Bulan Terbaik Percutian Singapura

Bulan Terbaik Percutian Singapura: Musim Puncak Atau Musim Rendah

Bulan Terbaik Percutian Singapura

Sebagai negara jiran, Singapura mempunyai bulan terbaik untuk dilawati dan bila ingin melawat boleh disesuaikan mengikut keperluan. Sesetengah orang memanggilnya bila musim puncak atau bila musim rendah. Sebagai pengembara yang bijak dan bijak, anda mesti memberi perhatian kepada ekspresi dominan percutian seperti ini akan berfungsi dengan penyediaan bajet supaya wang anda akan dibelanjakan bergantung pada masa. 

Ramai pengembara dari Indonesia masih tidak faham bilakah masa terbaik untuk menghabiskan masa bercuti di Singapura, jadi ada yang berpendapat percutian di sana sangat mahal. Sebenarnya bukan hanya untuk masa yang kurang sempurna, mungkin ketika itu anda berada di peak season, semuanya mahal, bermula dari tiket kapal terbang, hotel, dan kawasan pelancongan.

Plesirankotatua ingin berkongsi pengalaman bilakah masa terbaik untuk menjalankan lawatan percutian sepanjang tahun. Pastikan anda perlu mengetahui ungkapan dominan musim puncak dan musim rendah sebagai perhatian utama kerana ia berfungsi dengan perkara yang sangat sensitif iaitu kos bajet yang akan disediakan. Jadi, anda kena bersedia dari sekarang bilakah masa terbaik anda untuk meluangkan masa percutian terbaik untuk anda atau keluarga nanti.

JANUARI.

Pada bulan Januari, ramai yang memilih untuk bercuti di Singapura kerana MUSIM RENDAH sudah pasti memikat hati semua orang. Semuanya sunyi sepi dan cuti hujung tahun, semua pakej pelancongan telah habis dijual, jadi Januari adalah kali pertama pakej baru bermula, sudah pasti musim rendah ini banyak digunakan oleh pelancong yang menangguhkan perjalanan mereka. cuti akhir tahun pada bulan Januari. 

Januari adalah musim hujan yang dominan di Singapura dan semua infrastruktur sedia ada cukup mencukupi dan selesa kerana semua penginapan awam dilengkapi bumbung yang cukup lebar untuk menampung semua pengembara yang ingin memindahkan atau menghantar perjalanan ke pusat pelancongan. Musim hujan bermakna anda perlu menyediakan payung supaya perjalanan anda tidak basah kuyup.

GuOPFLufZkpGMmS7bGzVMn7kw7cnQvtnjD8bCgyP Vjmh93dNC6iPZkCzBp 0dnCeAya geEQCxzsX8qmd5uQog7ZSgJ7qlf4s VVlr7mVP IZ3H5ADJDXRQh Mm TMZelBED
Poto oleh: sentosawisata.com

FEBRUARI.

Melancong pada bulan Februari sudah tentu akan ada sambutan Tahun Baru Cina yang merupakan aktiviti penting bagi kaum Cina yang kebanyakannya didominasi di Singapura. Sambutan kali ini serius mengenai China Town yang dihiasi dengan pelbagai perhiasan sambutan Tahun Baru Cina yang pastinya tidak sama. Mungkin beberapa pelancong Indonesia yang berbangsa Cina banyak melancong pada bulan ini kerana masih ramai saudara mara yang berada di sana meraikannya. 

Bukan sahaja orang Cina, pada bulan yang sama terdapat juga etnik India Tamil yang merayakan Thaipusan paling serius di Serangoon Road sebagai pusat sambutan. Untuk bulan Februari tidak digalakkan kerana banyak kedai tutup, malah ada pengembara yang menggelarkannya MUSIM PUNCAK, semua komponen pelancongan mahal dan sangat sesak dengan penduduk setempat. Sudah tentu tiket kapal terbang untuk melawat bulan ini telah disahkan sangat mahal.

APRIL.

Masih suasana MUSIM RENDAH sangat disyorkan untuk percutian ke Singapura. Masih tidak terlalu sesak, malah komponen pelancongan masih menawarkan harga berpatutan termasuk tiket penerbangan purata yang masih pada harga standard. Untuk bilik asrama dan hotel, anda tidak menaikkan harga biasa. Masih agak mudah untuk membuat persediaan untuk bercuti pada bulan April.

MUNGKIN.

Pada bulan Mei terdapat sambutan Hari Buruh Sedunia yang digunakan oleh semua pekerja di Singapura untuk bercuti dan menikmati perjalanan pada hari ini. Terdapat beberapa hujung minggu panjang yang digunakan secara meluas oleh pengembara Indonesia untuk menghabiskan masa cuti mereka pada bulan Mei. 

Jika anda mempunyai banyak masa bercuti di Indonesia, pastikan harga tiket kapal terbang yang akan menghipnotis percutian anda boleh menjadi serius di Indonesia. Kerana penggemar cuti hujung minggu yang panjang akan menjejaskan harga tiket kapal terbang kerana permintaan untuk bercuti sangat tinggi.

JUN, JULAI, dan OGOS.

Bulan ini adalah masa terbaik untuk melawat Singapura kerana ramai kanak-kanak tidak bersekolah termasuk pelajar. Segala aktiviti membeli belah dijalankan sekitar bulan ini. Singapura sangat sesak dengan pelancong dari seluruh dunia termasuk Indonesia. Bagi bulan Ogos sebagai hari penting bagi Singapura sebagai sambutan kemerdekaan, sudah tentu terdapat aktiviti istimewa di sekitar Pasir Teluk Marina sebagai acara Hari Kebangsaan. 

Dan pastinya sesetengah orang, harga tiket kapal terbang dan harga penginapan sudah merangkak naik terutama menjelang cuti sekolah. Termasuklah waktu MUSIM PUNCAK dan mesti ambil berat tentang harga yang bakal anda sediakan untuk menjalankan percutian di negara ini. dan pada bulan Jun telah bermula JUALAN PERTENGAHAN TAHUN yang telah dihadiahkan oleh barangan berjenama di Orchard dengan nama Singapore Great Sale

SEPTEMBER dan OKTOBER.

Termasuklah bulan terbaik untuk dilawati dan pastinya termasuk bulan MUSIM PUNCAK, lebih-lebih lagi apabila berlangsungnya Formula 1 yang tentunya beberapa peminat perlumbaan kereta akan hadir di seluruh dunia. Tetapi selepas aktiviti itu berlangsung ia kembali normal semula. Pada bulan September juga akan diadakan pameran Jurong Chinese Garden yang akan diadakan di Singapura bulan ini. 

Pastikan jika anda ingin melakukan trip yang tiada kena mengena dengan sambutan atau acara tahunan ini, anda mesti menyemak masa selepas majlis tersebut kerana anda akan mendapat harga yang sudah mula kembali normal.

NOVEMBER.

Perayaan lampu juga akan diadakan pada bulan ini dipanggil Deepavali yang akan berlangsung di sekitar Little India. Sepanjang aktiviti ini, anda akan melihat lampu berwarna-warni dan beberapa hiasan unik, termasuk aktiviti kebudayaan dan bazar yang akan diadakan. 

Sambutan ini adalah untuk penganut agama Hindu yang meraikan majlis tersebut, jika tidak mahu berkunjung pada hari sambutan itu adalah lebih baik kerana ia akan memberi kebebasan kepada mereka untuk menjalankan ibadah agama mereka. Kerana suasana di sekitar Little India akan dipenuhi oleh orang ramai yang menjalankan perayaan.

DISEMBER.

Disember adalah bulan MUSIM PUNCAK dan semua komponen pelancongan akan melonjak naik bermula daripada tiket penerbangan, penginapan penginapan, hinggalah kepada komponen pelancongan penting yang lain. Kerana semua pelancong akan memilih Singapura untuk menghabiskan tempoh akhir tahun dan juga akan ada aktiviti END SALE yang dijalankan oleh banyak kompleks pusat beli-belah di sekitar Orchard. 

Sudah tentu dengan acara ini anda perlu mengeluarkan lebih banyak wang untuk ke Singapura dan sudah tentu semua kos penginapan akan melambung tinggi. Waktu membeli-belah adalah masa yang sesuai dalam sebulan, sudah tentu barangan berjenama akan memberi peluang kepada pelancong dengan diskaun sehingga 75% untuk barangan tertentu.

PETUA MUSIM RENDAH {Pertengahan Januari hingga Mei}

Namanya Low Season di mana masa melawat adalah sangat kurang menarik untuk pelancong. Mungkin sesetengah pengembara lain menyukainya kerana ungkapan dominan ini, banyak promo yang diberikan oleh syarikat penerbangan yang akan membawa mereka ke Singapura, sudah tentu bukan itu sahaja komponen pelancongan lain di kawasan penginapan menawarkan kadar harga yang rendah. 

Malah diberikan aksesori penginapan lain iaitu sarapan pagi percuma untuk tetamu yang akan menginap. Daripada bilik kosong tanpa tetamu, lebih baik mereka menawarkan diskaun dan penginapan barang kemas lain untuk menarik pelancong unik datang bercuti.

Terdapat satu lagi impak kerana musim rendah ini tidak memberikan keselesaan kerana iklim yang tidak mesra sehinggakan pelancong keberatan untuk melakukan perjalanan bercuti. Tetapi itulah akibatnya, jika harganya murah ada komponen lain yang tidak menguntungkan. Mesti ada aspek yang boleh difahami kerana percutian murah pasti ada pengorbanan.

PETUA MUSIM TINGGI.

Berbeza dengan Musim Rendah, musim yang dominan pada musim ramai ialah ramai pelancong mengembara. Kerana ada acara tahunan yang akan diadakan di Singapura seperti perayaan keagamaan, hujung tahun, dan hujung minggu yang panjang. Pada musim keramaian ini, semua kos pengangkutan udara dan maritim ke Singapura pastinya akan meningkat sehinggakan penginapan juga meningkat daripada harga biasa bermula dari 30%-50%. 

Masa paling mahal di Singapura ialah semasa acara Formula 1 dan menjelang akhir tahun semua komponen pelancongan akan meningkat. Pastikan anda perlu menyediakan kos tambahan untuk menghabiskan masa bercuti di Singapura.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *