Cara Bersihkan Kerang Hilangkan Pasir & Hanyir (Petua & Tip)

cara cuci kerang dengan cepat

Pasti ramai yang suka makan kerang samada kerang bakar atau rebus dan dimakan bersama sos cili, pasti sedap diangkat. Tetapi, cara membersihkan kerang supaya putih dapat mengeluarkan pasir atau lumpur dari kotoran agak sukar.

Salah satu masalah utama memasak kerang ialah cara menghilangkan kandungan hanyir kerang dan cara membuang lumpur pada kerang hitam supaya bersih dan mudah dimakan.

Setiap orang pasti mempunyai cara yang berbeza untuk membersihkan cengkerang sama ada mengikut nasihat orang dahulu atau dengan cara tersendiri mengikut logik akal dan sebagainya.

Berikut adalah beberapa petua dan petua untuk membersihkan cengkerang dengan betul supaya bersih dan cara membuang pasir dalam cengkerang. Perkongsian ini diambil daripada pengguna media sosial yang mendedahkan rahsia masing-masing.

Cara Mencuci Kerang Dengan Mudah

petua bersihkan kerang

Berikut adalah senarai petua mencuci kekotoran yang tidak berkulit supaya kelihatan bersih menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati di rumah.

  • Garam dan limau nipis
  • Serai dan daunnya
  • Asam keping
  • Kunyit hidup
  • Daun ubi kayu
  • Air basuhan beras
  • Daun betik
  • Pelepah daun pisang
  • Bawang putih
  • Hampas kelapa

1. Guna Garam

cara membersihkan kerang mudah

Siapa sangka garam boleh mencuci kulit kerang dan boleh menyebabkan isinya mudah terkeluar mudah dikupas. Untuk mencuci, anda hanya perlu merendam kerang bersama air yang dicampur dengan garam.

Rendam selama beberapa minit dan dikatakan lebih lama lagi bagus kerana jika cengkerang masih hidup ia akan mengeluarkan semua pasir dan lumpur yang terdapat di dalamnya.

Sebagai alternatif, anda boleh campurkan dengan limau nipis dalam air rendaman dan sapu kerang menggunakan limau. Ia boleh menghilangkan bau hanyir kerang.

2. Serai

kaedah mencuci kerang

Hanya guna beberapa batang serai, boleh cuci dengan putih bersih. Serai perlu ditumbuk hingga hancur dan rendam serai bersama serai yang telah ditumbuk tadi.

Pastikan air rendaman diagihkan sama rata ke kerang. Seterusnya, biarkan selama sekurang-kurangnya 10 minit atau lebih dan toskan selepas itu dan anda akan melihat hasilnya kemudian.

3. Daun Ubi Kayu

Ada yang berpendapat, daun ubi kayu sangat bagus untuk membersihkannya. Satu-satunya cara ialah campurkan daun ibu dan pukul. Hasilnya tetap cantik.

4. Air Beras

Rendam kerang bersama air basuhan beras selama 30 minit atau lebih.

5. Kunyit

Air dicampur dengan kunyit yang ditumbuk. Kuantiti kunyit hanya sedikit. Ia perlu direndam selama 15 minit atau lebih. Kaedah ini dikatakan sangat baik untuk menghilangkan kekotoran.

6. Asam Keping

cara hilangkan hanyir kerang

Agak pelik menggunakan asam keping boleh mencuci kotoran kerang. Tetapi betul, masukkan beberapa keping dalam air dan rendam bersama kerang selama setengah jam atau lebih.

7. Daun Betik

Untuk mendapatkan kerang putih bersih dan segala kotoran hitam pasir dan lumpur, anda boleh menggunakan daun betik dengan memerah daun bersama kerang tersebut.

8. Pelepah Pisang

cara menghilangkan pasir dalam kerang

Mungkin ini petua tradisional sejak dahulu lagi kerana tidak biasa menggunakan kulit pisang untuk membersihkan kulitnya. Begini caranya mengambil beberapa pelepah pisang bersama sedikit daun kemudian disapu pada kulitnya.

Katanya, kaedah ini akan dapat menghasilkan kerang yang lebih enak dan rasanya lebih enak sama ada dibakar atau direbus.

9. Bawang putih

Kaedah penggunaan bawang putih yang perlu ditumbuk juga terbukti berkesan menghilangkan segala kekotoran termasuk menghilangkan cengkerang hanyir.

Baca : Resepi Rendang Kerang Pedas

10. Daun Serai

cara membuang kotoran isi kerang

Biasanya ramai yang menggunakan tangkai serai untuk membersihkan kerang. Malah, daunnya juga sangat sesuai untuk dicuci. Berikut adalah perkongsian cara mencuci kerang menggunakan daun serai daripada Puan Nurhidayah Yusuff.

Beliau berkata dengan cara ini bukan sahaja bersih malah segala sisa lumpur yang melekat pada cengkerang akan keluar dengan sendirinya. Hasil petua ini adalah cangkerang bersih berkilat.

tips dan petua

11. Hampas Kelapa

Selain santan yang digunakan dalam masakan, hampas kelapa juga sangat baik untuk membersihkan kerang. Caranya campurkan lebihan dengan kerang, biarkan selama sejam atau lebih.

Kemudian, anda akan dapati hasil petua ini, cengkerang akan menjadi putih dan bersih. Tiada lagi kotoran atau tanah seperti warna hitam pada cangkerang.

Segala petua dan petua yang dikongsikan juga boleh digunakan untuk siput sedut, lala dan semua yang hampir sama dengan kerang. Kemudian, selepas mencuci, anda boleh mendidih seperti biasa.

Semoga perkongsian cara membersihkan kerang bagi membuang tanah dan kekotoran yang melekat pada kulit serta kandungannya dapat membantu anda menyediakan hidangan ini dengan cepat dan mudah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *