Cara Pergi ke Jalan Khao San Dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi {Bkk} Bangkok Thailand

Cara Pergi ke Jalan Khao San Dari

Ramai pengembara memilih untuk mendarat di Lapangan Terbang Suvarnabhumi {BKK} sebagai perjalanan pertama mereka ke Bangkok Thailand untuk menghabiskan tempoh percutian singkat di negara yang sangat fenomenal, malah hampir semua tarikan pelancong telah menjadi destinasi terbaik.

Semua penerbangan di dunia disambungkan terus ke BKK kerana status lapangan terbang adalah antarabangsa dengan landasan yang mencukupi untuk mendaratkan pesawat berbadan lebar. Perkara yang paling banyak dipilih untuk pergi ke penginapan hotel atau asrama kelas asrama {asrama}, termasuk tempat backpacker Khao San Road sebagai destinasi penting untuk ditangani.

Ramai pengembara mencari maklumat tentang cara untuk ke Jalan Khao San dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi dengan pelbagai alternatif yang boleh anda pertimbangkan dengan bajet dan peluang masa depan anda. Plesirankotatua ingin membentangkan beberapa tulisan yang anda cari selama ini, terdapat banyak cara untuk ke Khao San Road dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi {BKK}, berikut penjelasannya:

#1. Teksi Meter.

Teknik paling mudah dan sudah tentu mungkin beberapa rakan pengembara anda yang ingin menggunakan meter teksi sudah tersedia di sekitar pintu keluar selepas anda keluar dari pusat pemeriksaan di Imigresen dan membawa semua bagasi anda.

Jika anda menggunakan meter teksi, pastikan meter yang disenaraikan adalah standard, tiada muslihat. Bajet yang disediakan untuk perjalanan ke Khao San Road dari BKK ialah THB400-THB425 bergantung pada kesesakan lalu lintas. Bajet ini termasuk bayaran tol dan surcaj lapangan terbang. Masa perjalanan biasa ialah 30 minit.

TIP untuk backpacker: selepas anda beratur di tempahan teksi yang tersedia apabila anda keluar dari pintu pagar dan mengikut papan tanda, anda boleh melihat backpacker dari pelbagai negara beratur untuk pesanan teksi. Jika anda bijak dan bijak anda boleh bertanya kepada mereka sama ada destinasi yang dituju ke Khao San Road anda boleh sertai mereka.

Jangan malu kerana kaedah ini telah dilakukan oleh ramai rakan sekerja lain demi menjimatkan kos pengangkutan untuk ke destinasi. Teknik tepat ini telah dilakukan oleh ramai backpacker yang tentunya boleh diajak untuk memberi kerjasama bagi mendapatkan harga terbaik untuk ke Khao San Road dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi {BKK} dengan harga yang murah.

#2. Ekspres Lapangan Terbang No.2 {AE2}.

Pada masa perjalanan pada masa itu, bas terus ke Khao San Road menggunakan bas AE2 tidak lagi beroperasi untuk menghubungkan Lapangan Terbang Suvarnabhumi {BKK}. Menjadi kegemaran semua pengembara backpacker, ia sememangnya amat dihargai. Jika pada masa hadapan, jika anda sempat berada di BKK, jika anda melihat bas ini beroperasi semula, anda harus menggunakannya kerana harganya sangat mesra poket.

#3. Kereta Api Khas Lapangan Terbang.

Mulai tahun 2010 kerajaan Thailand telah membina kereta api lapangan terbang khas yang menghubungkan BKK dan pusat bandar Bangkok. Jateng Airport Link, yang disambungkan ke BTS dan MRT, agak menyusahkan tetapi sangat mudah untuk diikuti untuk ke Khao San Road. Pada mulanya ia adalah sedikit relay untuk dilakukan tetapi ia agak mudah, hanya bagaimana untuk melaksanakannya. FYI, di mana Jalan Khao San tidak bersambung terus dengan kereta api lapangan terbang khas.

HFmdvZnPd7HvcmH2lJDWnQ4UiX3o Kt2IQ3ZcWvDBYZreJm gf1l 2abS AsaYigRuwKNvhHKqLHClgUrIJyn2bQcYOA6a1RS5tbJ8ANcUsgQH NAblgmiafHK 1HCzYaT79udSIZzKvIlsqAaM8d7BzdQDYXt7YLThYwSPaUU3J56 iB 3JQ9U
Poto oleh: lonelyplguat.in

Dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi gunakan Airport Link {City Line} dengan laluan terakhir ke stesen Phaya Thai dengan kos THB50 dengan pelepasan setiap 15 minit. Selepas tiba di destinasi terakhir, anda boleh relay balik menggunakan bas bandar Bangkok bernombor 59 dan atau 79. Tunggu di perhentian bas bandar yang telah diputuskan kerana penduduk setempat agak teratur untuk turun dan menaiki penumpang.

Selepas menaiki salah satu nombor bas ini, destinasi anda ditetapkan di Rachadamnoen Klang Roat, penanda aras ancer-ancer selepas melepasi Monumen Demokrasi. Selepas tiba di sekitar lokasi ini di mana Jalan Khao San tidak jauh dari tempat ini, ia hanya berjalan kaki 3-5 minit. Tambang untuk menaiki bas bandar Bangkok hanyalah THB7.

Terdapat pilihan dari stesen Phaya Thai:

a. Menggunakan TukTuk.

Mungkin anda agak kekok atau baper, rumit sedikit malah takut tersesat. Hanya gunakan tuk tuk dari stesen dengan harga THB30-35 sahaja. Pastikan anda berwaspada kerana terdapat pemandu tuk tuk yang disediakan untuk membuat penumpang yang tidak berhati-hati mengosongkan poket pelancong. Jadi kena tegas sikit dalam menentukan destinasi, jangan mengarut dan mengarut bila bercakap dengan pemilik tuk tuk. Jika perlu, anda boleh tawar-menawar harga untuk mendapatkan harga terbaik.

FORMULA: jika anda menggunakan Airport Link dan Tuk Tuk untuk ke Khao San Road, harga bajet anda disediakan +/- THB100 sahaja.

b. Menggunakan Teksi Dalam Talian

Mungkin ini adalah pilihan, mungkin anda boleh menggunakan teksi online yang sudah beroperasi di bandar Bangkok. Pastikan telefon pintar anda disambungkan ke internet, untuk teksi online lebih digalakkan kerana harganya lebih pasti. Mengenai harga, saya tidak boleh berkongsi pengalaman saya kerana saya tidak pernah melakukannya sebelum ini.

Semoga tulisan ini boleh menjadi rujukan anda untuk ke Jalan Khao San dari Lapangan Terbang Suvarnabhumi {BKK} yang paling sesuai untuk perjalanan kembara anda nanti. Pastikan pemilihan bersesuaian dengan perwatakan anda dan anda perlu bijak untuk dapat menjimatkan wang kerana menjimatkan wang ketika melancong boleh bermula dari kos pengangkutan yang akan anda gunakan untuk berpindah tempat. Selamat melancong di bandar Bangkok Thailand.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *