Cara Beli Rumah Pertama Tanpa Deposit (No Down Payment)

cara beli rumah tanpa deposit

Apakah cara untuk membeli rumah pertama tanpa deposit? Bagi mereka yang bergaji kecil, agak sukar untuk menyediakan wang muka rumah pertama kerana jumlah wang muka itu agak membebankan mereka yang berpendapatan rendah.

Adakah terdapat cara untuk membeli rumah pertama tanpa deposit? Sebenarnya, skim beli rumah tanpa deposit memang wujud dan ia juga mempunyai tips dan trik tertentu yang perlu anda pelajari jika ingin membuat yang pertama, kedua dan seterusnya.

Ikuti perkongsian dari Jhowie Zacheus yang berkongsi cara membeli rumah pertama tanpa deposit dan turut berkongsi beberapa tips membeli rumah pertama dan bagaimana pengalaman membuat pembelian rumah tanpa wang muka akhirnya berjaya.

7 Cara Beli Rumah Pertama Tanpa Deposit

syarat untuk membeli rumah

Kawan saya bertanya, bagaimana saya boleh membeli rumah tanpa wang muka? Apakah prosedur yang betul supaya pembelian rumah tersebut berjaya dan juga kita tidak akan ditipu oleh mereka yang tidak bertanggungjawab?

Terdapat banyak cara untuk membeli rumah. Saya tanya dia lagi, harga rumah ada deposit 15% ke? Contohnya, untuk rumah berharga RM250,000, deposit RM37,500 mesti ada dalam tangan.

Kawan saya terkejut apabila dengan bayaran pendahuluan sebanyak RM37,500. Ya, untuk membeli rumah perlu standby mental dan fizikal kerana kedua-duanya berkait rapat antara satu sama lain.

Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya sendiri apabila membeli rumah pertama dengan deposit ZERO. Ya, tiada bayaran muka, tiada bayaran muka, atau tiada bayaran muka. Siap dapat cashback lagi. Pelik tak?

Sila baca sampai habis dan hadam. Petua membeli rumah ini mungkin sesuai dengan anda. Mungkin juga tidak bagi sesetengah orang. Tetapi saya melakukannya sendiri dan menariknya ia 100% berjaya.

1. Simpan Duit Secara Konsisten

cara memiliki rumah sendiri

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menyimpan secara konsisten. Tidak kira berapa jumlah dan jumlah simpanan asalkan konsisten. Tetapi, lebih banyak anda menyimpan sebulan, lebih baik dan lebih cantik.

Cuba simpan secara konsisten selama 6 bulan tanpa memutar atau melangkau. Buat simpanan dalam ASB. Sekiranya anda takut mendapat perlawanan, anda harus menyimpannya dalam emas. Ini adalah cara untuk memupuk disiplin kita untuk membayar pinjaman rumah nanti.

Jika cara menyimpan wang dan simpanan sering diambil atau tiada disiplin untuk simpanan sendiri, boleh lupakan hasrat untuk membeli rumah, sila teruskan menyewa rumah dan tidak perlu membeli lagi.

2. Semak Kelayakan Pinjaman Perumahan

skim pembelian rumah dengan gaji kecil

Seterusnya, pergi ke mana-mana bank untuk menyemak kelayakan pinjaman rumah anda. Bank pasti akan bertanya apakah komitmen bulanan anda. Bank akan meminta pinjaman peribadi, pinjaman kereta, ASBF, simpanan dan komitmen lain.

Kerana mereka akan membantu mengira, berapa banyak yang bank sanggup beri pinjaman. Tidak perlu menipu kerana bank boleh mengesan atau mengesan rekod hutang semua orang. Kemudian baca point seterusnya.

3. Semak Harga Rumah Yang Dijual

macam mana nak beli rumah pertama

Jika anda sudah tahu kelayakan pinjaman rumah anda, Anda juga perlu menyemak harga rumah. Di manakah lokasi rumah yang kita ingin beli? Kalau kawasan hot spot sudah tentu mahal. Cari rumah yang agak jauh dari bandar pasti rumah akan lebih murah.

4. Stand By Duit Cover

cara nak beli rumah pertama

Untuk apa wang perlindungan ini? Adakah terdapat deposit rumah? Tidak. Wang perlindungan ini adalah untuk yuran peguam, iaitu kos guaman rumah pertama. Jika anda ingin membeli rumah, anda perlu tahu apa itu bayaran peguam dan berapa banyak yang perlu anda bayar kepada peguam.

Jangan ingat nak beli rumah tanpa deposit, macam beli baru kat pasar malam. Tapi, inilah sebab kenapa kita perlu buat simpanan secara konsisten. Wang simpanan boleh digunakan untuk kos guaman.

5. Beli Rumah Ikut Kemampuan

cara beli rumah pertama tanpa deposit

Jika anda sudah menyemak kelayakan pinjaman rumah anda, ingat, jangan gunakan kesemuanya. Jika bank rasa anda mampu membuat pinjaman sehingga RM450,000, jangan cari rumah dengan harga itu.

Cari rumah yang jauh lebih murah atau cari rumah kos rendah atau kos sederhana. Nanti pasti ada ruang untuk bernafas banyak, percayalah. Ini adalah salah satu pengalaman membeli rumah pertama yang terbaik.

6. Guna Loan Bank Swasta

tips beli rumah pertama usia muda

Sila gunakan mana-mana bank dan jangan lupa LPPSA (Pihak Berkuasa Pembiayaan Perumahan Sektor Awam). Bagi kakitangan kerajaan, LPSSA ini adalah pembiayaan penuh. Tidak perlu risau tentang deposit.

Tetapi, jika ia adalah bank swasta, anda akan diberi 80% -90% sahaja. Jadi, jika anda ingin membeli rumah idaman atau rumah yang menjadi idaman selama ini, sila gunakan LPPSA.

7. Beli Rumah Untuk Disewakan

tips beli rumah pertama

Saya sengaja meletakkan perkara ini di penghujung artikel supaya pengakhiran bahan bacaan ini tidak terlalu menggembirakan. Sila sewa rumah pertama anda sebagai pelaburan. Kami masih kekal dengan sewa seperti biasa.

Sila simpan dan kukuhkan kewangan anda untuk rumah kedua dan rumah idaman anda. Beli rumah pertama ni rumah undercon. Sebab rumah undercon tak perlu deposit, boleh markup harga dan dapat cash back.

Cara Beli Rumah Tanpa Deposit

Disini juga kami kongsikan penerangan dan penerangan dari saudara Arif Hussin yang menerangkan bagaimana jika anda tidak mempunyai wang atau tidak cukup wang untuk membeli rumah dan cara membeli rumah tanpa deposit.

Itulah serba sedikit perkongsian dan pengalaman membeli rumah pertama tanpa deposit iaitu zero down payment. Tiada sesak nafas ketika membeli dan masih boleh disasarkan untuk pembelian rumah kedua dan seterusnya.

Tahniah kepada anda kerana sudi membaca sehingga perenggan ini, kerana kebiasaannya ilmu percuma sangat jarang orang nak baca sampai habis. Tahniah sekali lagi kepada anda yang bertuah dapat ilmu cara beli rumah tanpa deposit dan percuma.

Namun, anda perlu INGAT ya, tidak semua orang sesuai dengan petua dan petua untuk membeli rumah tanpa deposit ini. Wajib menuntut ilmu dahulu sebelum membeli rumah. Nak beli rumah kena arif.

Semoga impian dan hasrat anda untuk memiliki rumah pertama akan tercapai dengan jayanya dan semoga perkongsian cara membeli rumah tanpa deposit ini dapat membantu anda berjaya. Semoga bermanfaat.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *