Cara Buat Baja Organik Mudah Untuk Pokok Subur Berbuah Lebat

Adakah anda sedang mencari cara untuk membuat baja organik cair atau kompos untuk tanaman yang subur dan sihat serta bebas daripada bahan kimia? Ya, kita boleh buat sendiri di rumah menggunakan bahan mudah dari dapur.

Ia bukan sahaja menyuburkan bunga dan daun tumbuhan malah pokoknya juga cepat berbuah dengan menggunakan baja organik yang mempunyai banyak kebaikan dan kelebihan yang digunakan bersama sisa dapur sahaja.

Selain kompos dan baja organik dari tanah, terdapat juga jenis cecair yang kita gunakan hanya tiga bahan tanpa perlu memasukkan bahan lain yang sangat memeningkan kepala.

Anda boleh mencuba sendiri kerana kos perbelanjaan adalah sangat sedikit dan boleh dikatakan baja subur tanaman ini hampir bebas daripada kos pembuatan.

Lebih menarik, resepi baja organik adalah dari Baja Organik Jadam yang diimport khas dari Korea yang sememangnya sangat terkenal dengan kelebihan petani Korea yang menggunakan kaedah ini.

Hasil penggunaan baja yang subur ini pastinya memuaskan hati sesiapa yang mempunyai kebun atau tanaman kerana ianya sangat sesuai untuk semua jenis pokok dan tumbuhan.

Cara Buat Baja Organik Subur Sendiri

Seterusnya perkongsian dari seorang pengguna Facebook yang telah mencubanya dengan berkongsi resipi dan cara-cara membuat baja yang subur dengan kos yang sangat murah.

Anda memerlukan tiga bahan seperti berikut di mana kos utamanya hanyalah untuk membeli tong yang diperlukan manakala dua bahan lagi tidak memerlukan wang untuk membelinya.

1. Air Hujan

Anda perlukan air hujan atau jika tidak boleh gunakan air paip yang perlu dibiarkan selama 3 atau 4 hari sebelum digunakan untuk membuat baja ini.

2. Acuan Daun

Dapatkan daun kering dari pokok yang tumbang, tidak kira apa jenis daun pokok itu, lebih baik mempunyai pokok yang lebih besar dan mempunyai banyak dedaun kering terkumpul di bawahnya.

Dapatkan ruang atau tempat, dan tolak daun kering ke tepi. Anda akan dapat melihat pada lapisan pertama terdapat tanah yang gelap dan kehitaman.

Ambil tanah dalam dua genggam dan itu dipanggil Acuan Daun.

3. Rumput Liar

Dapatkan rumpai di mana-mana atau di rumah selepas anda memotong atau mesin rumput. Apa-apa jenis rumput masih boleh digunakan.

Cara-Cara Nak Buat

1. Ambil tong besar dan pastikan tong ini ada penutup. Mana-mana jenis tong boleh selagi ia bersaiz besar atau tong cat. Lagi best kalau nak pakai lama, beli kat kedai Hardware.

Saya menggunakan tong biru yang dibeli di kedai perkakasan pada harga RM45 setong.

2. Isi 2/3 tong dengan kandungan rumpai dan padatkan kesemuanya ke dalam tong.

3. Isi tong dengan menambah air hujan sehingga penuh ke atas dan tutup semula dengan rumpai.

4. Masukkan dua genggam Acuan Daun ke dalam tong dan biarkan ia tenggelam ke bawah.

5. Tutup tong dan biarkan di situ sekurang-kurangnya 2 minggu.

6. Selepas dua minggu, anda boleh gunakan sebagaimana anda menggunakan baja organik atau tanah kompos yang anda beli.

Namun begitu. jika anda peram lebih lama ia akan menjadi lebih baik dan sangat baik untuk kesuburan tanaman. Ia juga boleh ditapai sehingga setahun.

Namun, pada awal proses penapaian, anda akan dapati bau baja ini agak busuk dan seperti bau longkang atau air selepas banjir. Bau ini akan hilang dengan sendirinya semakin lama ia ditapai.

Cara Penggunaan Baja Buat Sendiri

Nisbah penggunaan baja organik ialah 1: 100, bermakna bagi setiap 1000 ML air, anda perlu menambah hanya 10 ML baja dan kacau sehingga sebati sepenuhnya.

Anda boleh menyiram baja cecair ini pada mana-mana pokok yang ditanam dalam masa seminggu.

Kalau nak sembur foliar boleh sembur pada daun dengan syarat cecair pekat semula sehingga menjadi 1:50 iaitu 1000 ML air dan 20 ML baja.

Namun begitu, anda dinasihatkan menggunakan nisbah 1:100 dahulu sebelum anda menambah kuantiti baja jika perlu pada masa hadapan.

Apabila kandungan baja berkurangan dan anda ingin menambah, anda hanya perlu menambah segenggam lagi Leaf Mod ke dalam tong yang sama dan mengisi semula rumpai dan air hujan. Itu semua.

Terbukti kos untuk membuat baja ini hanya harga tong besar iaitu RM45 sahaja dan perlukan air hujan dan Acuan Daun, macam zero cost kan?

Cuba bayangkan dengan tong besar yang penuh dengan baja dan anda hanya menggunakan beberapa ML sahaja setiap kali anda menggunakannya dan pokok itu subur, anda tidak membelanjakan wang kan?

Lebih tepat lagi, jimat kos dan semuanya organik, namun tanaman tetap subur dan menghijau sehingga menghasilkan hasil yang sangat lumayan tanpa menggunakan baja kimia yang memberi kesan jangka panjang.

Baca : Cara Membuat Penggalak Akar Guna Bawang Merah

Anda boleh mendapatkan baja organik yang berkualiti sama seperti buatan sendiri dan lebih baik untuk kesuburan pokok dengan membeli melalui pautan yang disediakan dari Shopee atau Lazada berikut:

Baca : Penanaman Bendi Yang Betul Supaya Subur

Kesimpulan

Selain daripada baja organik seperti ini yang menggunakan rumput, air hujan dan Acuan Daun, terdapat banyak lagi bahan lain yang boleh dijadikan baja untuk menyuburkan tanaman.

Antara yang popular ialah menggunakan bahan-bahan atau sisa makanan dari dapur seperti kulit pisang, kulit telur, sayur-sayuran, Yakult, air beras, susu dan sebagainya.

Namun cara membuat baja organik menggunakan resepi ini adalah yang terbaik dan terbukti berkesan sehingga tanamannya subur dan pokok buahnya lebat dan sangat bagus.

Semoga perkongsian Syafiq Baharin tentang cara membuat baja organik sendiri untuk tanaman subur ini bermanfaat untuk semua petani atau anda yang berkebun di rumah dengan mudah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *