Cabaran Yang Akan Dihadapi Oleh: Cara Mengatasi Masalah Ini Dengan Penyelesaian Terbaik

Cabaran Yang Akan Dihadapi Oleh

Apabila anda telah memilih laluan anda sebagai nomad digital, pelbagai masalah, cabaran dan halangan akan menghampiri anda, anda mesti boleh menakluki semuanya dengan penyelesaian terbaik. Mungkin pada mulanya anda melakukan idea percubaan dan kesilapan untuk menentukan sebagai nomad atau nomad melancong ke sana sini tetapi sebenarnya anda sedang melakukan kerja.

Apa jua bentuk kerja bebas yang akan anda lakukan, seperti blog, vlog, jurugambar, hingga membuat video pendek untuk pihak lain, pastikan pilihan yang anda buat adalah berharap dapat menawarkan cara terbaik untuk menghasilkan kandungan yang sangat menarik dan unik.

B9Gv7 RHkb8iN9uOAM5qGMDoyBbnpHRxcF3bFA0dxK3d6YKsuGm2k0KjIUTu6wa5PdBFbSj
Poto oleh: bananabrosmcs.com

Sesetengah orang berpendapat bahawa anda melancong ala backpacker tetapi anda sebenarnya sedang menjalankan misi yang mesti diselesaikan untuk satu masa yang telah menjadi dateline untuk diselesaikan segera. Konsep nomad digital adalah seperti anda mempunyai masa yang sangat terluang tetapi anda boleh membuat banyak wang dari alam siber sambil dapat menjalankan aktiviti melancong ke semua kawasan pelancongan penting di dunia.

Konsep seperti ini telah menjadi fenomena yang sangat biasa, di mana hanya menggunakan rangkaian internet percuma di destinasi anda boleh bekerja dan menjana tabung yang banyak jika anda rutin dan rajin melakukan kerja ini. Anda tidak perlu lagi bekerja di belakang meja di pejabat, sebaliknya pejabat anda boleh berpindah ke semua negara di dunia asalkan ada rangkaian internet yang mencukupi.

Untuk merintis sebagai nomad digital bukan mudah, anda perlu aktif malah rajin mengejarnya dan dihalang separuh hati. Jika kerja dilakukan tanpa janji yang tinggi ia akan memberikan hasil yang tidak memuaskan. Jangan sesekali merungut, apa jua halangan, anda perlu mencari jalan penyelesaian yang terbaik, apakah jalan penyelesaian yang mesti dilakukan.

Begitu juga dengan nomad digital, masalah sentiasa ada apabila anda mengembara ke destinasi tertentu dan cabaran yang wujud di sana mesti dihadapi dengan nrimo dan anda mesti bertahan supaya kerja yang akan anda selesaikan mesti memberikan hasil yang terbaik dengan mengambil wang rezeki yang menanti anda.

Ini adalah beberapa cabaran yang akan berlaku dan bersedia untuk datang kepada anda apabila misi dan visi anda untuk menjadi nomad digital sudah terpahat di hati anda dan anda mesti komited tinggi untuk kekal kuat walau apa pun keadaannya.

#1. SALAH PILIH NEGARA ANDA BEKERJA.

Apabila tersalah pilih sudah tentu akan memberi kesan tidak selesa kepada kerja yang bakal dihadapi nanti. Sebenarnya negara tidak salah tetapi mungkin aktiviti kerja nomad digital anda tidak sesuai dengan persekitaran di negara destinasi. Sambungan rangkaian internet yang anda inginkan tidak sama seperti di sesetengah negara membangun, sudah tentu ia masih dalam peringkat pembangunan dan pembaikan akan membantutkan segala aktiviti anda semasa bekerja nanti. Sudah tentu ini akan memberi impak yang tidak baik kerana internet adalah senjata utama anda untuk menjana wang, sekiranya ini berlaku maka kos penyediaan yang anda sediakan akan menjadi sia-sia tanpa sebarang kemajuan malah hasil yang jauh dari jangkaan.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI.

Sebelum anda membuat keputusan tentang negara destinasi anda mesti menjalankan penyelidikan dan pemeriksaan yang teliti. Terokai sebanyak mungkin isu dan pastikan negara mempunyai akses yang sangat mencukupi kepada sambungan rangkaian internet. Bukan itu sahaja, cari maklumat di mana tempat terbaik apabila anda akan mula bekerja pada nomad digital ini dan pastikan tempat kosong mesti dielakkan dari tempat anda tinggal sementara di sana.

Melalui atau dengan kaedah ini anda boleh mendapatkan maklumat penting sebelum pilihan ini akan dihalakan ke negara pilihan anda nanti. Ia mengambil masa yang agak lama untuk meneroka semua isu ini supaya anda tidak akan kecewa apabila anda tiba di sana untuk memulakan kerja nomad digital dalam talian anda.

#2. BERHATI-HATI DENGAN DOKUMEN PENTING.

Sudah tentu, apabila melancong dan bekerja di negara orang lain, semua barang dan dokumen penting mesti diberi perhatian tinggi kerana ini adalah sumber anda semasa tinggal di sana. Barangan penting seperti komputer riba, telefon pintar, hingga aksesori penting lain untuk menyokong semua kerja anda di sana mesti diawasi sepenuhnya. Begitu juga, dokumen perjalanan penting, dompet, wang, ATM, dan lain-lain mesti diletakkan di tempat yang sangat rahsia jika anda dijangka menggunakan peti simpanan di kawasan penginapan nanti.

Apabila anda pergi ke kawasan pelancongan atau lokasi penting sebagai kawasan untuk pemerhatian atau kawasan penyelidikan, supaya barang-barang penting ini disimpan di bawah pengawasan, anda tidak seharusnya melepaskan diri anda. Apabila kehilangan ini sudah pasti, apabila anda tidak berhati-hati, setiap langkah malah berselerak, ia menjadi perkara yang sangat biasa bagi nomad digital.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI.

Kini terdapat produk yang anda boleh beli untuk meletakkan semua barang anda dalam bentuk beg galas yang boleh meletakkan komputer riba dengan kedudukan kunci tersembunyi selepas ditutup menggunakan zip anti kecurian. Begitu juga dengan beberapa kawasan berbentuk longkang yang agak banyak berhampiran dengan tempat letak laptop, anda juga boleh meletakkan alatan penting untuk peralatan nomad digital anda.

Khusus untuk dokumen perjalanan penting, anda harus menyediakan beg mini khas sekali lagi untuk meletakkan semua jenis dokumen perjalanan penting. Bahan yang tersedia adalah kalis air, tahan api dan tahan koyak apabila pencuri yang tidak bertanggungjawab cuba mengoyak dengan pisau cukur atau pemotong apabila anda berjalan dan cuai. Kenapa perlu diasingkan, untuk jangkakan barang yang dibawa tidak hilang apabila diletakkan di dalam beg yang sama.

#3. AKTIVITI SERONOK YANG SELESA KETIKA DI NEGARA ORANG HILANG DADAH.

Kehidupan perantau digital mesti termasuk dalam kategori sangat gembira dan selesa apabila berada di negara orang lain. Pastikan keseluruhan perjalanan mengikut kehendak anda supaya anda dapat menikmati segala suasana di negara destinasi nanti. Mungkin anda pada masa tertentu anda berasa sunyi apabila kerja yang dilakukan telah memasuki tarikh akhir.

Keadaan seperti ini sudah pasti dirasai oleh ramai perantau di seluruh dunia apabila masa untuk menetap telah melebihi keinginan. Ya, sebut sakit rumah dengan keluarga, kampung halaman, kepada kulinari yang anda rindukan. Anak luar negara pasti akan merasai sesuatu seperti ini dan anda perlu mencari jalan keluar agar anda tidak terbelenggu dengan suasana ini sedangkan anda perlu menyiapkan kerja yang sedang dikendalikan.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI.

Apabila anda ingin melakukan sesuatu aktiviti yang sangat menggembirakan, sudah tentu ada masanya anda akan berasa nostalgia dengan keinginan yang tiba-tiba muncul ketika itu. Sebagai manusia biasa, sudah tentu ada pergolakan dalaman yang perlu diselesaikan secepat mungkin agar tidak berlarutan. Mungkin anda merindui keluarga anda di Indonesia, anda boleh menghubungi mereka dan menghantar berita jika anda perlu melakukan panggilan video yang sangat mudah dilakukan jika anda masih disambungkan ke rangkaian internet.

Begitu juga dengan makanan tertentu, pastikan membawa bekal yang pastinya dapat mengubat kerinduan rasa di negara orang lain, seperti rendang daging Padang, perencah guaka, dan lain-lain. Jadi, anda boleh mengukur ketika melancong nanti, kemungkinan perasaan baper seperti ini haruslah dijangkakan agar kerja anda yang mesti menepati masa dapat direalisasikan dengan baik dan sempurna.

#4. STABILKAN TABIAT RUTIN SUPAYA PENCAPAIAN DAPAT DICAPAI.

Fokus pada kerja rutin mungkin sangat berat pada mulanya, termasuk dalam skop nomad digital. Masa untuk kerja yang mempunyai janji yang tinggi memang memerlukan pengorbanan yang tinggi, anda sanggup meluangkan masa, wang ringgit, tenaga dan segala sumber yang anda sediakan demi merealisasikan kandungan kreatif yang mesti diterbitkan segera agar wang yang anda inginkan dapat berhijrah dengan cepat dan malah kenyang serta merta.

Anda harus aktif dan rajin untuk menghayati hasil proses yang anda rintis selama ini, sudah tentu anda sudah mempunyai peluang pasaran yang telah dicipta agar ia tidak hilang begitu saja untuk terobosan baru agar anda dapat buat pencapaian terbaik yang anda ingin realisasikan secepat mungkin.

Kadang-kadang keinginan anda tidak stabil, anda berasa malas dan malas untuk bermain dan menikmati suasana bandar atau negara baru sehingga rutin anda berubah. Sememangnya di kawasan baru banyak yang tidak sama dan anda perlu melihat kesemuanya agar dapat memberikan rasa tindak balas yang selama ini mengelirukan dan mesti dilihat secara langsung.

Masa yang terbuang bermakna anda telah membazir wang tanpa hasil yang terbaik. Anda boleh bermain dan berehat, tetapi terdapat kemajuan sebenar untuk mencipta konsep kandungan kreatif yang mesti dicipta supaya sumber yang telah anda sediakan dan keluarkan boleh segera digantikan dengan wang masuk daripada penjualan nomad digital anda di dunia dalam talian.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI

Maksimumkan prestasi semasa bekerja, ia mesti seimbang, di mana anda meluahkan inspirasi anda di negara orang lain kerana di sinilah anda boleh memberikan lebih nilai kepada kandungan yang akan anda cipta. Tabiat malas sememangnya dimiliki oleh sesiapa sahaja termasuk anda, tetapi ia tidak boleh terbawa-bawa dengan melupakan masa malah bermalas-malasan boleh mengambil masa berminggu-minggu tanpa sebarang kemajuan sama sekali.

Sememangnya, para perantau digital ini nampaknya hanya bermain-main, tetapi anda boleh menambah atau mengalihkan aktiviti sia-sia ini untuk melawat beberapa kawasan pelancongan di negara destinasi yang boleh memberikan usaha lain seperti pergi ke muzium atau ke perpustakaan negeri yang pastinya lebih berguna. untuk memberikan lebih nilai kepada kandungan yang anda akan buat. Kira masa terbaik mungkin, berapa banyak masa untuk bermain dan berapa banyak masa untuk bekerja.

Apabila kestabilan rutin anda sebagai nomad digital berkurangan, anda boleh menukarnya kepada sesuatu yang memberi faedah lain supaya masa yang telah disediakan dengan bersungguh-sungguh seperti sekarang ini menghasilkan pencapaian baharu yang sangat berbeza, akibatnya tabung wang yang anda inginkan dapat direalisasikan dengan segera.

#5. Imbangkan CUTI DENGAN KERJA SUPAYA NOMAD DIGITAL ANDA MENJADI PENTING.

Berbeza dengan pekerja pejabat yang telah mengambil cuti sehari, dia akan diasingkan daripada rutin hariannya yang akan diwakilkan kepada rakan gantian atau jabatan lain yang akan melakukannya. Tidak seperti nomad digital, anda sedang melancong dan anda juga melakukan kerja digital pada masa yang sama. Kedudukan yang serupa ini sememangnya sangat berbeza dan anda perlu sedar tentangnya.

Apabila anda berada di jawatan pekerja pejabat yang melancong, sudah tentu kerja pejabat akan dilepaskan asalkan cuti yang diberikan akan digunakan, sudah pasti pendapatan yang diterima tetap diperolehi walaupun dalam keadaan bercuti. Tidak seperti pekerja nomad digital, anda perlu mencari inspirasi anda sendiri untuk mencipta kandungan kreatif dan kemudian menerbitkannya walaupun anda perlu menjualnya dahulu barulah wang akan datang selepas itu.

Perbezaan inilah yang harus anda fahami agar pendapatan kekal stabil dan dikekalkan agar kehabisan wang bukan perkara kelakar untuk dilakukan oleh nomad digital tanpa sebarang pengiraan yang teliti, ia tidak sepatutnya berlaku. Jadi kena seimbangkan antara kerja dan percutian yang tidak boleh dipisahkan, buat jadual yang lebih konkrit supaya dapat menguruskan kestabilan kewangan walaupun jauh dari negara lain.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI.

Buat pelan konkrit berterusan dan jadual masa yang agak terperinci dan jelas. Anda boleh mengikut jadual waktu supaya rentak kerja anda kekal serius walaupun anda sedang dalam perjalanan. Membuat segala-galanya dirancang dengan baik sebelum melancong mesti membuat kajian tentang kerja-kerja perantau digital nanti dalam hubungan rapat dengan kemudahan sokongan yang sedia ada di negara destinasi agar sinergi yang anda inginkan dapat dimanfaatkan apabila kerja digital berlaku.

Sentiasa menggali untuk memastikan muara ke tempat kerja tidak menjadi hari cuti kerana pada ketika ini pelbagai perantau leka sehinggakan hasil kandungan yang diingini sentiasa tertangguh dalam tempoh yang lama.

#6. SENTIASA REKOD DAN PERHATIKAN SETIAP DUIT YANG KELUAR.

Anda berada di negara di mana orang melakukan kerja, ya, semasa melancong, tetapi perkara utama adalah bekerja. Persediaan untuk trip ini pastinya berbaloi dengan jumlah wang yang telah disediakan. Jumlah wang yang disediakan dengan sendirinya bukan sedikit, malah boleh dikatakan sama dengan pendapatan pekerja pejabat sekelas dengan pengurus. Pekerja bebas ini sememangnya perlu mempunyai semangat kritis agar bekalan wang yang sedia ada sesuai dengan peruntukannya agar tidak membazir atau hanya membazir.

Biasanya, nomad digital melakukan pelbagai jenis kerja bebas, sama seperti pendapatan dari blog, vlog, bahkan dari pihak ketiga yang meminta untuk membuat projek yang kebetulan berada di negara yang mereka tetapkan. Nah, sebagai nomad digital, mereka sentiasa banyak memikirkan pendapatan wang lain dengan membuat penemuan baru dengan mencipta platform lain supaya pendapatan lebih besar daripada perbelanjaan walaupun suasana melancong begini.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI.

Pendapatan sangat penting kerana kita tidak tahu hari esok. Lakukan yang terbaik hari ini untuk menyambut hari berikutnya dengan lebih baik. Berikan perkara positif kepada kerja yang anda akan lakukan sebaik mungkin memandangkan yang terbaik untuk kandungan kreatif yang akan dicipta. Memang benar setiap wang keluar masuk direkodkan supaya diingatkan supaya tidak terlena.

Terbawa-bawa dengan wang yang anda sediakan adalah sia-sia, semasa anda berada di negara di mana orang ramai berusaha untuk mencipta peluang baharu untuk menghasilkan wang yang anda inginkan. Tidak kira betapa sukarnya anda seorang nomad digital untuk membuat kandungan, semakin sukar wang akan masuk ke dalam akaun anda.

#7. PERKARA YANG TIDAK DIJANGKA MUNGKIN BERLAKU.

Persediaan mesti kekal kuat di mana sesuatu yang lain akan berlaku di luar jangkaan anda. Perjalanan jauh yang bakal dilalui sudah tentu ada cabaran atau halangan yang mungkin timbul, jadi sebagai perantau digital yang mempunyai semangat juang untuk menghadapinya, pastikan anda berjiwa besar untuk terus serius dalam perjalanan.

Ada kemungkinan perjalanan anda akan berhadapan dengan bencana di negara destinasi, pesawat delau, dan kemelut politik. Suka atau tidak, anda perlu realistik dan mempunyai rancangan lain supaya kerja sebagai nomad digital diteruskan walaupun anda perlu melakukannya dalam rancangan lain. Mungkin sesetengah orang menganggapnya sebagai impian pekerja tetapi ini boleh berlaku dan anda perlu menghadapinya dengan optimis.

PENYELESAIAN KEPADA CABARAN INI.

Memang perancangan masih merancang tetapi perkara yang tidak dijangka boleh berlaku. Sebagai manusia, hanya perlu mampu membuat perancangan, tetapi keadaan tidak menyambut baik, apa boleh dikatakan. Jika ini berlaku apabila anda akan melangkah masuk, anda boleh membaca tanda-tanda pertama di negara destinasi sama ada keadaan politik semakin panas, atau masalah cuaca yang berterusan.

Anda sentiasa memantau isu ini daripada beberapa sumber yang dipercayai supaya perjalanan anda masih dalam keadaan yang munasabah. Terutama untuk penerbangan anda yang tertangguh kerana ada insiden yang tidak dapat dielakkan, kejadian ini berlaku jika syarikat penerbangan yang anda pilih tidak standard, anda harus menyemak syarikat penerbangan mana yang sangat disyorkan oleh orang perantau ketika melancong seperti anda.

PENUTUP.

Cabaran sebegini telah dirasai oleh ramai nomad digital dan penulisan ini boleh menjadi kandungan artikel khas untuk anda yang masih baru atau sedang membuat projek tertentu. Keadaan seperti ini boleh berlaku dan boleh dikatakan sentiasa menghantui nomad digital yang akan bekerja di negara destinasi tertentu. Pastikan anda sentiasa memberi perhatian kepada setiap perincian langkah-langkah yang akan diambil agar misi yang anda lakukan sekarang dapat dilakukan dengan baik dan tepat pada masanya.

Pekerjaan nomad digital ini seperti pekerjaan yang sangat gembira, anda menguruskan masa anda sendiri dan mempersembahkan hasil kerja anda mengikut kemahiran yang anda ada. Sentiasa diberi yang terbaik jika berlaku perkara yang tidak diduga yang terpaksa dihadapi, seorang perantau digital sentiasa mampu menghadapi segala macam cabaran bermula dari keluar, berada di negara lain, hingga pulang ke tanah air. Pastikan persediaan rapi dan jadual waktu yang jelas supaya kerja anda kekal serius dan terancang. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *