Cara Mengatasi Stress & Tips Mengawal Tekanan Dengan Betul

Stress atau tekanan adalah merupakan satu tindak balas daripada fizikal, mental dan emosi yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja apabila permintaan, kehendak atau sebarang tuntutan yang diinginkan tetapi tidak dapat dipenuhi.

Tekanan boleh dialami oleh sesiapa sahaja tidak kira umur atau muda termasuk kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas. Persekitaran merupakan antara faktor berlakunya tekanan yang kadangkala sukar diatasi atau ditangani.

Antara faktor tekanan yang biasa berlaku pada setiap orang adalah seperti tekanan di tempat kerja kerana tugasan, pelajar yang belajar di sekolah atau universiti, suami isteri yang mempunyai masalah keluarga, suasana bising dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, tahap tekanan seseorang berbeza-beza mengikut jenis beban yang mereka hadapi. Kadangkala, ada yang menghadapi tekanan emosi yang melampau sehingga sukar untuk mengawal keadaan dan diri mereka sendiri.

Mengalami tekanan yang berpanjangan sehingga sukar bagi seseorang untuk mengawal diri sudah pasti akan mendatangkan kesan buruk yang memudaratkan kesihatan dan berdepan dengan risiko pelbagai penyakit.

Cara Menangani & Mengatasi Stress

Sebenarnya banyak cara untuk menghilangkan stress yang boleh dilakukan dan anda cuma perlu tahu cara menangani stress yang anda hadapi dengan bijak dan betul.

Jika anda mengalami tekanan yang teruk dan ingin mengurangkan tekanan, anda boleh mengamalkan beberapa langkah bijak dengan petua berikut seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia:

1. Bertenang

Apabila anda berasa tertekan, marah atau tegang, jangan ikut perasaan dan bertenang kerana bersikap tenang boleh membantu mengurangkan kitaran tekanan negatif pada peringkat awal.

Kemarahan adalah salah satu daripada pelbagai jenis emosi dalam diri kita. Apa yang perlu dilakukan apabila anda marah? Ikuti saranan daripada Bahagian Pendidikan Kesihatan tentang cara mengawal kemarahan di bawah.

2. Bernafas Dengan Dalam

Anda boleh mengamalkan senaman pernafasan yang akan meningkatkan pertukaran karbon dioksida dan oksigen dalam sel-sel badan kerana dengan cara ini dapat mengurangkan ketegangan yang anda alami.

3. Berkata RELAKSLAH

Anda boleh berkata pada diri sendiri, saya tertekan, berehat, tidak mengapa. Sabarlah wahai diri. Kata-kata seperti ini pasti dapat mengurangkan tekanan dan akan menenangkan perasaan.

4. Solat Atau Beribadat

Anda boleh berdoa, membaca al-Quran, zikir, doa, atau apa sahaja yang berkaitan dengan ibadah kita sebagai orang Islam. Kerana solat umpamanya dapat memberikan sokongan emosi serta melegakan perasaan kita sendiri.

5. Mengadu atau Berkongsi Masalah

Luahkan masalah dan perasaan anda atau bercakap dengan rakan rapat, ahli keluarga, atau sesiapa sahaja yang anda percayai dan dengan mereka yang memahami anda.

Apabila kita berkongsi masalah dan meluahkan isi hati kita dengan orang lain, pasti kita akan rasa puas dan lega. Tindakan ini dapat mengurangkan tekanan dalam diri.

Setelah semua masalah diluahkan kepada orang yang kita percayai, sudah tentu kita akan rasa dihargai dan masih ada orang yang mengambil berat dan menyayangi kita.

6. Diurut Atau Berurut

Kebiasaannya, apabila tertekan, semua otot di bahagian bahu dan leher akan menjadi tegang. Anda boleh belajar mengurut bahu dan leher anda sendiri kerana urutan yang dilakukan dapat meredakan ketegangan otot.

Jika anda seorang suami atau isteri, urut antara satu sama lain untuk menghilangkan tekanan. Selain itu, urutan kaki juga boleh dilakukan sendiri untuk mengurangkan tekanan dan juga melancarkan perjalanan darah.

7. Mendengar Muzik dan Berehat

Apabila anda mengalami tekanan, berehat secukupnya sambil dibuai alunan muzik yang lembut. Mendengar muzik akan membantu mengurangkan kadar denyutan jantung.

Pilihan muzik yang lembut juga memainkan peranan kerana ia akan membuatkan anda begitu tenang disamping badan akan lebih relaks dan relaks seiring dengan pernafasan yang lebih teratur dan kembali normal seperti biasa.

8. Beriadah

Anda boleh meluangkan masa melakukan aktiviti riadah di luar rumah bersama keluarga atau rakan. Lakukan aktiviti yang anda suka kerana beriadah dapat menenangkan fikiran dan akan menggembirakan perasaan.

9. Lakukan Senaman

Melakukan senaman yang betul seperti berjoging, berjalan dan seumpamanya pasti akan mengurangkan tekanan dan ketegangan pada otot. Selain itu, senaman akan meningkatkan pengeluaran hormon dan menjadikan anda lebih tenang, selesa dan sihat.

10. Berfikiran Positif

Prasangka, syak wasangka, atau salah tafsir sesuatu situasi juga boleh menyebabkan tekanan yang berlebihan. Oleh itu, pemikiran positif adalah penyelesaian yang bijak dan tepat.

Untuk mengelakkan tekanan ketika berada dalam situasi negatif sebegini, cuba lihat dari sudut yang baik dan positif kerana cara ini akan membantu anda dan akan meningkatkan harga diri anda.

Walau apa pun keadaan, kita hendaklah berfikiran positif agar tidak berasa tertekan yang akan mengakibatkan tekanan yang melampau. Positif adalah cara terbaik untuk menangani tekanan dengan berkesan. – MyHealth

Tanda-tanda Tekanan

Bagaimana anda tahu anda tertekan? Mungkin ia berlaku tanpa anda sedari. Berikut adalah tanda-tanda tekanan fizikal, psikologi dan tingkah laku seperti yang dikongsikan oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling.

Kesimpulan

Setelah anda melakukan semua langkah yang dikongsikan di atas, pasti kesan fizikal kaedah tersebut akan dapat dilihat dengan lebih jelas dan jelas.

Antaranya ialah degupan jantung, takut atau gementar, resah atau gementar, marah yang melampau dan sakit kepala sudah tentu dapat dikurangkan kerana tindak balas hormon adrenalin.

Sebanyak mana pun tekanan atau tekanan perasaan yang dialami, ia perlu ditangani secara berterusan kerana dengan cara ini kita akan dapat memastikan kita sentiasa sihat dari segi emosi, fizikal dan mental.

Bagaimanapun, punca stres perlu dikenal pasti sebelum tindakan susulan bagi mencari penyelesaian yang tepat bagi memastikan perkara ini dapat diatasi dengan jayanya.

Sebaiknya segera berjumpa doktor pakar atau mereka yang lebih arif tentang masalah yang kita hadapi atau pun mengadu kepada ahli keluarga atau rakan-rakan terlebih dahulu untuk mencari jalan penyelesaian.

Pastikan anda tidak tertekan dan rahsiakan masalah anda, jangan sekali-kali mengambil jalan mudah untuk mengatasi tekanan. Cara yang betul ialah meluahkan perasaan kepada sesiapa yang kita percaya adalah cara terbaik.

Semoga perkongsian cara menangani stress dengan berkesan dapat membantu anda yang menghadapi perkara ini. Semoga segala masalah yang dihadapi dapat diselesaikan dengan jayanya dan berakhir dengan bahagia. insyaAllah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *