Cara Makan Buah Zuriat Untuk Hamil (Khasiat & Kelebihan)

Buah ini terkenal di negara Arab dan menjadi tumpuan rakyat Malaysia yang menunaikan haji dan umrah. Buah yang dikenali sebagai Dom atau Doum di kota suci Mekah ini menjadi buruan mereka yang inginkan zuriat atau ibu yang ingin hamil.

Buah zuriat juga dipanggil buah Hawa atau buah Adam yang mempunyai kelebihan dan khasiat yang tersendiri dan dikatakan mampu mengatasi masalah kesuburan kepada semua lelaki dan wanita yang bermasalah.

Selain itu, ia mampu meningkatkan peluang kehamilan dan sangat baik untuk kesihatan dan juga baik untuk suami isteri yang sukar mendapat zuriat walaupun sudah lama berkahwin.

Buah yang dikatakan berasal dari Mesir dan Sudan juga dinamakan sebagai Hyphaene Thebaica dalam bahasa saintifik dan ia sememangnya banyak dijual di Arab Saudi termasuk Mekah dan Madinah.

Dalam Islam, khasiat buah ajaib yang boleh menyihatkan tubuh badan orang yang memakannya tercatat di dalam al-Quran yang jelas terbukti berkesan bagi sesiapa yang ingin mendapatkan zuriat.

Malah banyak kebaikan dan khasiat yang terdapat di dalamnya seperti kesihatan jantung, kandungan antioksida yang tinggi, vitamin B terbaik dan sebagainya terus menjadi pilihan ramai di seluruh dunia.

Manfaat Buah Zuriat Untuk Kehamilan

1. Tingkatkan Kesuburan

Manfaat zuriat yang paling popular ialah ia dapat meningkatkan tahap kesuburan untuk lelaki dan wanita. Malah, ia juga boleh mengurangkan tekanan jika individu tersebut mengambilnya.

Antara kandungan yang paling banyak dan tinggi dalam buah ini ialah antioksidan yang dapat mengurangkan kesan buruk radikal bebas yang akan menyebabkan tekanan dan sebagainya.

Jika pengambilan buah ini setiap hari atau secara teratur dikatakan dapat meningkatkan kualiti sel telur wanita dan mampu meningkatkan tahap kesuburan serta kitaran haid yang lebih teratur.

2. Mengatasi Katarak dan Sakit Kepala

Vitamin B atau Riboflavin yang terdapat dalam buah ini dapat mengelakkan seseorang daripada katarak yang berkaitan dengan kelopak mata dan dapat mengurangkan sakit kepala atau migrain.

3. Menurunkan Kadar Kolestrol

Menurut kajian yang telah dilakukan, kandungan antioksidan yang tinggi yang terdapat dalam buah ini dapat mengurangkan paras kolesterol jahat dalam tubuh serta meningkatkan paras kolesterol baik yang dapat menyihatkan jantung.

Selain untuk mendapatkan zuriat, khasiat buah ini juga membantu menyembuhkan penyakit dan masalah yang biasa dihadapi oleh ramai orang seperti yang dikongsikan oleh laman Petua Mudah Hamil di bawah:

 • Meningkatkan kesuburan untuk lelaki dan wanita
 • Menguatkan pangkal rahim
 • Merawatkan masalah keputihan
 • Mengatasi masalah darah rendah
 • Melancarkan peredaran perjalanan darah
 • Meningkatkan kualiti benih lelaki
 • Melawaskan haid
 • Kitaran haid akan teratur
 • Merawat tiub tersumbat
 • Merawat penyakit Darah tinggi
 • Menurunkan kadar gula atau kolestrol
 • Mencegah sakit dan lenguh sendi-sendi

Cara Minum Buah Zuriat Untuk Hamil

Kaedah dan cara memakan buah mempunyai banyak cara yang boleh diamalkan, namun antara kaedah rebus yang disarankan oleh orang terdahulu yang mencuba buah ini adalah seperti berikut.

Cara Pertama

Gunakan sudu dengan mengetuk kawasan sekitar luar buah dan tidak perlu membelah buah. Caranya adalah dengan melembutkan kulit supaya senang dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama susu.

Cara Kedua

Dikatakan juga kerana buah ini dipanggil buah Adam dan Hawa, mereka merebus sebanyak dua biji buah ini sekali gus. Kemudian setelah direbus dibelah dua, seperti pinang dibelah dua atau berniat untuk mendapat anak kembar.

Buahnya juga sangat keras dan untuk membelahnya memerlukan tenaga yang banyak. Anda boleh merebus buah bersama biji dan biji dan tunggu sehingga air rebusan bertukar warna seperti air teh.

Anda digalakkan meminumnya selama 44 hari atau sehingga anda mendapati diri anda hamil. Ia juga harus diminum oleh suami dan isteri. Ingat, anda boleh merebus buah ini berulang kali sehingga air rebusan menjadi putih atau jernih dan kemudian menggantikan buah yang baru.

Cara Ketiga

Kaedah penyediaan seterusnya adalah perkongsian dari Al Manna Shop yang menyarankan anda mengambil inti dan direbus bersama 6 gelas air dalam tempoh 30 minit sehingga air rebusan menjadi 3 gelas dan bertukar warna seperti teh o.

Namun, rasa air masak seperti air teh tanpa gula. Minum air ini selama sebulan atau lebih atau 44 hari untuk dua biji Hawa ini. Amalkan pagi dan malam sehingga anda didapati hamil.

Apakah Rasa Air Buah Zuriat

Rasa jus buah ini seperti payau dan mungkin ada antara kita yang tidak menggemari rasa ini. Jika anda tidak tahu apakah rasa air rebusan buah ajaib ini, anda dinasihatkan untuk mencampurkannya dengan pati kurma atau pati delima supaya mudah diminum.

Manakala pantang larang meminum air buah ini juga ada, iaitu bagi isteri yang dalam keadaan haid, dinasihatkan berhenti minum dahulu dan kemudian disambung semula selepas hujung bulan.

Namun, jika haid tidak lama atau tidak teratur seperti kata orang, anda digalakkan untuk terus meminum air buah ini kerana ia sangat membantu untuk melawaskan haid.

Baca : Senarai Nama-Nama Bayi Lelaki Huruf A

Cara Untuk Dapatkan Buah Zuriat

Pada masa kini sangat mudah untuk mendapatkan zuriat sama ada dengan menghantar kepada mereka yang ke Mekah, membelinya di kedai-kedai tertentu dan juga secara online melalui laman Shopee atau Lazada. Ya, ia boleh dijual pada harga yang sangat berpatutan.

Produk berasaskan buah-buahan ini juga banyak dijual seperti jus, pil, kapsul, serbuk dan sebagainya. Namun, lebih baik anda mendapatkan buah asli tanpa mencampurkan bahan lain yang belum tentu bagus.

Jika anda pernah minum air rebusan buah ini, anda boleh berkongsi pengalaman anda di sini dengan semua pembaca lain yang tidak pernah mencuba untuk hamil menggunakan buah ini. Jika anda tahu petua dan cara merebus buah dengan betul boleh juga dikongsikan.

Semoga perkongsian tentang khasiat, khasiat dan kelebihan serta cara minum buah ini dapat membantu anda semua yang sedang berusaha untuk cepat mendapatkan zuriat. Tidak salah mencuba dan selebihnya berserah kepada Allah SWT. insyaAllah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *