Cara Buka Akaun Semasa Maybank Online Tanpa Introducer

Ya atau tidak, bagaimana untuk membuka akaun semasa Maybank dalam talian tanpa introducer? Ya, adalah mungkin untuk membuka akaun semasa dalam talian.

Pastinya masih ada pemilik perniagaan yang tidak tahu cara membuka akaun semasa syarikat di bank Maybank, sebenarnya tidak sukar, untuk membuka akaun ikut panduan ini.

Baru-baru ini, Maybank telah memperkenalkan kaedah terbaru membuka akaun perniagaan tanpa memerlukan introducer yang dikenali sebagai SME FIRST-i.

Kemudahan itu dikhaskan untuk semua peniaga yang ingin membuka akaun semasa di bank yang mempunyai pelbagai kelebihan yang ramai tidak tahu.

Berikut adalah beberapa kelebihan bagi mereka yang mempunyai perniagaan yang membuka akaun semasa di Maybank:

 • Bantu peniaga mengekalkan akaun dengan lebih cekap dan dapat membezakan akaun peribadi daripada akaun syarikat.
 • Pelbagai kemudahan sistem disediakan untuk perkhidmatan dalam talian dan boleh mempromosikan perniagaan.
 • Kadar bilangan transaksi tanpa had.

Maybank adalah antara bank terbaik untuk trader yang ingin membuka akaun syarikat di Malaysia selain CIMB dan sebagainya.

Cara Buka Akaun Semasa Maybank Online

1. Perkara pertama ialah layari pautan di laman web rasmi Maybank yang telah disediakan untuk memohon.

Apply Akaun Semasa Di Sini

2. Isikan maklumat pendaftaran yang diperlukan termasuk semua butiran yang berkaitan dan juga nombor pendaftaran perniagaan iaitu SSM.

3. Selepas selesai, nombor untuk pengesahan iaitu kod akses akan dihantar melalui SMS ke telefon anda.

4. Kemudian, anda akan mempunyai butiran berkaitan akaun tersebut dan ia perlu dicetak serta nombor untuk rujukan akan diberikan.

5. Langkah terakhir, anda perlu pergi ke cawangan Maybank dalam masa 10 hari untuk mengaktifkan akaun yang anda telah daftarkan secara online.

Sila semak cawangan Maybank berhampiran tempat tinggal anda melalui laman web rasmi bank.

Dokumen-Dokumen Yang Diperlukan

Sebelum anda berhasrat untuk ke Maybank, anda perlu menyediakan semua dokumen penting untuk membuka akaun bank seperti berikut:

 • MyKad
 • Sijil Perniagaan SSM
 • SSM Borang A
 • SSM Business Info
 • Cop Syarikat (Mempunyai nama perniagaan dan nombor pendaftaran SSM)

Urusan Ketika Berada di Bank

1. Anda dikehendaki pergi ke cawangan Maybank terpilih dalam tempoh 10 hari selepas mengisi borang permohonan akaun semasa secara online.

2. Apabila berada di kaunter bank, sila tunjukkan nombor rujukan yang telah anda temui melalui email yang dihantar oleh Maybank.

3. Serahkan semua dokumen berkaitan yang diperlukan.

4. Pegawai bank yang bertugas akan menguruskan pengaktifan akaun semasa anda termasuk urusan perbankan online anda nanti.

5. Anda akan diberikan akses berbeza dari akaun yang sama di bawah nama syarikat yang telah didaftarkan. Ia tiada kaitan dengan akaun simpanan peribadi anda.

6. Anda akan diberi arahan cara menggunakan aplikasi Maybank QR Pay Biz yang bertujuan untuk membuat transaksi secara online jika perlu nanti.

7. Anda boleh meminta buku cek, tetapi ia diberikan atas permintaan jika anda memerlukannya.

Apa Itu Introducer?

Beberapa tahun yang lalu, seorang peniaga yang ingin membuka akaun semasa Maybank dikehendaki mempunyai seorang introducer, iaitu pencadang, sebagai sokongan.

Introduction adalah seseorang yang dikenali oleh pemohon yang ingin membuka akaun syarikat dan kenalan anda mesti mempunyai akaun Maybank yang aktif sekurang-kurangnya 2 tahun.

Pengenalan juga bukan pemilik perniagaan yang telah disenaraihitamkan oleh bank atau mempunyai masalah buruk berkaitan akaun banknya.

Selain itu, pengenal perlu mempunyai cop perniagaan syarikat yang memaparkan nama perniagaan dan nombor pendaftaran SSM yang disahkan dengan jelas oleh kerajaan.

Bagaimanapun, pada ketika ini, Maybank telah memudahkan dan melonggarkan syarat untuk mendapatkan akaun semasa tanpa pengenalan lagi.

6 Jenis Akaun Untuk Perniagaan di Maybank

Bagi akaun semasa, dalam kategori ini terdapat 6 jenis akaun untuk perniagaan yang boleh dipilih mengikut syarat dan syarat kelayakan iaitu:

 • SME First Account
 • SME First Account-i
 • Sme First Account Invesment Account-i
 • Corporate Current Account (CCA)
 • Current Account-i (Ca-i(
 • Premier Mudharabah Account-i

Melalui 6 jenis akaun yang dinyatakan di atas, hanya 3 daripadanya yang disarankan anda pilih iaitu:

 • Konvesional
 • Akaun Pelaburan Mudharabah
 • Islamik

Untuk makluman, terdapat dua jenis akaun semasa syarikat di Maybank yang mematuhi syariah yang sentiasa menjadi pilihan ramai peniaga Melayu iaitu:

A. Akaun Pertama PKS-i dilindungi oleh PDIM.

B. Akaun Pelaburan Pertama PKS-i yang tidak dilindungi oleh PDIM dan dividen yang lebih tinggi.

Deposit untuk akaun semasa hanya RM1000. Ada yang kata silap haribulan, deposit pun tak perlu RM1K.

Bagaimanapun, kesahihan perkara itu tidak dinyatakan. Adalah lebih baik untuk menyediakan jumlah yang diperlukan oleh bank.

Sama ada anda pemilik Syarikat atau Sdn. Bhd., Anda boleh memohon pembukaan akaun bank yang dikhaskan untuk perniagaan yang anda jalankan.

Sebarang rujukan berkaitan permohonan membuka akaun syarikat di Maybank, anda boleh layari pautan berikut di laman web Maybank.

Baca : Cara Buka Akaun Semasa Cimb Online

Cara Mudah Buka Akaun Perniagaan Maybank

Berikut adalah perkongsian tentang cara mudah ke akaun bukan syarikat di Maybank tanpa memerlukan introducer dari saluran YouTube Cikgu Durratul.

Sila lihat dengan teliti supaya anda boleh membuka akaun semasa dengan mudah tanpa sebarang masalah yang akan wujud semasa memohon.

Kesimpulan

Sebenarnya bukan susah sangat nak buka akaun semasa di Maybank dan kini lebih mudah dengan dapat mengisi borang permohonan secara online dan paling penting tanpa introducer.

Namun begitu, anda masih perlu pergi ke bank untuk menyelesaikan transaksi ini selain mengaktifkan akaun beserta pengesahan pemilik akaun semasa Maybank.

Sila uruskan akaun perniagaan untuk syarikat anda dengan bijak supaya syarikat anda akan terus maju dan mengaut keuntungan dalam perniagaan dengan berkesan.

Semoga perkongsian cara membuka akaun semasa Maybank secara online dapat membantu anda untuk mendapatkan akaun syarikat di bank ini dengan mudah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *