Cadangan untuk Masakan Biasa Lombok Utara dan Lombok Timur Sasaran Pengembara

Cadangan untuk Masakan Biasa Lombok Utara

Destinasi pelancongan tidak jauh dari pulau Bali iaitu Lombok. Syurga percutian yang luar biasa ini adalah tempat terbaik untuk mencuba makanan istimewa Lombok yang tersebar dari Utara ke Timur. Kegilaan pelancongan makanan yang telah membius pengembara di seluruh dunia ini boleh menjadikan Lombok sebagai syurga kuliner yang tidak boleh dijual beli lagi kerana rasanya yang sangat sedap, sedap, dan lazat boleh membuatkan anda ketagih malah rindu untuk merasainya lagi.

Kuliner khas Lombok ini boleh didapati hampir di setiap sudut kota pelancongan penting di bandar hingga ke desa yang menjadi syurga bagi pelancong yang melabuhkan percutian di NTB {Nusa Tenggara Barar} Lombok. Plesirankotatua ingin berkongsi keistimewaan kulinari Lombok Utara dan Lombok Timur untuk menjadi kulinari istimewa yang wajib anda cuba sekarang apabila berada di tempat ini dengan pesona semula jadi yang tidak akan tergantikan. Berikut penjelasannya,

1. Ayam Taliwang.

h1zeVEnxFAbq VjnFMM1AamGnUXxKi1l7ABuZV8j8M2A8zSM93mH4VWdk2ETJohKIAHU6ZdpibLWo c0iGg r zJqWKR4R1NAOCpKPYlwvLIamPBMtgnK5hjltUg65DjWMRLw6CiQ7k8aaMjwaiAHTQy3sj1Ju XD
Poto oleh: goodindonesianfood.com

Menu yang sangat digemari dalam cita rasa di mana penggunaan daging ayam sebagai bahan asas boleh mengalihkan pilihan hidangan lain di restoran penting di Lombok. Makanan istimewa ini sebenarnya berasal dari daerah Lombok bernama Taliwang, tepatnya di Sumbawa Barat, NTB. melalui atau dengan penyediaan yang sangat unik dan berbeza ini, ini boleh menjadi pilihan ramai pelancong yang menghabiskan masa bercuti di sini.

Daging ayam yang digunakan untuk hidangan ayam Taliwang jenis ini ialah ayam kampung yang masih muda yang mempunyai perwatakan yang sangat tinggi apabila digigit masih terasa lembut dan kenyal. Hampir sama dengan membuat ayam bakar secara umumnya, namun yang pasti rempah lengkap yang digunakan mestilah lengkap khas Lombok apabila proses perapan sudah mencukupi sehingga proses memanggang juga perlu mengambil masa yang cukup.

2. Plecing Kangkung.

AhqeKiUOB 7DD0StPhkxhq5 Q5mtuQstK JzfvF uwspOueqBw9mjxqm7ro6SKHWJV2SiWjSr4QuFifwE8jhOP
Poto oleh: apwtour.com

Penyediaan kuliner khas Lombok ini mesti disertakan dalam lawatan kuliner apabila menikmati makan tengah hari atau makan malam anda. Bahan asas kangkung yang menjadi bahan utama masakan tentunya juga berasal dari Lombok, dengan tekstur yang sangat berbeza dengan sayur kangkung lain yang ada di tempat lain, menjadikannya istimewa untuk diproses yang sedap apabila digabungkan dengan hidangan penting lain. .

Ia sangat mudah malah menyerupai masakan rumah biasa, tetapi rasanya sangat lazat dan menyelerakan. Rasa pedas cili, garam, pes udang, hingga tomato yang dilonggokkan di atas kangkung yang telah dimasak mampu membuatkan selera anda bergetar kagum dengan rasa yang boleh menggoyangkan kaki apabila menikmatinya bersama nasi hangat. Pedas yang sesuai dan gabungan terasi yang sangat lazat yang diadun dalam sos cili menjadikan gandingan harmoni untuk kangkung yang lazat ditambah dengan kriuk kacang sebagai topping yang rangup dan endes.

Ada sedikit kelainan jika anda di Lombok Utara ada nama Plecing Kangkung Opak-opak tetapi bezanya kangkung plecing dihidangkan bersama kelapa parut dengan tekstur yang sangat lembut dan di atasnya ada sos cili pedas. Dilengkapi dengan opak-opak sejenis keropok yang diperbuat daripada batang ubi yang sangat sedap dan lazat. Proses menghidangkannya, plecing kankung diletakkan di tengah-tengah sos cili yang legap dan pedas. Rangup rangup bila dikunyah.

3. Sate Bulayak.

Poto oleh: diberitagar.id

Jenis sate khas di Lombok Timur ini sangat akrab di telinga pengembara. Sate yang diperbuat daripada keladi atau daging lembu juga dimasukkan ke dalam bahagian dalam. Sama seperti sate Madura, bezanya terletak pada kek beras yang dibalut dengan daun kurma atau gula aren yang menyerupai lingkaran. Apabila menghidangkan lontong ini, ia mesti mengikut aliran gegelung daun supaya nampak unik apabila penjual mengupasnya.

Perencah sate berasal dari kacang tanah panggang, kemudian tumbuk dan ditambah santan pekat bersama rempah Lombok penting seperti cili, bawang, ketumbar, jintan manis, dan rempah rahsia lain. Apabila dihidangkan bersama sate, lontong, dan kuah kacang yang lazat ini, ia sedia menjadi hidangan khas Sate Bulayak ini, sedia untuk dimakan dengan berselera setiap suap dan dagingnya yang empuk dan mengenyangkan.

4. Sate Tanjung.

Poto oleh: pesonalomboksumbawa.info

Jika anda penggemar sate, terdapat juga jenis sate khas Lombok Utara yang sangat sedap dan rasanya pedas. Jenis daging yang digunakan ialah daging kambing atau ayam. Kisah atau kisah sejarah awal penduduk tempatan sate ini dipersembahkan dalam program keagamaan dan perkahwinan yang penting sahaja, tetapi kerana pelbagai pencinta makanan mencari sate ini, kini terdapat ramai penjual yang membuat sate ini di pusat pelancongan penting di Lombok.

Sate ini boleh didapati di sepanjang jalan Kota Tanjung bermula tengah hari hingga lewat petang. Penyampaian sate ini tidak menggunakan sebarang sos, sebelum daging dibalut dan direndam rempah menjadi hidangan yang menggilakan pelancong untuknya. Rasanya yang sangat sedap dan lazat, ia dapat melengkapkan lawatan kulinari anda di Lombok, NTB.

5. Ares Sayur.

MJ8qy2DwCTzPanS or4pBiuMirKBCgJK02b6iZfw9oOK9kcekcU6CdtrW0eF42p81FJFQSfXq0hEZfSqD82DQ4q6Ukg9EldYbtIU0V3pp0BQQw0k
Poto oleh: cookpad.com

Makanan istimewa Lombok Utara ini diperbuat daripada pelepah pisang atau pisang gedebong yang akan dimasak bersama santan dan rempah ratus yang lain. Sama seperti Sate Tanjung, hidangan Sayur Ares ini hanya dimakan oleh suku asli Lombok iaitu Suku Sasak sahaja untuk program akad nikah. Namun seiring berjalannya waktu, ia telah dihidangkan di banyak restoran penting di bandar pelancongan Lombok dan menikmati keenakan dan keunikannya apabila dihidangkan di atas meja makan bersama nasi hangat.

6. Nasi Lumba Puyung.

e8YFSDAfNojUdZiz bYTGUHL 0IiqdMvu3ykrabnhGrMJvj Vk 5bKAeg
Poto oleh: pesonalomboksumbawa.info

Satu lagi kuliner khas Lombok ialah Nasi Balap Puyung yang ketagih jika anda pernah mencubanya sekali. Sensasi perencah pedas yang sangat digemarinya ini rasanya ingin terus menambahnya, isi yang sangat berkhasiat bersama ayam cincang yang telah digaul bersama sos cili, taburan rebon keing, kacang soya, dan belut ini boleh dihidangkan. dalam bahagian yang sangat legenda dan menang. Anda pasti terliur dan rindu melihat hidangan ini dan pastikan anda perlu mencubanya apabila berada di Lombok nanti.

7. Sate Rembiga.

QaVJ4yW2uJ5qccOmEj iC 0oVg5NGhh0EWdQrDyMmXALJMYweq4R0shHZg7luZ2RzoDa49KLBi5UJvqJI0A1A1lRLPbvazDcmhUFcFYl30br5MNpq Ag1cXGztQJ1n2io6BV8k1I9BwQGTpwyk6fOYF1g3YuNlnVa2gUhcmSlwlPFTs3dsWTc7Srmg
Poto oleh: lombokinfoterbaru.com

Daging lembu yang sangat banyak di Lombok dihidangkan kuliner yang banyak menggunakan daging ini sebagai hidangan penting yang sangat enak dengan rempah olahan khas Lombok. Rata-rata banyak lembu yang diternak di Lombok, NTB, dilepaskan secara bebas, memberikan kesan tekstur daging yang sangat lembut, walaupun dihidangkan dalam hidangan yang sangat enak dan legit. Begitu juga dalam masakan Sate Rembiga, rasanya sangat berbeza dan unik, ada rasa manis, gurih dan pedas. Sangat terkenal di Lombok NTB dan mesti termasuk dalam destinasi pelancongan kulinari anda di sana.

8. Ayam Rarang.

suXp86QqKQe5a Iq8YAVGosTRL 1thX lNY55Mmse7LoUatvCQ9a aBFnHl0qfVA1LqyoQps73FSGjpvKJQ03PZ5RZ0HYcULI675afpI08dpje3LlJFNNMBz iWu5UwTinZVgKEYKouk5sM1h0BRRB3oGwrShDqfMvxiK7mhI wZhTjT6bA8ruDRZg
Poto oleh: limakaki.com

Hidangan khas di Lombok Timur ini tidak boleh dilepaskan. Menu Ayam Rarang menjadi pilihan dan hampir serupa dengan Ayam Taliwang. Bahan asasnya hampir sama termasuk rempah ratus, namun bezanya komposisi dos rempah yang digunakan memberi kesan kepada rasa yang dihasilkan nanti. Sebagai perbandingan, Ayam Taliwang sangat pedas, manakala Ayam Rarang tidak pedas. Tahap kepedasan yang berbeza yang membezakannya dan komposisi rempah ratus.

9. Bebalung.

0 h4S9hwhUgX9PKzUcWTtcrq2sBABzPHOdOmxf5549faS2XhMklXMum0QtMhOWYtGTqGwTNyd7wDBUKE9LmD3ALkisM0Rd5a9x5aVMfzi2Puglfslag8eG24
Poto oleh: goodindonesianfood.com

Hidangan istimewa ini berasal daripada tulang rusuk lembu yang diperisakan dengan lada cayenne, bawang besar, bawang putih, lengkuas, halia, kunyit sebagai rempah ratus yang wajib digunakan untuk membuat Babalung. Rempah-rempah lengkap yang digunakan itulah yang mencipta hidangan khas Lombok yang membuatkan pengembara menjadi gila dan ingin terus menikmati ketika berada di pulau eksotik ini. Apabila dihidangkan taburan bawang goreng yang sangat banyak menjadikan rasa lebih sedap dan semestinya. Cuba menghadiri Depeot Kelebet, tepat di belakang pejabat Gabenor NTB, yang sangat disyorkan untuk dinikmati. Sekali pandang ia menyerupai tengkleng Solo yang tentunya dapat dibayangkan betapa sedapnya Babalung ini.

10. Poteng Jaje Tujak Dan Iwel.

Jarang sekali, malah dipersembahkan khas pada hari raya aidilfitri. Sangat biasa tetapi agak sukar didapati pada hari bekerja, jika anda mendapati masakan jenis ini pada hari bekerja, anda mesti mencubanya kerana rasanya sangat lazat. Poteng adalah pita pelekat manakala jaje tujak adalah tetel. Mungkin sesetengah pengembara memanggilnya gemblong. Termasuklah kulinari khas Lombok yang agak jarang tetapi masukkan dalam lawatan kulinari anda apabila mengunjungi pulau eksotik ini.

11. Itik Terung.

y7z5EHZj FaZmlKR6KcvKjXLyMN5f3BYbDcbk8n27wz6YkT9uvJ87XTKxVVu W2Pibw1lzj5Vx1RlWGRacVtz8FRoBOWpPFU0laVzEnMx52h8b5DKiR2CDp2dvz7GJpz3mBeAq4K5MMQdiqD
Poto oleh: cookpad.com

Sayur olahan yang menyerupai salad di luar negara pastinya sangat digemari semua pengembara. Ya, ada yang menyebutnya gado-gado yang boleh disandingkan dengan Ayam Taliwang, Ayam Rarangan sebagai menu utama. Sayur-sayuran yang dipotong kecil-kecil dengan perasa istimewa ini adalah jenis yang banyak digunakan iaitu terung, tomay, kacang panjang, dan lain-lain. Rempah-rempah yang telah digaul bersama kesemua sayur-sayuran segar itu ditaburkan dengan air limau nipis yang pastinya menyegarkan rasanya, ada yang manis, masam, dan pedas.

12. Sate Pusut.

PjC7G8C0b24J1myLOPej89pfLKUNzkVhmrNBMxaAXKa6NePjCEcM0sJq8DDErV IrcVnOn ibU5YPfx7QDbmshbiAsfj9k4RCsvZS 25YOn212ln1QnbueaN1RmwxNwNQ9StR6XT2xvpYFj 1KL7GWn5uHNv5Ke B cgAYyCAFNSOJ2ZoPhO6Z428A
Poto oleh: resepmasakanmakanankuespecial.blogspot.com

Sama seperti bungkus sate Bali, ia juga merupakan hidangan penting di Lombok Timur. Bahan asas daging lembu kisar ditambah dengan kelapa parut dan rempah ratus lengkap kemudian dililitkan dengan lidi sate di atas batang buluh yang telah dibentuk. Apa yang berbeza, rempah ratus yang sangat lengkap ini boleh menjadi hidangan Sate Pusut yang legenda dan fenomenal untuk semua pelancong.

Formula Kulinari Masakan Khas Lombok:

Makanan Khas-Lombok-Utara: Sate Tanjung, Plecing Kankung Opak-Opak, Sayur Ares, Ayam Taliwang
Makanan Khas-Lombok-Timur: Sate Pusut, Sate Bulayak, Itik Terung, Ayam Rarang

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *