Bateri Kereta Kong Tak Boleh Start? Ini Cara Hidupkan Semula

Kereta tak boleh start tiba-tiba, bateri kereta kong dan tak tahu punca? Ini adalah masalah besar apabila kita menghadapi situasi ini, terutamanya di tengah-tengah lebuh raya.

Apabila dalam keadaan begini, biasanya kita tidak tahu bagaimana untuk menghidupkan kereta dan mungkin tidak semua orang berpengalaman dalam bidang ini kerana mereka hanya tahu memandu.

Lebih teruk apabila bateri kereta kong sedangkan tidak sampai setahun digunakan tetapi tidak tahu punca mengapa ia berlaku dan pening kepala memikirkan perkara ini.

Kemudian, kami akan memutuskan untuk mencari kedai bateri terdekat atau akan membuat panggilan kepada pihak tertentu yang berkaitan dengan masalah yang dihadapi.

Jika anda menghadapi masalah ini, jangan terus panik dan sila bertenang. Adalah lebih baik untuk bersabar dan cuba melakukan beberapa perkara yang dikongsi di bawah.

Panduan Hidupkan Semula Bateri Kereta Kong

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membuat semakan pada sambungan terminal bateri. Pastikan ia dalam keadaan baik dan sempurna.

Sebaik-baiknya, anda harus cuba mengalihkan atau memutar sambungan terminal bateri sedikit demi sedikit untuk memastikannya dalam keadaan baik.

Diingatkan, sebelum anda melakukan semua perkara ini, sila pastikan suis kereta telah dimatikan atau tanggalkan kunci kereta dahulu, ini adalah mesej dari laman carput.my.

Cuci Terminal Bateri

Kadang-kadang mesti ada serbuk keputihan pada terminal sambungan bateri. Ia bukan sesuatu yang luar biasa kerana ia berlaku begitu kerap.

Apa yang anda perlu lakukan ialah membersihkan semua serbuk putih supaya arus elektrik mengalir dengan lebih sempurna.

Buat Jump Start

Sila buat permulaan lompat pada bateri kereta jika anda mempunyai alat ini atau boleh meminjam jumper daripada rakan atau sesiapa sahaja.

Sebelum pemasangan kabel jumper dibuat, terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda ambil perhatian sebelum melakukan jumpstart bateri, iaitu:

Kapasiti bateri yang membantu untuk permulaan perlu mempunyai kapasiti yang lebih besar daripada bateri kereta itu sendiri.

Jika kapasiti bateri pembantu lebih rendah, kemungkinan litar pintas akan berlaku. Tolong berhati-hati.

Jika anda memandu kereta jenis Proton, sila elakkan membuat lompatan kerana ia boleh menyebabkan ECU kereta tidak berfungsi jika anda tersilap.

Anda harus membiarkan enjin kereta dihidupkan selama 10 hingga 30 minit untuk aktiviti pengecasan bateri berlaku.

Sila dapatkan bantuan mereka yang lebih pakar tentang bateri kong jika kereta anda sarat dengan bahan elektronik.

Apakah Punca Bateri Kereta Fast Kong

Apabila kereta tidak boleh dihidupkan, ramai yang beranggapan bateri rosak dan perlu ditukar. Sebenarnya, banyak faktor yang terlibat dalam kereta gagal dihidupkan.

Begitu juga dengan keadaan bateri kenderaan yang mana banyak faktor akan menyebabkan bateri kereta kong. Antara punca utama ialah:

 • Alternator rosak atau tali pinggang alternator menjadi longgar yang akan mengakibatkan pengecasan bateri kereta tidak mencukupi.
 • Jangan hidupkan kereta untuk masa yang lama atau enjin tidak dihidupkan sama sekali.
 • Lampu kereta sama ada depan atau belakang terlupa untuk dimatikan dan dibiarkan “HIDUP” terlalu lama.
 • Terlalu banyak memasang aksesori yang menggunakan kuasa bateri seperti alat elektronik dan sebagainya.
 • Tidak menyelenggara bateri dengan betul seperti meninggalkan bateri berkarat, kotor atau longgar.
 • Menggunakan kereta untuk masa yang sangat lama tanpa henti.
 • Pintasan yang tidak hidup dalam bateri kereta.
 • Tetapan atau pendawaian yang salah untuk sebarang aksesori yang menggunakan kuasa bateri.

Bateri Tamat Tempoh

Kebiasaannya, jangka hayat bateri kereta sel kering iaitu Penyelenggaraan Percuma adalah dalam lingkungan sekitar 1.5 hingga 2 tahun sahaja.

Anda bertuah jika bateri kereta anda sangat tahan lama dan telah melebihi jangka hayatnya dan tahan lebih lama.

Namun, jika bateri kereta kong lebih awal daripada hayatnya, sila tuntut waranti daripada penjual bateri tersebut.

Walau bagaimanapun, tidak semua syarikat mempunyai jaminan bateri seperti yang dinyatakan. Anda sebagai pembeli harus meneliti dahulu sebelum membuat pembelian bateri kereta.

Lupa Off Lampu Kereta

Kebiasaannya, perkara yang selalu berlaku kepada pemandu kereta yang menyebabkan bateri kereta kong adalah sering terlupa menutup lampu kereta atau pintu kereta.

Kenapa pintu kereta? Apabila pintu kereta tidak ditutup dengan betul, sensor kereta akan menjadi aktif dan ia akan menggunakan bateri serta menyebabkan bateri kong.

Alternator Tidak Mengecas Bateri

Antara masalah lain yang berkaitan dengan bateri kong ialah alternator kereta. Ia berfungsi sebagai alat untuk mengecas bateri apabila kereta anda bergerak.

Apabila alternator kereta anda telah rosak, secara automatik bateri tidak akan dicas seperti biasa yang akan menyebabkan bateri menjadi kong serta merta.

Jika kereta anda mengalami masalah alternator yang rosak, jumper terus atau jumpstart tidak akan membantu serta tidak dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Alternator tidak mengecas bateri kereta tetapi boleh dihidupkan, namun ia hanya seketika dan akan mati semula selepas beberapa minit.

Jadi, anda amat digalakkan untuk menghubungi panel insurans sekiranya ada menarik kereta anda untuk dibawa ke bengkel terdekat.

Baca : Cara Renew Road Tax dan Insurans Kereta

Tanda Bateri Kereta Kong

Berikut adalah antara tanda-tanda bateri kereta kong dan cara untuk mengetahui keadaan bateri kenderaan anda sama ada masih boleh digunakan atau perlu diganti baru.

 • Aci engkol berpusing secara perlahan
 • Lampu amaran berkelip-kelip
 • Adanya bau yang busuk
 • Alarm battery mengeluarkan bunyi tak tentu masa
 • Kotak bateri kelihatan membengkak
 • Range atau level minyak menunjukkan banyak perbezaan
 • Jump start perlu dibuat

Jika anda tahu bateri kenderaan anda kong atau anda mempunyai pengetahuan tentang ini, semuanya akan menjadi mudah dan anda tidak perlu lagi menghubungi mereka yang lebih pakar tentang bateri.

Berikut adalah beberapa situasi biasa yang menunjukkan bahawa bateri kereta anda perlu diganti dengan yang baharu. Bagaimanapun, sebaiknya bawa kenderaan anda ke bengkel atau kedai bateri untuk mendapatkan jawapan yang betul.

1. Lampu Kereta Jadi Malap

Apabila bateri kereta lemah dan tidak bermaya, lampu kereta atau mana-mana kenderaan akan tiba-tiba malap.

2. Enjin Kereta Sukar Dihidupkan

Apabila anda ingin menghidupkan kereta, anda akan merasa sangat sukar untuk menghidupkannya walaupun dicuba beberapa kali sehingga mengeluarkan bunyi seperti cranking.

3. Terhasil Serbuk Putih di Terminal Bateri

Kemunculan serbuk putih di kawasan terminal bateri menunjukkan tanda-tanda bateri kereta anda akan kong. Jadi, sila ambil tindakan sebelum ia berlaku.

Kedai Bateri Kereta Near Me

Jika anda menghadapi masalah bateri kereta kong di tengah jalan atau di mana-mana serta kedai membaiki kereta atau mana-mana kedai yang tiada di kawasan tersebut, jangan panik.

Sila bertenang dan pastikan anda mempunyai talian internet pada telefon anda, kerana untuk mendapatkan arah bantuan atau bateri baharu, anda boleh menggunakan Google.

Hanya taip di halaman carian Google dengan perkataan ‘kedai bateri kereta berhampiran saya dan pastikan anda membuka lokasi anda pada telefon. Dengan cara itu ia akan menjadi lebih mudah.

Biasanya, Google akan mengesan di mana anda berada dan seterusnya, akan memberikan anda semua jawapan yang anda inginkan berdasarkan tempat anda berada.

Selepas itu, semua kedai menjual atau mengecas bateri kereta berhampiran lokasi anda akan dipaparkan, ini termasuk alamat dan nombor telefon untuk memudahkan anda menghubungi mereka.

Selepas mencari kedai yang paling hampir dengan lokasi, anda boleh terus menghubungi mereka untuk mendapatkan sebarang bantuan berkaitan atau menukar bateri baharu.

Tips Penjagaan Bateri Kereta

Berikut adalah perkongsian video tips penjagaan bateri kenderaan iaitu cara menjaga bateri kereta agar tahan lama dari Saluran YouTube Lelaki Ini.

Seseorang bertanya berapa lama masa yang diambil untuk mengecas bateri kereta? Tempoh pengecasan bateri biasanya berpandukan kuasa bateri yang dimiliki oleh bateri.

Namun, cara terbaik untuk mengetahui perkara ini ialah bertanya kepada mereka yang lebih pakar tentang bateri kereta motor dan sebagainya.

Kesimpulan

Jika anda pemilik kereta, lebih baik anda tahu serba sedikit tentang penggunaan dan penjagaan bateri kereta dan juga beberapa bab lain termasuk enjin, minyak hitam dan sebagainya.

Ini kerana, jika anda mempunyai pengetahuan tentang bateri kereta kong, sekurang-kurangnya apabila menghadapi masalah ini, anda boleh menyelesaikannya dengan mudah.

Semoga perkongsian berkaitan masalah bateri kereta kong dan cara menghidupkan semula kereta yang tiba-tiba mati sukar dihidupkan bersama-sama masalah lain ini dapat membantu anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *