Cara Mengatasi Sinki Tersumbat Tanpa Panggil Plumber

Apabila sinki tersumbat ke tahap kronik pasti pemilik rumah akan pening kepala memikirkan cara untuk mengatasi masalah ini terutama tinggal di pangsapuri, lagi sukar.

Malah, longkang sinki tersumbat bukan perkara luar biasa dan ramai yang menghadapinya, jangan terlalu stress kerana ada cara untuk mengatasi kesan ini.

Begitu juga bagi anda yang tinggal di rumah flat, ada petua mudah untuk membaiki sinki anda yang bocor tanpa perlu mengeluarkan wang yang banyak dan yang pastinya menjimatkan dan murah.

Cara membaiki sinki tersumbat dan petua membaiki dengan mudah telah dikongsikan oleh pengguna Facebook yang berkongsi info ini untuk umum.

Menurutnya, kaedah ini bukan sahaja boleh digunakan untuk singki malah ada yang boleh digunakan untuk lubang tandas tersumbat tetapi perlu berhati-hati.

Cara Mengatasi Sinki Tersumbat Dengan Berkesan

1. Guna Pam

Ini adalah cara yang biasa dilakukan oleh ramai orang untuk membaiki sinki tersumbat dengan mengepam berulang kali sehingga sinki boleh digunakan.

Namun begitu, ada cara yang betul dan berkesan dengan menekan plunger yang terdapat pada saluran tersumbat di dalam singki yang mempunyai air.

Tekanan air akan membantu mengeluarkan serpihan atau bahan yang tersumbat di dalam saluran air.

2. Baking Soda dan Air Garam

Mungkin ada yang tidak tahu bahawa baking soda dan garam boleh membantu mengatasi masalah sinki tersumbat dengan cepat tanpa perlu menghubungi tukang paip untuk membaiki.

Caranya ialah dengan mengambil 1/4 cawan baking soda, 1/4 cawan garam dan tuangkan ke dalam lubang sinki yang tersumbat tanpa mencampurkannya dengan bahan lain.

Kalau nak kesan yang lebih cepat, kononnya bancuhan 1/2 cawan cuka dan air lemon sangat membantu selain dapat menghilangkan bau busuk di sinki.

3. Guna Drain Snake

Dahulu, orang menggunakan penyangkut baju besi hanya untuk menggali saluran yang tersumbat.

Jika anda mahukan cara yang lebih mudah, anda boleh menggunakan longkang ular seperti gambar di atas, begitulah kebiasaan tukang paip.

Peralatan ini seperti tali panjang dan diperbuat daripada sejenis logam atau plastik yang dijual di kebanyakan kedai perkakasan di Malaysia.

Anda perlu memasukkan salah satu hujung ke dalam lubang benam, apabila anda dapat merasakan ia tersangkut di dalam longkang, pusingkannya beberapa kali supaya benda yang tersumbat itu akan berkumpul.

Selepas itu, tarik keluar perlahan-lahan dan bilas dengan air panas. Jika masih tersumbat, sila cuba lagi sehingga berjaya dan pasti boleh.

4. Buka Perangkap Sinki

Salah satu tempat yang mesti diperiksa setiap kali saluran tersumbat adalah di bahagian perangkap singki.

Anda boleh lihat di bawah sinki terdapat paip berbentuk seperti huruf S, P, atau perangkap botol yang sangat mudah untuk ditanggalkan.

Anda perlu menyediakan baldi besar di bawah singki terlebih dahulu sebelum membuka perangkap kerana air pasti akan mengalir keluar.

Buka perangkap ini dan jangan lupa gunakan dawai besi untuk menolak serpihan yang tersekat dalam saluran.

Kemudian, basuh bahagian perangkap ini menggunakan berus gigi atau mana-mana berus yang sesuai dan bilas dengan air seperti biasa.

5. Garam Kasar

Cara paling mudah ialah menggunakan garam kasar yang perlu ditaburkan ke dalam lubang benam dan garam halus pun boleh, seeloknya kasar.

Kemudian, pancutkan dengan air panas ke dalam saluran yang tersumbat dengan sisa makanan dan lihat hasilnya selepas beberapa minit.

Fungsi garam yang dilarutkan dengan air panas adalah untuk membuang semua kotoran yang melekat pada lubang dan menyebabkan saluran boleh digunakan semula.

Kesimpulan

Sekiranya anda ingin mengelakkan lubang yang kerap tersumbat, sebaiknya cuci bahagian tersebut sebulan sekali. Dengan cara ini singki anda lebih selamat dan bersih.

Selain itu, cadangan saya untuk mengatasi bilik air tersumbat atau longkang sinki dengan cepat dan berkesan adalah menggunakan longkang ular atau soda bikarbonat.

Semoga perkongsian cara dan petua singki tersumbat ini dapat membantu anda di rumah dengan mudah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *