Semoga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *