Cara Mengatasi Tahi Telinga Keras Tersumbat Bayi & Dewasa

Tahi telinga yang keras, tersumbat sehingga berdengung memang membuatkan kita tak selesa, lagipun sakit sangat sampai tak boleh tidur malam. Jika jenis cair, ia akan cair teruk selama-lamanya.

Kebiasaannya, jika telinga tersumbat ia disebabkan ia menjadi banyak, hitam dan padat yang menyebabkan masalah pendengaran tidak normal. Sebenarnya, penggunaan putik kapas tidak begitu membantu.

kenapa? Kerana apabila kita menggunakan penggali telinga seperti putik kapas, semakin banyak kita mengorek, semakin banyak tahi telinga akan masuk ke dalam. Ia perlu dibasuh dengan alat khas yang sesuai.

Cara Atasi Tahi Telinga Keras Tersumbat

Untuk mengatasi telinga tersumbat yang menjadi keras dan kering, anda perlu tahu cara mencuci yang betul supaya tidak memudaratkan. Apa yang penting jangan biarkan ia berlarutan tanpa tindakan.

Cara untuk menyelesaikan masalah ini dengan cepat dan tepat ialah berjumpa pakar telinga. Kebiasaannya, doktor akan memberikan titisan sejenis cecair yang bertindak melembutkan kotoran dalam telinga supaya mudah tercalar atau ditanggalkan.

Kini, pencuci telinga, gerudi, pencuci dan sebagainya banyak dijual di pasaran. Baru-baru ini, terdapat juga penyedut tahi telinga yang menggunakan cara yang sama seperti vakum.

Sama ada tahi telinga itu cair atau keras, anda boleh menyedut segala kotoran yang terdapat di dalam saluran telinga. Alat ini mudah digunakan dan sangat sesuai untuk kanak-kanak atau bayi.

Mulai sekarang anda tidak perlu lagi ke klinik untuk mencuci tahi telinga kerana Najis Telinga Tersumbat, suruh doktor sedut, guna ubat untuk melembutkan dan sebagainya. Masalahnya anda boleh selesaikan sendiri di rumah.

Baca : Kenapa Gigi Masih Sakit Lepas Ditampal?

Alat Sedut Tahi Telinga

Gambar-gambar di bawah adalah alat untuk menyedut tahi telinga dan ianya mudah digunakan dan sangat berkesan untuk menanggalkan segala kotoran dan khazanah yang telah lama tersimpan. Mudah dan cepat.

Harga inhaler atau pencuci tahi telinga ini tidaklah mahal dan bergantung kepada jenis dan boleh dapatkan di Lazada atau Shopee. Selain itu, ia juga dijual di farmasi tertentu. Nama alat ini ialah Ear Cleaner Earpick Earwax Remover.

Harga paling murah cuma RM6 dan mungkin berbeza mengikut harga pasaran. Lebih mahal harganya lebih baik kualiti peranti ini. Boleh rujuk pautan yang disediakan di bawah jika ingin mengetahui lebih lanjut.

Mungkin ada di antara anda yang pernah mengalami masalah telinga tersumbat sehingga najis atau najis menjadi keras dan hitam. Apakah cara yang anda lakukan? Adakah anda pergi ke klinik atau mencuci diri?

Jika anda pernah melalui pengalaman sakit telinga akibat tahi telinga yang keras dan berdengung sebelah kepala atau sebagainya, sila kongsikan kisah anda dan cara anda mengatasi masalah ini di sini.

Mungkin perkongsian anda boleh membantu ramai lagi yang tercari-cari cara nak cuci telinga atau hilangkan sakit akibat telinga tersumbat. Sila kongsi di ruangan komen.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *