Barangan yang wajib dibawa ketika melancong untuk wanita sahaja

Macam-macam perkara yang mesti dibawa ketika bermusafir untuk hari raya wanita, sesungguhnya pelbagai perkara yang perlu disediakan kerana dunia mereka banyak keperluan dan mereka dipersiapkan agar perjalanan itu lebih menyeronokkan tanpa ada kekeliruan dalam mencari barang-barang tersebut di kawasan pelancongan nanti. 

Sebarang perjalanan percutian samada berkumpulan atau bersendirian, barang-barang ini tetap menjadi perhatian utama wanita kerana ia tidak boleh dipisahkan dari dunia kecantikan dan penampilan adalah perkara yang sangat diutamakan agar tidak ketinggalan zaman dan masih wujud semasa cuti. Bagaikan pasangan terbaik yang memahami wanita agar kecantikan yang dimiliki terus terpancar sepanjang menjalankan trip ini kerana wanita ingin difahamkan dengan barang-barang yang wajib dibawa ini, jadi tidak boleh ketinggalan, apa penjelasan di bawah. :

#1. Beg Kosmetik Khas.

Beg kosmetik ini pastinya tidak akan dilupakan kerana ia merangkumi segala keperluan kosmetik yang akan dibawa tanpa mengira jenis yang akan digunakan setiap hari. Rata-rata saiz beg adalah kecil yang boleh memuatkan semua barang yang hendak dibawa supaya kekal kemas dan tidak rosak apabila disimpan nanti. Banyak beg kosmetik yang ada pada masa ini dipasarkan dengan harga yang sangat kompetitif mengikut keperluan di mana terdapat pemisah yang boleh meletakkan objek pepejal atau cecair supaya kedudukan lokasi lebih sedap mata memandang.

#2. Ubat dan Vitamin.

Sudah tentu ada ubat dan vitamin tertentu yang diambil oleh wanita bukan setiap hari seperti ubat selsema dan selesema hinggalah vitamin untuk kesihatan kulit dan jenis lain mengikut keperluan mereka. Keperluan ubat ini memang tidak semua wanita membawanya dalam kuantiti yang banyak terutama untuk disesuaikan dengan keadaan badan ketika melancong nanti. Sekurang-kurangnya ubat dan vitamin penting untuk meningkatkan kesihatan sepanjang perjalanan nanti.

#3. Alat dengar telefon pintar.

Semasa perjalanan, wanita juga akan sangat memerlukan alat dengar telefon pintar kerana tabiat mendengar beberapa aktiviti media sangat diingini. Kekal berhubung dengan rangkaian internet sudah tentu akan dilakukan agar tidak ketinggalan zaman dan untuk perkara lain yang boleh dilihat seperti mendapatkan maklumat kawasan pelancongan di kawasan destinasi berserta kemas kini status di tempat tertentu agar mereka Instagram kelihatan lebih keren dan menarik serta unik untuk disukai dan dikongsi.

#4. Kit pertolongan cemas.

Peralatan ini memang bergantung kepada keperluan, jika banyak melancong dengan aktiviti luar seperti alam semula jadi atau lawatan arung jeram, pertolongan cemas ini perlu dibawa bagi memastikan rakan sekumpulan mengalami kecederaan akibat perlanggaran atau terjatuh ketika menjalankan aktiviti penerokaan semula jadi, mereka boleh guna mereka. Tak banyak jenis terutama yang berbentuk plaster, ubat luka, hinggalah sedikit alkohol. Ingat peralatan ini khusus untuk perjalanan domestik sahaja, untuk luar negara sebaiknya beli apabila tiba di negara destinasi.

#5. Kabel Pengecas ke Powerbank.

Sudah tentu semua gajet yang dibawa dan disimpan semasa dalam perjalanan akan menguras bateri dan memerlukan kuasa tambahan yang diperolehi daripada power bank. Kelengkapan yang perlu dibawa sepanjang percutian ini pastinya tidak akan dilupakan kerana ia akan menyokong segala aktiviti media awam dalam perjalanan tersebut agar segala aktiviti melancong menjadi lengkap tanpa rasa gementar dan resah. 

Generasi milenial sekarang, jika anda tidak menghidupkan telefon pintar anda, rasa seperti ada sesuatu yang hilang malah kematian boleh berlaku. Kedua-dua litar yang menyokong telefon pintar ini perlu disediakan segera agar ia tidak dilupakan ketika melancong nanti.

#6. Membawa Beg Tambahan Tambahan.

Sememangnya wanita sangat berhati-hati untuk menyediakan beg tambahan walaupun dalam bentuk beg kresek manis hingga beg kain bercorak batik. Maksudnya, sudah tentu meletakkan cenderahati yang hendak dibeli dan keperluan hasil membeli-belah mereka di kawasan pelancongan nanti. Wanita akan membawa beg tambahan ini untuk menjadikannya lebih menarik dan unik untuk dipandang serta bergaya agar barangan shopping yang telah dibeli akan kekal tersimpan rapi untuk simpanan.

#7. Payung, Topi, hingga Baju Hujan.

Barang ini memang disesuaikan dengan keperluan sama ada hujan atau panas terik, anda boleh pilih salah satu barang ini supaya perjalanan ke kawasan pelancongan masih berada dalam zon selesa. Cuaca tidak mesra bagi sesetengah wanita mesti ditambah dengan peralatan lain agar impian menghabiskan masa percutian ini berjalan mengikut perancangan. Lebih baik bersedia dan dibawa jika terlupa, sudah tentu memerlukan lebih banyak masa untuk mencari di kawasan pelancongan, belum tentu sesuai dengan cita-cita motif dan model.

credit: orami.co.id

#8. Bawa Mini Notebook.

Peralatan ini adalah pilihan, tidak semua wanita membawanya, tetapi ada yang melakukannya. Untuk mencatat beberapa perkara yang mesti diingatkan supaya sepanjang perjalanan tiada apa yang akan dilupakan. Terdapat pelbagai kegunaan, seperti merekod barang yang akan dibeli nanti di pusat cenderahati atau perkara lain seperti melawat kawasan unik tertentu apabila masa lapang diberikan oleh jawatankuasa. Saiznya tidak besar tetapi mini tidak memerlukan banyak ruang untuk menyimpannya.

#9. Peralatan Peribadi: t-shirt, jeans, tuala, seluar dalam, dsb.

Pastinya kelengkapan peribadi ini tidak akan dilupakan, amat penting malah menjadi resah apabila dibawa kelak. Wanita mempunyai pelbagai pertimbangan bermula dari model pakaian, warna, hingga jenis yang digunakan nanti. Maklumlah, wanita amat mementingkan penampilan diri agar kekal menarik dan unik dan sudah tentu mereka ingin tampil berbeza dengan rakan sekerja yang lain agar suasana perjalanan menjadi lebih ceria. Untuk peralatan peribadi jenis ini, ia mesti disediakan selengkap mungkin mengikut trend dan suasana, sudah tentu ia akan menjadi perhatian khusus untuk wanita.

#10. Wang Tunai Yang Cukup Semasa Melancong Nanti.

Apabila melakukan transaksi di beberapa lokasi pelancongan nanti, sudah tentu wanita tidak lupa membawa wang tunai secukupnya. Khusus untuk perjalanan domestik, pelbagai pembayaran dibuat secara tunai, walaupun terdapat beberapa pusat cenderahati yang mendapat kad debit untuk bayaran khas wilayah yang lebih representatif, namun bagaimana pula dengan pasar tradisional dan gerai makanan tempatan, pembayaran tunai pastinya mendapat sambutan. 

Kaji berapa banyak yang anda akan bawa, jika tidak mencukupi, anda boleh melawat ATM di pusat bandar sebelum membeli-belah supaya sepanjang perjalanan anda tidak mendapat kecurian dan jenayah lain.

#11. Beg Peralatan Mandi Mini.

Keperluan sabun dan cucian kulit muka tidak akan dilupakan. Peralatan kembara yang wajib dibawa sepanjang percutian ini pastinya akan dibawa ketika melakukan perjalanan jauh bagi meningkatkan prestasi badan dan menjaga kulit wajah agar sentiasa bersih dan sihat. Beg mini toilettries ini sangat berfungsi walaupun dari segi saiznya sangat kecil tetapi selepas semua peralatan wanita yang penting dimasukkan ia menjadi lebih luas saiznya. Sediakan segala kelengkapan tandas yang perlu dirasa tidak boleh terlalu banyak kerana ia akan memberi kesan kepada jumlah bagasi nanti. 

Dari segi keperluan, ia sedikit berbeza dengan beg kosmetik khas kerana jenis ini banyak digunakan dengan kerjasama badan, pencuci muka, ubat gigi, syampu, losyen, hingga sabun pencuci untuk kawasan wanita dan jenis lain juga termasuk dalam beg ini. . Hanya sesuaikan dengan keperluan perjalanan anda kemudian. Ingat beg ini khusus untuk perjalanan dalam negara, kerana banyak berurusan dengan cecair tidak boleh digunakan untuk melancong ke luar negara.

#12. Pad Sanitary Semasa Haid.

Sekiranya seorang wanita hadir pada bulan tersebut, sudah tentu dia mesti menyediakan peralatan ini supaya perjalanan kekal dalam zon selesa. Apabila bulan hadir ia membuatkan perjalanan sedikit terganggu dan semestinya pad ini adalah penyelesaian terbaik. Sediakan dalam kuantiti yang mencukupi dan tentunya anda juga berhati-hati agar tidak membuang sampah di kawasan pelancongan. Menjaga kebersihan dan memastikan anda menyimpan kesan penggunaan dengan selamat supaya lokasi terbaik untuk pelupusan harus menjadi keutamaan yang penting.

#13. Panjang Pasmina sekaligus Menjadi Selimut.

Revolusi pada gaya masa kini, terdapat pashmina bersaiz panjang yang boleh digunakan untuk gaya untuk dijadikan selimut tambahan ketika kawasan pelancongan sejuk menyapa kulit. Gabungan aplikasi pelbagai fungsi ini sesuai untuk dibawa kerana wanita sangat terdedah kepada udara sejuk dan kesihatan mereka menurun dengan cepat jika mereka berada dalam situasi seperti ini. 

Pilih warna yang sesuai dengan model dan warna pakaian yang digunakan kemudian dan saiz yang lebih besar boleh dipilih supaya boleh digunakan untuk selimut apabila anda berasa sejuk.

#14. Kasut atau Sandal Semasa Melancong.

Keselesaan ketika berjalan juga tidak akan dilupakan oleh wanita. Termasuk barangan yang wajib dibawa ketika melancong bercuti, ini menjadi sandaran dan perhiasan apabila menikmati suasana melancong di kawasan pelancongan kelak. Pilih kasut atau sandal mengikut kedudukannya seperti kasut khas untuk ke tapak pelancongan seperti taman teh, lawatan alam semula jadi yang mesra alam, dan sebagainya. 

Untuk sandal, ia boleh digunakan apabila program santai berkumpul bersama rakan kongsi dan menikmati suasana pusat bandar. Pemilihan mestilah sempurna supaya kaki tidak sakit atau melepuh yang pastinya menjejaskan suasana selesa percutian nanti.

#15. Tisu Kering, Tisu Basah, hingga Handa Sanitizer.

Produk kesihatan revolusioner sudah tersedia untuk jenis produk ini dan boleh mengambilnya mengikut keperluan. Semasa perjalanan, perkara yang tidak diingini boleh berlaku seperti membersihkan habuk, lap tangan dan lap peluh. Pastikan anda memerlukan sama ada kain lap kering atau berair supaya pembersihan yang diingini boleh diperolehi. 

Lebih-lebih lagi ketika membuang air kecil, pelbagai wanita menggunakan tisu kering kerana takut tidak menggunakan air yang mencukupi untuk membersihkannya. Seperkara lagi ialah dalam bentuk sanitizer tangan segera ketika snek. Anda tidak perlu mencuci tangan kerana cecair pembersih tangan ini berbentuk gel dan kering secara eksklusif. Jadi walaupun dalam kereta, anda boleh menikmati snek kegemaran anda tanpa perlu membasuh tangan dengan air seperti biasa.

#16. Beg Plastik Pelbagai fungsi.

Sudah tentu selepas anda selesai melancong akan ada pakaian kotor yang telah digunakan dan berbau peluh, anda memerlukan beg plastik pelbagai fungsi supaya apabila anda menyimpannya anda tidak akan terdedah kepada barangan lain supaya ia kekal kemas. Beg plastik ini sudah tentu membezakan antara pakaian kotor dan pakaian pembersih yang masih berbaki, semoga apabila disimpan dalam beg pakaian masih ada garis pemisah untuk pakaian ini. 

Khas untuk tuala wanita yang telah anda gunakan, sudah pasti ia akan disimpan di dalam beg plastik ini dan akan dilupuskan mengikut kehendak anda. Sediakan dalam kuantiti yang mencukupi supaya apabila anda menggunakannya anda tidak akan bersusah payah mencarinya.

Butiran yang kami tulis ialah bilangan minimum barang yang perlu dibawa semasa melancong oleh wanita. Peralatan tambahan yang difikirkan perlu untuk dibawa kemudian boleh disesuaikan dengan keperluan. Pastikan anda mempunyai tema percutian dalam atau luar negara yang mesti anda teliti sama ada ada barang atau peralatan yang boleh dibawa atau tidak. Kelengkapan atau barangan yang akan dibawa sudah tentu dapat meningkatkan prestasi badan agar kekal cemerlang walaupun dalam suasana kembara. 

Bawa dalam kuantiti yang mencukupi bersesuaian dengan tema hari raya, sudah tentu ia akan menyesuaikan jenis barangan yang hendak dibawa nanti. Semoga bermanfaat dan dapat membantu anda untuk menyediakan barang-barang penting yang wajib dibawa khas untuk wanita ini agar tidak ada yang tertinggal ketika memulakan perjalanan nanti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *