3 Cara Bayar Saman DBKL Secara Online Dengan Cepat

Pada masa kini, semuanya mudah untuk menggunakan internet dan anda boleh membuat transaksi dalam talian termasuk cara membayar saman DBKL iaitu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan tidak perlu ke kaunter cawangan dan beratur panjang.

Selain pembayaran, untuk semua jenis saman yang dikeluarkan penguatkuasa DBKL, boleh disemak melalui laman web rasmi dan juga aplikasi khas MOBIS yang boleh anda muat turun di Google Play Store untuk Android dan Apple Store untuk iOS dan iPhone.

Cara Paling Mudah Bayar Saman DBKL Secara Online

Berikut adalah cara membuat pembayaran saman DBKL dan juga cara membuat semakan secara online dan SMS beserta beberapa kaedah pembayaran yang boleh dibuat untuk menyelesaikan semua jenis kompaun yang dikenakan.

Guna Aplikasi MOBIS

Untuk menggunakan aplikasi Mobis (Perkhidmatan Bersepadu Mudah Alih) ini, anda perlu memuat turunnya pada telefon mudah alih anda melalui pautan yang dikongsi di bawah:

Sebelum menggunakan MOBIS, pastikan anda mendaftar atau mendaftarkan diri anda terlebih dahulu dengan memasukkan semua maklumat peribadi yang diperlukan seperti Nama, IC dan Alamat Rumah.

1. Buka aplikasi MOBIS dan paparan berikut seperti gambar di bawah untuk menyemak Notis Saman dengan memasukkan Nombor Pendaftaran Kenderaan (Nombor Plat Kenderaan) dan nombor kad pengenalan (IC), kemudian klik butang SEMAK.

2. Senarai saman di bawah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur akan dipaparkan dan ini termasuk jumlah kompaun yang dikenakan sama ada saman parkir dan sebagainya.

3. Kemudian, anda boleh terus membuat pembayaran melalui aplikasi ini dengan menggunakan akaun online banking anda yang sedia ada. Selesai.

Portal Semakan Notis Kompaun Trafik

1. Sila layari laman web berikut https://appsys.dbkl.gov.my/ezbill/index.asp dan masukkan maklumat yang diminta seperti nombor plat kenderaan sama ada motor, kereta dan sebagainya, kemudian nombor kad pengenalan pemilik kenderaan.

2. Seterusnya, semua notis saman dan jumlah kompaun yang dikenakan ke atas kenderaan anda akan dipaparkan seperti gambar di bawah dan setelah anda menjumpai maklumat ini, anda boleh terus membuat pembayaran.

Kaedah Bayaran Online Banking

Untuk kaedah pembayaran menggunakan online banking, anda amat digalakkan untuk membuat pembayaran melalui perkhidmatan JomPAY kerana ianya sangat mudah dan pantas tetapi tidak bermakna pembayaran bank transfer atau pembayaran bil tidak bagus.

Dengan akaun bank berdaftar dan perbankan internet semua jenis bank di Malaysia, anda boleh membuat pembayaran saman DBKL berdasarkan Notis Saman, Nombor Kompaun dan Jumlah Bayaran Saman.

Namun, jika anda membayar gunakan JomPAY. anda hanya perlu masukkan Biller Code DBKL 31898 dan Ref-1 iaitu nombor kompaun beserta jumlah yang perlu dibayar, itu sahaja.

Jika melalui transaksi Pembayaran Bil dalam akaun perbankan dalam talian, hanya bank tertentu dan senarai bank adalah seperti berikut:

  • Maybank Berhad (Maybank2u)
  • Bank Islam Biz
  • Bank Simpanan Nasional (MyBSN)
  • CIMB Bank

Untuk makluman, pembayaran saman DBKl juga boleh dibuat melalui laman web Pos Online di mana anda boleh membayar semua jenis saman dengan menggunakan perbankan internet di pautan berikut https://posonline.com.my.

Guna Akaun Maybank2u dan JomPAY

Berikut adalah cara membuat pembayaran saman menggunakan perkhidmatan perbankan internet akaun Maybank2u dan langkah-langkah dari awal hingga langkah terakhir ditunjukkan dalam gambar:

1. Login ke akaun Maybank2u anda dan di Dashboard atau muka hadapan terdapat bahagian Payment & Transfer, pilih PAY atau JOMPAY dan klik pada New Payment dan masukkan PAYEE iaitu DBKL Kompaun Online.

2. Kemudian, masukkan jumlah jumlah saman anda dan isikan semua maklumat yang diminta seperti contoh gambar di bawah dan klik BAYAR, masukkan Nombor TAC atau Permintaan Secure2U dalam HP:

Mudahkan bayaran saman DBKL? Ia bukan hanya untuk saman kereta sahaja dan ini termasuk dengan saman letak kereta atau motor tersalah letak atau mana-mana kenderaan yang telah disaman dan didenda.

Info Tambahan

Selain membuat pembayaran secara online, anda juga boleh pergi ke mana-mana cawangan kaunter DBKL yang berhampiran untuk membuat pembayaran saman dan sebagainya serta menggunakan perkhidmatan laman web CSSP yang dibangunkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Kesimpulan

Kaedah pembayaran yang manakah menjadi pilihan anda? Sememangnya perkhidmatan JomPAY adalah yang terbaik untuk kami kerana tidak perlu bersusah payah untuk memasukkan maklumat yang banyak.

Namun, tepuk tangan bertanya selera, setiap daripada kita berbeza pendapat. Diharap perkongsian cara pembayaran saman DBKL secara online dapat membantu anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *