Cara Kesan Orang Menipu & Kenapa Manusia Berbohong? (Scammer)

Dalam kehidupan hari ini, ramai yang telah tertipu dan tertipu atas kepentingan diri dan sebab-sebab tertentu. Lelaki dan wanita pasti tidak jujur dalam perhubungan atau berbohong.

Tetapi bagaimana untuk mengesan mereka yang menipu kita dan apakah tanda-tanda dan cara untuk mengetahui orang menipu kita? Sebenarnya, ada petua dan kaedah untuk mengetahui kita akan dicipta oleh sesiapa sahaja.

Namun, mereka yang sanggup menipu kita mempunyai alasan tersendiri sehingga sanggup berbohong sama ada untuk mengelak dihukum atau sebab lain yang hanya tuan empunya badan sahaja yang tahu.

Berikut dikongsikan tips mengenali orang yang berbohong dan punca orang sanggup menipu diri kita termasuk suami isteri, lelaki dan perempuan, kekasih, kawan dan sebagainya.

 Cara Mengesan Orang Menipu Kita

Perkongsian seorang peguam menyatakan bahawa petua mudah untuk mengesan orang yang menipu hanya melibatkan dua anggota manusia yang penting iaitu mata dan telinga yang perlu dikuasai dan difahami dengan betul dan tepat.

Kemahiran ini sangat membantu anda untuk mengesan seseorang atau sesiapa sahaja yang tidak bercakap benar dan ingin berbohong kepada kami.

Anda harus percaya pada naluri hati anda dan setiap penipuan itu pasti akan disertakan dengan isyarat atau penunjuk. Bagaimana untuk mengenal pasti mereka yang berbohong.

Berikut ialah beberapa kaedah untuk mengenal pasti orang yang berbohong kepada anda dan harap anda membacanya dengan teliti dan memahaminya dengan betul.

1. Sila pandang sebelah mata dan dengar baik-baik apa sahaja yang diperkatakan oleh individu yang cuba memperdayakan anda atau suspek.

Mereka yang menipu sudah tentu akan sering mengalihkan pandangan dan tidak berani memandang mata orang yang mereka curang (saving face).

Sains telah membuktikan bahawa otot yang mengawal pergerakan mata mempunyai mekanisme yang serupa yang diproses di bahagian otak yang mengawal ingatan dan emosi.

2. Mendengar nada suara, corak pertuturan (cara bercakap), dan yang paling penting ialah kandungan ucapan itu sendiri.

Jika mereka yang curang itu adalah dari orang yang kita kenali, secara automatik nada suara ketika berbohong akan berbeza berbanding situasi biasa bercakap dengan kita.

Jika, mereka adalah orang yang tidak kita kenali, sila ambil perhatian gaya percakapan. Ucapannya akan lebih kepada menggesa kita supaya percaya dengan apa yang diperkatakan.

Pasti akan ada perkataan atau ayat yang diulang-ulang tanpa diminta. Ia adalah satu proses untuk mendapatkan kepercayaan orang yang ingin mereka tipu.

3. Elakkan mengganggu. Sebaliknya perhatikan mimik muka sama ada selari dengan apa yang diperkatakannya.

Mereka yang banyak berdiam diri daripada bercakap mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengesan orang yang cuba menipu atau tidak bercakap benar.

CONTOH: Riak atau aura muka biasanya serupa dengan keadaan emosi berbanding dengan keadaan fizikal seseorang. Itu sering berlaku kepada orang yang cuba berbohong.

Jangan percaya keadaan ‘luaran’ suspek kerana ia berkemungkinan direka-reka supaya anda percaya apa sahaja yang dikatakannya.

4. Jika perlu bertanyakan soalan kepada individu tersebut, tanya dengan nada yang sangat tegas sambil mata kita memandang tepat ke anak mata.

Elakkan diri daripada tersenyum kepadanya walaupun perkara yang ingin ditanya itu mungkin kedengaran tidak logik atau kelakar dan menghiburkan sesiapa sahaja yang mendengarnya.

Semua petua yang dikongsikan di atas juga boleh digunakan semasa berkomunikasi dengan anak anda untuk mengenal pasti sama ada anak itu berbohong atau untuk pasangan yang disyaki curang.

Kenapa Orang Sanggup Menipu

Kenapa orang menipu dan apakah sebab orang sanggup berbohong? Sebenarnya semua mesti ada sebab dan sebab, tapi apa sebabnya?

Sebagai peguam dari Tetuan Azimah & Co, adakah peguam boleh mengesan jika anak guamnya menipu?

Jawapannya YA, lambat laun, peguam pasti akan tahu walaupun anak guamnya cuba menyembunyikan semua fakta.

Berikut adalah senarai beberapa sebab dan punca kenapa seseorang manusia itu sanggup menipu untuk kepentingan diri dan sebagainya.

1. Untuk Mengelak Menyakitkan Perasaan Orang Lain

Penipuan ini biasanya akan dilakukan oleh orang yang rapat dengan anda seperti contoh suami atau isteri, anak-anak dan rakan-rakan.

2. Mempunyai Motif Luaran Lain

Contohnya, mereka yang berbohong dalam kategori ini kerana ingin mengekalkan jawatan kerja, untuk meraih jualan, kenaikan pangkat, menarik perhatian orang dan banyak lagi.

3. Untuk Menyelamatkan Diri

Sebab ketiga ini berkait rapat dengan sebab kelima seperti yang dinyatakan di bawah, sila baca sebab di nombor 5.

4. Untuk Menunjukkan Imej Diri Yang Baik

Alasannya adalah untuk menampilkan imej diri yang sangat baik dan mengelakkan ‘rejection’ dan ia adalah benar.

5. Untuk Mengelakkan Hukuman

Contoh anak yang berbohong kerana takut dimarahi ibu bapa, pesalah yang melakukan kesalahan menipu kerana takut didenda atau dipenjarakan dan lain-lain.

6. Untuk Melindungi Orang Tersayang Anda

Tujuannya adalah untuk melindungi orang lain yang mereka sayangi atau orang yang mereka cintai termasuk kekasih, suami isteri, keluarga dan sebagainya.

Penipuan seperti ini biasanya akan dilakukan oleh orang yang sangat rapat seperti suami, isteri, anak, atau kawan rapat.

7. Untuk Menggalakkan Orang Lain

Contohnya sila lihat watak cerita kartun Popeye. Popeye sentiasa memberitahu semua anaknya bahawa mereka boleh membesar dan menjadi sekuat dirinya jika mereka kerap makan bayam.

Biasanya penipuan jenis ini memberi kesan positif kepada orang yang telah ditipu.

Punca Mudah Kena Tipu

Kadang-kadang sikap kita yang sentiasa mengambil mudah dalam sesuatu perkara juga menjadi punca yang mudah. Kita sering ditipu oleh sesiapa sahaja termasuk penipu dalam talian.

Orang yang ingin menipu adalah sangat licik dan akan mengenali mangsa yang ingin ditipu. Jadi, anda perlu bijak berfikir agar tidak mudah terpedaya dengan mereka.

Sebab utama sesiapa sahaja mudah terpedaya adalah dengan sikap sambil lewa dengan tidak mempedulikan setiap perkara.

Begitu juga dengan penipuan dalam talian, dan penipu dalam talian yang perlu dijaga dan tidak mudah percaya setiap tawaran yang diberikan.

Ini termasuk penipuan yang dilakukan melalui panggilan telefon atau daripada tapak web tertentu. Apa sahaja yang melibatkan wang, anda perlu berhati-hati.

Jangan terlalu mudah percaya, cara penipu penipu mempunyai banyak cara dan taktik licik sehingga hampir semua mangsanya boleh ditipu dengan mudah.

Namun, tidak dinafikan sesiapa sahaja boleh ditipu kerana kadangkala suspek curang begitu bijak memainkan peranannya sehinggakan seorang profesional juga boleh ditipu.

Oleh itu, sentiasa berwaspada terhadap setiap orang yang disyaki menipu anda dan mengambil langkah berhemah untuk menangani masalah ini adalah perlu.

Cara Mengatasi Penipuan Scammer

Dengarkan penjelasan The Lawyer dari saluran YouTube Meet Kat Court tentang cara menangani penipuan scammer dan sebagainya.

Kesimpulan

Bagi mereka yang sudah melakukan kesilapan, biasanya sebab ketiga dan kelima adalah faktor mengapa mereka cuba menipu.

Begitu juga dengan peguam profesional yang boleh tahu bila masa anak guamnya cuba berbohong atau ingin menyembunyikan fakta.

Setiap manusia yang berdusta akan dapat dikenal pasti dengan petunjuk dan tanda-tanda yang boleh kita amati sama ada dari pertuturan, gerak badan, mimik muka dan sebagainya.

Namun, diingatkan kepada anda yang cuba bercakap tidak benar kepada peguam, sila jauhi perbuatan tersebut kerana peguam pasti tahu anda berbohong.

Jika anda mahu seorang peguam menjalankan tugasnya dengan baik dan teratur, bercakap benar supaya anda dapat diselamatkan daripada sebarang hukuman atau denda.

Jadi, jangan cuba menipu orang lain untuk kepentingan diri sendiri atau atas sebab-sebab yang tidak munasabah, selain daripada masuk, akhirnya, seseorang itu akan menanggung hukuman.

Semoga perkongsian cara mengesan orang yang tidak jujur, cara scammer menipu dan apakah punca seseorang sanggup berbohong dapat memberikan anda semua ilmu ini.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *