Turtle Stone | Batu Penyu Rantau Abang Terengganu

Batu Penyu Rantau Abang Terengganu

Penduduk tempatan percaya penyu belimbing gergasi itu tertarik kepada Rantau Abang setiap tahun kerana kehadiran batu hitam besar menyerupai penyu di sungai.

Tiada siapa yang tahu sebab mengapa makhluk ini memilih untuk kembali setiap tahun. Bagaimanapun, penduduk tempatan percaya penyu itu tertarik dengan dua batu penyu gergasi (Batu Penyu) yang terletak di antara semak-semak di sebuah bukit kecil di kampung di pinggir pantai dan seekor lagi berendam dalam air laut.

Batu misteri di atas bukit itu boleh diakses dalam 30 minit berjalan kaki melalui kampung. Terdapat papan tanda di sepanjang jalan atau anda boleh meminta orang kampung untuk membawa anda ke sana. Sedangkan yang satu lagi dilitupi pasir dan air dan tidak kelihatan lagi.

Cara Pergi Ke Sana

Dengan Kereta

Dari Kuala Lumpur anda akan memandu di Lebuhraya Karak (Lebuhraya 2) sepanjang ke Kuantan, yang mengambil masa lebih kurang 3 – 3½ jam. Apabila tiba di pinggir bandar Kuantan, ia boleh menjadi sedikit rumit.

Pergi ke arah Timur Laut, di lebuh raya 3 (jalan pantai) yang akan membawa anda melepasi Dungun. Dari Kota Baharu, pergi ke Selatan ke lebuh raya 3 – lebuhraya pantai sehingga ke Chukai.

Melalui Udara

Terdapat penerbangan ke Kuala Terengganu oleh Malaysia Airlines atau AirAsia . Dari lapangan terbang, ambil teksi ke stesen bas tempatan Kuala Terengganu dan dari sini, naik bas tempatan ke Rantau Abang.

Dengan Bas

SILA AMBIL PERHATIAN: koc yang bertolak ke Kuala Terengganu tidak menyatakan Rantau Abang pada jadual mereka. Jadi minta diturunkan di Rantau Abang.

Tempat Menginap

  • Sri Gate Hotel
  • Sura Hotel
  • Dahima’s Guest House
  • Sri Dungun Hotel
  • Merantau Inn

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *