Cara Buat Penggalak Akar Guna Bawang Merah Untuk Pertumbuhan

Jika anda tercari-cari cara membuat root booster sendiri di rumah, di sini kami kongsikan cara membuatnya menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati di rumah sahaja.

Selain sebagai penggalak akar, ia juga sangat berguna untuk pertumbuhan daun, bunga, buah dan pokok secara keseluruhan selain memerlukan baja, racun dan tanah yang sesuai untuk subur dan sihat.

Sebenarnya, terdapat terlalu banyak resipi dan cara untuk membuat penggalak akar dan daun yang tumbuh dengan cepat menggunakan bahan-bahan yang terdapat di dapur rumah, namun, apa yang kami kongsikan adalah antara yang terbaik.

Cara Buat Penggalak Akar Bawang Merah

Berikut adalah beberapa cara untuk anda membuat hormon perangsang akar yang boleh anda buat sendiri di rumah nanti. Pastikan anda berkongsi semua bahan.

Bawang Merah

Bawang merah sangat baik untuk menggalakkan pertumbuhan akar dan biji benih sekiranya ditanam mengikut kaedah semaian biasa menggunakan tanah semaian.

Ia juga mempunyai kandungan vitamin C, kalium, kalsium, asid folik, zat besi dan serat yang tinggi. Perangsang pertumbuhan yang terdapat dalam bawang ialah hormon auksin dan giberelin.

Bagaimanapun, setiap tumbuhan sebenarnya mempunyai hormon pertumbuhannya sendiri, tetapi kuantitinya sangat kecil jika dibandingkan dengan hormon yang terdapat dalam bawang.

Hormon Auxin mempunyai fungsi merangsang pembesaran sel, sintesis DNA kromosom dan pertumbuhan paksi longitudinal tumbuhan. Kegunaannya adalah untuk merangsang akar contohnya untuk keratan batang.

Ia juga boleh digunakan untuk merangsang akar baru untuk dipindahkan dari tapak semaian ke tanah untuk menggalakkan pertumbuhan akar baru.

Auksin juga berfungsi untuk merangsang proses percambahan biji benih manakala giberelin bertindak sebagai pengatur pertumbuhan di semua bahagian tumbuhan termasuk juga merangsang proses percambahan.

Kandungan auksin dan giberelin yang terdapat dalam setiap bawang boleh dijadikan sumber hormon organik untuk pertumbuhan biji benih dan keratan batang yang akan kita tanam nanti.

Baca : Cara Tanam Lobak Merah Dengan Mudah di Rumah

Cara Membuat Hormon Perangsang Akar

Ambil 15 biji bawang dan gaul hingga rata. Masukkan 1 liter air bersih dan kacau sehingga sebati sepenuhnya.

Kemudian, tapis larutan tersebut dengan kain dan perah untuk mendapatkan air atau esen dari bawang yang telah dikisar tadi.

Selepas itu, anda akan mendapati banyak bahan buangan hasil perahan tersebut, tolong jangan buang sampah sebaliknya letak di pangkal pokok yang anda telah tanam dan sekurang-kurangnya ia tidak dibazirkan.

Kaedah Penggunaan

Di bawah juga diterangkan cara menggunakan hormon penggalak akar yang telah kita buat sendiri dengan mengikut kadar yang betul untuk digunakan pada biji benih atau keratan batang dan pokok.

1. Untuk Semai Biji Benih

Rendam mana-mana benih menggunakan air suam dan kemudian campurkan dengan 100ML larutan air bawang dengan 1 liter air suam. Pastikan anda merendam benih selama 3 atau 5 jam sekurang-kurangnya sebelum ia disemai.

2. Untuk Keratan Batang

Rendam bahagian batang yang dipotong yang telah dipotong lebih kurang 3 atau 5 jam menggunakan larutan air bawang besar 200ML dicampur dengan 1 liter air suam.

3. Untuk Tut Pokok

Sapukan larutan jus bawang pada bahagian batang pokok yang telah dicincang untuk dijadikan tut. Selepas itu, ia dibalut dengan media tanah dan plastik yang sesuai.

200ML larutan air bawang besar dicampur dengan 1 liter air bersih.

4. Untuk Pemindahan Anak Pokok

Bagi pemindahan anak benih yang telah dicabut tetapi mengalami kerosakan pada akar adalah amat sesuai menggunakan perangsang akar daripada jus bawang kerana ia akan sembuh sepenuhnya.

Pertumbuhan akar baru seperti ini sangat memerlukan banyak hormon. Caranya ialah dengan merendam anak pokok yang telah dicabut selama 10 minit sebelum ditanam.

Manakala kadar bancuhan air yang sesuai ialah mencampurkan 1 liter air yang sangat bersih dicampur dengan 100ML air larutan bawang.

Teknik penggunaan bawang merah sebagai penguat akar sebenarnya banyak digunakan oleh ramai orang termasuk petani dari Thailand yang sangat terkenal dengan kesuburan pokok buahnya.

Selain itu, banyak lagi bahan boleh dibuat untuk merangsang pertumbuhan akar secara organik seperti belacan, rebung dan pelbagai lagi seperti di bawah:

  • Pati daun ketapang
  • Jagung muda
  • Pati daun Willow
  • Madu
  • Ekstrak taugeh
  • Cuka kayu
  • Rumput laut

Beli Secara Online

Anda juga boleh mendapatkan hormon penggalak akar, daun dan buah dalam bentuk gel, serbuk atau serbuk serta cecair seperti baja yang banyak dijual di tapak semaian dan kedai pertanian.

Ia juga mempunyai pelbagai jenis Root Boosters yang perlu anda pilih dengan betul jika anda ingin membeli untuk digunakan pada tumbuhan yang anda ingin tanam.

Dikatakan lagi mahal harga root booster bermakna lebih bagus dan kualiti dijamin terbaik. Walau bagaimanapun, menjadi murah tidak semestinya buruk.

Jika anda ingin membuat pilihan dan pembelian, anda boleh mendapatkannya melalui pautan laman web Shopee dan Lazada seperti yang disediakan di bawah untuk memudahkan anda mendapatkannya.

Di bawah adalah salah satu jenis Root Booster yang terbaik untuk kami, selain jenis ini terdapat banyak lagi yang anda boleh dapatkan dengan harga yang murah melalui pautan di bawah.

Vitamin Penggalak Akar B1

Vitamin B1 (100ML) Penggalak akar ini dihasilkan daripada hormon semulajadi sitokinin vitamin B1 dengan penambahan asid amino. Berikut adalah kegunaan dan fungsinya:

Root Booster Vitamin B1 (100ml) Dihasilkan daripada hormon semulajadi cytokinin vitamin B1 dengan penambahan asid amino.

Fungsinya adalah untuk merangsang pertumbuhan, pengakaran dan dedaunan, mengurangkan hentakan pada tumbuhan hasil daripada proses pemindahan sama ada dari pasu kecil ke pasu besar, tapak semaian ke taman atau tanah asli ke tanah lain.

Ia sesuai untuk semua jenis tumbuhan termasuk bunga, sayur-sayuran dan sebagainya. Baik untuk mempercepatkan pertumbuhan ubi adenium.

Cara penggunaannya ialah dengan merendam tumbuhan dalam adunan Vitamin B1 ini. Manakala untuk kadar bancuhan adalah seperti berikut: 2ML atau 3ML B1 dicampur dengan 1 liter air. sedia.

Kesimpulan

Itu sahaja perkongsian cara membuat root booster anda sendiri di rumah menggunakan bawang yang dikongsi oleh Facebook Norash Farm.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan dapat membantu anda semua yang meminati dunia pertanian mahupun yang ingin berkebun di rumah untuk menanam sebarang tanaman.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *