Batu Bersurat Terengganu (Terengganu Inscription Stone)

Batu Bersurat Terengganu Inscription Stone

The Prasasti Islam di Batu Bersurat Terengganu adalah pernyataan mendalam tentang Silam Islam Terengganu. Batu, yang bermula sejak awal abad ke-14, dikenali sebagai inskripsi terawal dalam bahasa Melayu menggunakan tulisan Jawi yang menyatakan Islam sebagai agama rasmi Terengganu, bersama-sama dengan panduan undang-undang Islam yang berkaitan dengan kesalahan dan sekatan. .

Batu Bersurat Terengganu merupakan artifak tertua dengan tulisan Jawi. Artifak itu membuktikan bahawa Islam sampai ke Terengganu lebih awal daripada 1326 atau 1386. Ia secara tidak sengaja ditemui berhampiran Sungai Teresat di Kuala Berang, Terengganu, Malaysia oleh seorang pedagang Arab bernama Sayid Husin bin Ghulam al-Bokhari pada tahun 1899 selepas banjir kilat melanda Kuala Berang.

Kuala Berang terletak kira-kira 33 kilometer dari Kuala terengganu dan ia merupakan tempat bersejarah. Kuala Berang menjadi terkenal apabila batu bersurat ditemui di sini. Batu bersurat yang ditemui itu merupakan rekod terawal agama Islam di Semenanjung Malaysia.

Batu bersurat itu ditemui pada tahun 1899 apabila berlaku banjir besar di Terengganu. Selepas banjir, penduduk kampung menemui sebatang batu besar di muara Sungai Teresat. Penduduk kampung kemudiannya mengalihkan batu itu ke sebuah masjid di Kampung Buluh di Kuala Berang.

Pada tahun 1902, seorang pelombong emas dan bijih timah bernama Syed Hussain bin Ghulam Al Bukhari dari Riau – Lingga dan Engku Pengiran Anum tiba di Kuala Berang. Mereka melihat batu bersurat itu dan membawanya pulang ke Kuala Terengganu untuk dipersembahkan kepada Sultan Zainal Abidin, yang ketika itu Sultan Terengganu.

Sultan Zainal Abidin menyimpan batu bersurat itu selama bertahun-tahun kerana tiada siapa yang memahami tulisan jawi yang tertera pada batu tersebut. Oleh itu, seorang lelaki Inggeris yang bekerja di Terengganu menghantar gambar batu bersurat itu kepada pakar bahasa sejarah di Singapura dan London. Akhirnya, tulisan pada batu itu dapat dibaca dengan jelas.

Batu bersurat itu mempunyai berat kira-kira 215 kilogram, ketinggian 84 sentimeter, lebar 53 sentimeter di bahagian atas dan lebar 27 sentimeter di bahagian bawah. Ketebalan batu adalah 24 sentimeter dan diperbuat daripada granit yang tidak mudah pecah.

Prasasti tersebut dalam bahasa Arab – Melayu dipercayai ditulis pada 22 Februari 1303. Antara batu bersurat tersebut ialah sepuluh hukum Islam dan hukumannya. Dengan penemuan batu ini, sejarawan merasakan Islam telah sampai ke Terengganu sebelum abad ke-14.

Batu bersurat itu juga membuktikan bahawa kerajaan telah wujud di Terengganu lama sebelum Melaka ditubuhkan. Walaupun selepas Melaka diasaskan, Kuala Terengganu masih kekal sebagai pelabuhan penting.

Tempat Menginap

  • Chalet Perhilitan
  • Kenyir Sanctuary Resort
  • Rumah Rehat Sekayu
  • Kenyir Lake View Resort
  • Rumah Rehat Kuala Berang

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *