Cara Mendidik Anak Lelaki & Perempuan Dengan Betul

cara mendidik anak lelaki dan perempuan

Islam amat menitikberatkan tentang cara mendidik anak lelaki dan perempuan serta peranan ibu bapa dalam mendidik anak sebagaimana hadis Rasulullah ada menyatakan, anak itu ibarat kain putih, ibu bapalah yang akan membentuk sama ada menjadi Nasrani, Yahudi. , atau Majusi.

Daripada hadis tersebut, jelaslah bahawa tanggungjawab sebagai ibu bapa amat besar untuk mendidik anak-anak dan perlu memegang amanah yang diamanahkan oleh Allah untuk mengajar semua anak-anak mengenali Islam dan tanggungjawab sebagai manusia di dunia dan akhirat.

Namun begitu, cara mendidik anak lelaki dan perempuan mempunyai perbezaan ketara yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Tetapi, kasih sayang kepada anak-anak harus sama dan bukan memilih kasih sayang supaya mereka tahu ibu dan bapa menyayangi semua anak-anak mereka.

Cara Mendidik Anak Lelaki dan Perempuan

Peranan ibu bapa dalam mendidik anak lelaki dan perempuan perlu diberi perhatian lebih agar ibu dan bapa tidak tersalah didik. Bimbingan Islam yang berterusan kepada anak lelaki dan perempuan sangat dituntut dalam Islam.

cara didik anak dalam islam

Paling penting, peranan ibu bapa terhadap anak adalah untuk meluangkan lebih banyak masa bersama anak lelaki atau perempuan supaya tidak berasa sunyi dan tidak diendahkan oleh ibu bapa sendiri yang selama ini mengharapkan perhatian.

Kadangkala ada ibu bapa yang terlalu mengambil berat tentang tugas atau kerja sehinggakan tanggungjawab anak-anak terabai dan diserahkan kepada pembantu rumah. Kebanyakan remaja hari ini yang terlibat dengan gejala sosial adalah disebabkan kurangnya perhatian daripada ibu bapa.

Begitu juga anak-anak kecil yang kurang mendapat perhatian ayah dan ibu, mereka seolah-olah tidak lagi mengharapkan perhatian ibu bapa setelah setiap hari tugas menjaga anak diserahkan kepada pembantu rumah sehinggakan masa untuk berjumpa dengan anak hanya pada pukul. malam.

Oleh itu, ibu bapa mempunyai peranan yang sangat penting dalam membesarkan anak-anak mereka. Setiap ibu bapa perlu mengurus dan membahagikan masa dengan betul antara kerja dan masa yang perlu diluangkan untuk anak-anak agar semua anak-anak tidak merasa terpinggir dan diabaikan.

cara mendidik anak supaya cemerlang dalam pelajaran

Didikan Utama Untuk Anak Lelaki

 • Melatih sifat kepimpinan dalam diri seorang anak lelaki
 • Dekatkan mereka dengan masjid
 • Tingkatkan pergerakan kerja yang berat (di luar dan dipanaskan)
 • Latih mereka menjadi imam solat berjemaah
 • Ajar ilmu yang patut diketahui oleh seorang lelaki seperti membaiki paip pecah, memotong rumput, berkebun, bertukang, membaiki peralatan elektrik, membaiki jentera motor dan sebagainya.
 • Elakkan membeli mainan untuk kanak-kanak perempuan seperti anak patung, pinggan mangkuk. pakaian dan sebagainya.
 • Galakkan mereka dengan menyertai kerja-kerja sukarela seperti gotong-royong dan lain-lain
 • Buat pasport antarabangsa untuk mereka dan cari peluang untuk menghantar mereka ke luar negara sama ada untuk belajar atau menimba pengalaman.

Didikan Utama Untuk Anak Perempuan

 • Ajar mereka menutup aurat sejak kecil dan tidak memakai pakaian lelaki.
 • Galakkan mereka membuat kerja rumah seperti memasak dan sebagainya berbanding budak lelaki.
 • Elakkan membeli mainan kanak-kanak lelaki seperti lori, kereta mainan, robot, alatan pertukangan, pistol, senapang dan sebagainya.
 • Latih mereka sejak kecil untuk bersikap sopan dan lemah lembut.
 • Terangkan kepada mereka tentang haid, nifas, kehamilan dan nifas apabila mereka baligh.
 • Ajar mereka kemahiran yang perlu diketahui oleh seorang wanita seperti menghias, menghias, memasak dan mengemas rumah, menjaga anak, menjahit, asas penjagaan kecemasan dan lain-lain yang melibatkan tugas wanita.

Didik Anak Cara Nabi – Sunnah Rasulullah

didik anak cara nabi sunnah rasulullah

Berikut adalah empat cara mendidik anak atau empat peringkat mendidik anak dengan mengikut sunnah Rasulullah yang digalakkan dalam Islam. Semoga perkongsian tips ini dapat memberi manfaat kepada ibu bapa semua.

Tahap 1 (Umur 0 hingga 6 Tahun – Mumayyiz)

Pada masa ini, anak-anak harus disayangi sepenuh hati oleh ibu bapa, dibelai dengan penuh kasih sayang, diajak bermain dan bergurau senda. Hasilnya ialah kanak-kanak sentiasa mengetahui rujukan terbaik untuk mereka dalam semua perkara yang mereka hadapi.

Tahap 2 (Umur 7 hingga 14 Tahun)

Pada masa ini, ibu bapa seharusnya mendidik mereka dengan penuh kasih sayang tetapi tegas dengan arahan, disiplin dan memberi tanggungjawab kepada mereka. Didik mereka tentang solat, puasa dan ibadah-ibadah yang lain.

Tahap 3 (Umur 15 hingga 21 Tahun)

Cara untuk mendidik lelaki dan perempuan pada peringkat ini ialah dengan berkawan. Bertukar-tukar pendapat dan hormati mereka selagi tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Tahap 4 (Umur 21 dan ke atas)

Ibu bapa perlu diberi kebebasan untuk bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat. Ibu bapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat supaya segala tindakan mereka terkawal. Anak-anak adalah amanah dan tanggungjawab kita, bukan harta.

Sebenarnya ibu bapalah yang paling penting peranannya dalam mendidik anak-anak menjadi insan berguna dan berjaya dunia akhirat. Kepada ibu bapa, pelajari dan fahami cara mendidik anak lelaki dan perempuan dengan betul, insyaAllah anda akan berjaya.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *