Berhati-hati dengan Tindakan Tidak Munasabah Semasa Melancong ke Luar Negara

Berhati-hati dengan Tindakan Tidak Munasabah Melancong ke Luar Negara

Apabila diputuskan untuk bercuti ke luar negara, sudah tentu semua pengembara sangat gembira malah sangat bersemangat kerana sudah lama menjadi impian untuk melakukan perjalanan sebegini. Semestinya apabila melancong ke luar negara terdapat beberapa kesan risiko yang perlu difahami agar anda tidak terpedaya dengan pihak tidak bertanggungjawab di negara destinasi yang pastinya akan mengambil segala peluang apabila anda tidak berjaga-jaga. 

Sebelum anda pergi melancong ini, tentunya terdapat pelbagai mod yang banyak digunakan untuk mengalih perhatian pelancong termasuk anda agar wang yang akan anda bayar tidak sepadan dengan keadaan sebenar sehingga berlaku over budget yang tidak sepatutnya. kena bayar.

GvXGibfFuJY88cETHQVSMaryT6A0wORfA9hYvMT77dDxlSAmMQ7tBUfMuhdv8Rh0wNiowoatOBloE7xL3VkAddfz4H18HQoVSrHWr5M1w0FKGCz Kh H5n7kJOhLb4fAaaKfbT1PweBYkWdpNYtI6V
Poto oleh: trackthattravel.com

Apakah tindakan tidak munasabah atau nama lain penipuan perjalanan seperti penyeluk saku, pencuri, hinggalah perbuatan jenayah lain yang sering dialami oleh pengembara dari semua negara semasa di luar negara mengalami kerugian yang besar daripada pihak lain yang cuba menipu dalam mod biasa.kita lupa atau adalah cuai. Ini penjelasannya.

#1. BARANG CURI DENGAN PELBAGAI MOD.

Banyak bagasi dicuri oleh penduduk tempatan yang tidak bertanggungjawab di negara destinasi untuk mengambil barang dengan mod muslihat terhempas sendiri atau bercakap dalam bahasa yang anda tidak faham, ternyata barang anda adalah objek yang anda cari, diambil oleh rakan sekerja yang lain. Mod seperti ini telah banyak berlaku sehingga bagasi yang terlepas daripada pandangan anda seperti telefon pintar, komputer riba, dan juga dompet boleh bertukar tangan dalam sekelip mata.

TIPS: jika anda berjalan kaki, anda perlu serius tentang laluan yang anda akan abaikan, dan pastikan semua bagasi anda berada di bawah kawalan anda walaupun orang lain cuba melakukan sesuatu seperti kemalangan atau sesuatu yang lain supaya anda tidak akan tertipu . Biasanya individu ini menyasarkan pengembara yang berjalan sendirian supaya kemungkinan mod sebegitu boleh berlaku.

#2. SALAH MEMBELI TIKET ternyata PALSU.

Penjualan tiket untuk tarikan pelancong atau di tempat yang mengadakan program tertentu, kemungkinan perayauan touts mungkin berlaku. Bukan sahaja di Indonesia malah di luar negara. Anda perlu berhati-hati kerana orang yang menunjukkan tiket palsu ini boleh sangat fasih berbahasa Inggeris sehingga anda terperangkap dan percaya apa yang dia katakan. Elakkan membeli tiket daripada pihak yang tidak dipercayai supaya rancangan anda untuk menikmati percutian ke destinasi boleh bertukar menjadi mimpi ngeri dengan membeli tiket palsu.

TIPS: anda harus membeli tiket tanpa mengira jenis tarikan pelancong yang akan anda lakukan di tempat rasmi dan mempunyai orang yang boleh dipercayai yang menjual tiket rasmi. Pada masa kini, pelbagai penyedia dalam talian menyediakan atau membantu mendapatkan tiket dan membayar yuran tertentu, jika perlu dan dirasakan sangat perlu, anda boleh pertimbangkannya. Lebih baik beli terus di laman web mereka secara terus supaya keyakinan untuk mendapatkan tiket boleh dipercayai.

#3. APABILA BERTUKAR WANG DALAM PENUKAR WANG.

Mod ini telah dirasai oleh ramai pengembara apabila mereka menukar wang dengan pegawai. Apabila anda menukar wang, sudah tentu, mata wang gila itu akan ditukar kepada mata wang tempatan yang mesti sepadan dengan bilangan kali kadar pada masa itu. Jika pada masa tertentu anda perlu mencari pengurup wang untuk menukar sejumlah wang, pastikan jumlah hasil darab dengan kadar yang diluluskan mestilah bersesuaian dan tidak ada kekurangan. Ada orang yang degil apabila melakukan penukaran mata wang mereka tergelincir atau jatuh di atas meja apabila proses pengiraan bermula.

TIPS: sebagai pelanggan anda perlu membuat kiraan semula di hadapan pegawai supaya jumlah wang yang betul ditukar sebelum anda meninggalkan tempat tersebut. Jika anda telah pergi hanya memandang jauh mereka tidak akan bertanggungjawab lagi untuk jumlah wang yang anda terima. Pastikan anda menyemak bil mengikut jumlah yang anda janjikan pada masa itu.

#4. HARGA NAIK TIBA.

Kerana keseronokan dan keseronokan menjamu selera yang lazat di negara destinasi anda, anda lupa harganya apabila dalam lawatan masakan. Lebih-lebih lagi yang suka makanan jalanan yang tiada harga menu. Ramai pengembara yang terperangkap dengan harga yang tidak munasabah sehingga menguras kocek mereka malah menjadi mimpi ngeri apabila membayar. Sebagai pengembara yang bijak dan bijak, anda perlu membuat kajian terlebih dahulu mengenai makanan jalanan di negara destinasi. Kerana ramai dalam situasi seperti ini, pengembara sedikit lalai dan terjerumus ke dalam perangkap orang yang tidak bertanggungjawab.

TIPS: Bukan hanya seorang penjual yang menyediakan hidangan yang lazat di tempat tarikan pelancong. Anda perlu pastikan harganya mesti diketahui dan ada senarai hidangan yang mempunyai nilai nominal bagi setiap jenis masakan yang disediakan. Untuk membayar, adalah lebih baik jika tiada pertikaian harga yang jelas supaya keselesaan anda semasa melancong dapat dilakukan dengan baik.

#5. MANIPULASI HARGA METER TEKSI.

Mungkin ini sudah mula berkurangan kerana sudah ada teksi online di beberapa negara destinasi pelancongan. Walaupun tidak semua destinasi pelancongan mempunyai teksi dalam talian, sudah tentu anda masih berwaspada dalam situasi tertentu, anda perlu menaiki teksi secara konvensional untuk ke destinasi tertentu. melalui atau dengan meter teksi ini yang telah diubah suai sedemikian rupa sehingga harga yang akan dipaparkan pada skrin menyerupai meter kuda.

TIP: sebelum anda menggunakan meter teksi dengan meter yang boleh dipercayai, sentiasa baca cadangan beberapa pengembara atau komuniti yang mengemukakan nama teksi yang disyorkan untuk diambil di beberapa negara pelancong. Ia mesti dilakukan untuk menjangkakan bahawa kerugian dengan orang yang degil boleh dielakkan dan melakukan perjalanan lebih jauh daripada yang sepatutnya membuatkan pelancong terpaksa membayar lebih daripada yang sepatutnya.

#6. SALAH TANYA PADA ORANG PENJENAYAH.

Perkara yang paling berbahaya ialah bertanya kepada orang yang ternyata menjadi rakan kongsi pakatan jenayah yang mangsanya adalah pelancong. Apabila sesat, pelancong biasanya akan meminta penduduk setempat memilih arah perjalanan yang sepatutnya dituju supaya destinasi yang dipilih dapat tiba dengan lebih cepat. Dalam situasi ini, sudah tentu menjadi tragedi bagi seorang pengembara yang berjalan sendirian untuk sentiasa peka dengan mod ini bagi mengelak rompakan yang mungkin berlaku.

TIPS: jika pada satu ketika anda sebagai pengembara memerlukan pelayar pemandu pelancong yang sememangnya wajib dilakukan, anda harus memilih pemandu pelancong yang dipercayai supaya perjalanan itu sesuai dengan destinasi. Corak pengembaraan meneroka tempat pelancongan baharu yang tentunya mempunyai akses terhad dan memerlukan penduduk tempatan untuk membantu anda. Pastikan pemandu pelancong yang akan anda pilih nanti memang mempunyai rekod prestasi yang baik dan latar belakang yang terang supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku.

#7. BERHATI-HATI DENGAN BAYARAN NITIP SEMASA MAKAN DAN MINUM DI KAFE.

Mungkin ini jarang berlaku untuk pengembara Indonesia tetapi ia berlaku kepada rakan pengembara yang lain. Semasa melawat dan menikmati suasana kafe yang sangat selesa, tiba-tiba anda penduduk tempatan atau pengembara lain ingin menyertai makan bersama anda, menikmati suasana, dan oleh itu berbual bersama. Akhirnya, dia diamanahkan untuk membayar anda sebagai pengembara, yang sebenarnya adalah cara untuk mengelakkan kos makan dia untuk hari ini. Mod ini mesti berhati-hati apabila melancong ke negara yang menyajikan hidangan lazat.

TIP: jika situasi ini boleh berlaku pada masa tertentu, pastikan anda mempunyai sikap tegas semasa membuat pembayaran. Jika yang berkenaan datang makan bersama dan anda biasanya seorang yang ingin sentiasa ada pasangan dari negara lain untuk berkenalan, tetapi untuk masalah pembayaran, lebih baik pisahkan bil supaya tidak berlaku salah faham dalam pembayaran di juruwang. .

PENUTUP.

Untuk mod kembara scam ni memang banyak ragam dan jenis, yang penting anda sentiasa berhati-hati dan sentiasa berwaspada untuk keselamatan diri terutama ketika berjalan sendirian. Kemungkinan anda cuai adalah cara untuk orang tertentu melakukan perbuatan jenayah, sama ada penyeluk saku, pencuri dan sebagainya. Memang sasaran mereka adalah pelancong yang lalai mereka akan jadikan mangsa untuk melakukan kejahatan. 

Jangan alpa dan jangan diberi peluang untuk mereka menjadikan anda sebagai objek ATM mereka. Sentiasa berwaspada untuk tidak memberi peluang kepada mereka untuk mengambil semua barang penting anda secara paksa dan paling penting anda tidak boleh terlalu mencolok membawa barang-barang glamor seperti jam tangan mewah, barang kemas emas, hingga aksesori mahal yang lain. Mengembara orang yang sederhana untuk menghabiskan percutian singkat menjadi lebih selesa dan sangat gembira.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *