14 Kaedah Mudah Cara Bayar Bil Elektrik TNB Online & Manual

Bayar bil TNB online

Artikel ini berkongsi cara pembayaran bil elektrik TNB secara online menggunakan kaedah mudah tanpa perlu beratur panjang di kaunter bank atau pejabat pos.

Kini segalanya hanya dihujung jari dengan menggunakan internet dan ini termasuklah semua jenis pembayaran seperti bil air, bil TNB, insurans, cukai jalan dan sebagainya tanpa perlu menggunakan kaedah manual.

Semua jenis pembayaran kini boleh dibuat menggunakan pelbagai aplikasi atau melalui akaun bank iaitu sistem perbankan dalam talian untuk semua jenis bank yang terdapat di Malaysia.

Ini termasuk pembayaran bil perkhidmatan Tenaga Nasional Berhad yang menyalurkan penggunaan elektrik ke semua jenis rumah, premis dan bangunan untuk kegunaan penting dalam kehidupan seharian.

Jika anda masih tidak tahu apakah cara mudah untuk membuat pembayaran bil TNB melalui telefon sama ada melalui aplikasi khas MyTNB, melalui laman web rasmi dan juga portal bank terpilih.

Disini kami kongsikan cara-caranya sama ada secara online dengan menggunakan komputer atau telefon bimbit, cara manual yang perlu ke kaunter dan juga dengan menggunakan cek yang perlu dipos.

Cara Membayar Bil TNB Secara Online Dengan Mudah

Cara bayar bil elektrik

Untuk makluman anda, kaedah pembayaran bil elektrik TNB sangat banyak sama ada secara manual atau online seperti yang disenaraikan di bawah dan anda boleh pilih mana yang sesuai.

1. Aplikasi MyTNB & Self Service Portal

Jenis pembayaran ini adalah melalui laman web rasmi TNB di https://mytnb.com.my atau dengan aplikasi MyTNB.

2. Cawangan Kedai TENAGA TNB

Anda perlu pergi ke kaunter Kedai Tenaga yang berhampiran dengan cara pembayaran sama ada melalui kad kredit, kad debit, tunai, cek dan sebagainya.

3. Aplikasi e-Wallet

Yuran penggunaan e-Dompet mempunyai banyak kelebihan seperti diskaun dan mata ganjaran berdasarkan jenis permohonan yang dipilih dan permohonan adalah seperti berikut:

 • Boost e-Wallet
 • Touch N G eWallet
 • Shopee Pay
 • Lazada Apps

4. JomPAY

Hampir semua bank di Malaysia mempunyai perkhidmatan pembayaran untuk semua jenis bil melalui JomPAY dengan syarat anda mempunyai akaun online banking seperti Maybank2u, MyBSN, Bank Islam dan lain-lain.

5. Pejabat Pos

6. Auto Payment

Kemudahan pembayaran TNB Auto Pay juga sangat mudah dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang dipotong setiap bulan berdasarkan jumlah bil elektrik TNB anda.

Untuk mendaftar pembayaran automatik, anda perlu DOWNLOAD  borang Auto Pay PDF yang disediakan oleh TNB dan isikan semua maklumat yang diperlukan, kemudian e-mel ke autopay@tnb.com.my.

7. Direct Debit

Untuk kaedah ini, ia hampir sama dengan kaedah Auto Payment di mana pembayaran bil adalah berdasarkan jumlah bayaran bil elektrik dan akan ditolak melalui akaun bank seperti bank berikut:

 • Maybank Berhad
 • Bank Simpanan Nasional
 • CIMB Bank
 • Agro Bank
 • HSBC Bank
 • Public Bank
 • Bank Islam
 • Bank Rakyat

Baca : Cara Semak Bil Elektrik Guna Aplikasi MyTNB

8. Auto Teller Machine (ATM)

Pembayaran menggunakan ATM, anda perlu pergi ke bank untuk membuat pembayaran di Automated Teller Machine yang terdapat di semua jenis bank di Malaysia.

9. Cash Deposit Machine (CDM)

Melalui CDM juga hampir sama seperti menggunakan mesin ATM di bank.

10. Kaunter Bank atau Third Party

Dengan cara ini anda perlu pergi ke kaunter bank dan ia agak membuang masa kerana anda perlu beratur atau menunggu nombor giliran kaunter.

11. Internet Banking Payment Online

Kaedah ini adalah yang paling cepat, mudah dan selamat dengan hanya log masuk ke akaun bank yang anda miliki dan isi maklumat bil elektrik dan teruskan membayar dengan potongan daripada akaun bank anda sendiri.

12. Phone Banking

Pembayaran dengan kaedah ini adalah menggunakan Kiosk Pembayaran yang disediakan oleh TNB dan ia hanya boleh didapati di mana-mana Kedai Tenaga di seluruh Malaysia.

13. Cheque Via Post

Pembayaran menggunakan cek berpalang hendaklah dibuat kepada Tenaga Nasional Berhad dan hendaklah menulis nombor akaun TNB pemilik di belakang setiap cek yang ingin dipos ke Ibu Pejabat TNB negeri.

14. Pay Quick Kiosk

Pembayaran bil elektrik juga boleh dibuat melalui kiosk PayQuik yang terdapat di Malaysia dengan cara pembayaran tunai sahaja dan lokasi kiosk boleh didapati di https://www.payquik.my.

Kesimpulan

Perkongsian di atas boleh didapati dari laman web rasmi Tenaga Nasional Berhad dan mungkin masih ada kaedah lain yang tidak disenaraikan di sini, boleh komen jika perlu dikongsikan kepada semua.

Diharap maklumat berkaitan cara pembayaran bil TNB secara online dapat membantu dan memudahkan segala urusan berkaitan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.