Cara Pergi ke Jalan Khao San Dari Lapangan Terbang Don Mueang {Dmk} Bangkok Thailand

Cara Pergi ke Jalan Khao San Dari

Lapangan Terbang Don Mueang Bangkok Thailand merupakan tempat pendaratan kapal terbang yang tentunya suatu hari nanti anda akan mengembara dari beberapa kawasan pelancongan penting menggunakan pesawat domestik akan mendarat di sini. Semestinya pengembara yang ingin ke tempat backpacker yang sangat terkenal iaitu Khao San Road sudah tentu mesti tahu cara untuk ke sana menggunakan beberapa alternatif pengangkutan di Bangkok mengikut peluang dan bajet.

Sememangnya maklumat ini amat penting untuk diketahui agar anda dapat tiba di Khaosan Road tepat pada masanya agar kemudahan anda mengisi masa percutian dapat kekal mengikut aktiviti yang telah disediakan. Sila ambil perhatian bahawa Lapangan Terbang Don Mueang di Bangkok tidak mempunyai laluan BTS atau MRT ke Jalan Khao San

melalui atau dengan ini, ramai pelancong Indonesia yang banyak melancong di Thailand menggunakan kapal terbang domestik di sana untuk ke beberapa tempat pelancongan penting tentunya memerlukan maklumat yang cukup lengkap dan terarah tidak mengelirukan maka lahirlah tulisan ini yang boleh anda jadikan rujukan. untuk cara ke Khaosan Road dari Lapangan Terbang Don Mueang Bangkok Thailand, berikut penjelasannya.

#1. Teksi Meter.

Anda pasti akan melihat bahawa selepas membawa semua bagasi anda keluar di pintu masuk, sudah ada meter teksi menunggu penumpang untuk membawa anda ke semua destinasi di seluruh Bangkok, termasuk Khaosan Road. Anda tidak perlu gementar, ikut sahaja arahan bertulis teksi untuk ke kolam pertama yang telah disediakan oleh pengurus lapangan terbang.

Menuju ke kawasan Jalan Kaosan, bajet yang disediakan ialah +/- THB450-THB600 bergantung kepada tahap kesesakan dalam perjalanan. Untuk operasi teksi 24 jam dan penumpang terbaik adalah 4 orang untuk satu teksi. Khusus untuk pengembara yang tiba di DMK pada waktu puncak dan hadir bersama beberapa orang rakan untuk menikmati percutian mereka menggunakan meter teksi, amat disyorkan anda boleh berkongsi kos untuk ke Khao San Road. Waktu sibuk di bandar Bangkok yang terkenal adalah dari jam 16:00 – 20:00 pada hari bekerja.

pPrk4Vjt3TP8n1s bzi3PRTHw3fxRwG3dYZtZO5uLLyQs1AxLMBfkG psm9gMZqKq9pFcwYY4F2pZTF0MygS4Qo
Poto oleh: lonelyplguat.in

#2. Teksi Dalam Talian.

Apabila teknologi internet mudah, ia pasti menawarkan semudah penyelesaian terkini yang boleh anda gunakan untuk ke Khao San Road dari Lapangan Terbang Don Mueang. Pastikan telefon pintar anda telah memasang aplikasi Grab, yang boleh membantu anda berhubung terus malah pemandu ini membawa kenderaan yang boleh membawa penumpang sehingga 6 orang. Jika anda bercuti ke Bangkok secara berkumpulan, anda boleh memanfaatkannya untuk mendapatkan harga yang sangat kompetitif.

#3. Ekspres Bas Limo.

Pilihan bas juga disediakan yang sangat popular di kalangan pelancong backpacker yang ingin menjimatkan wang untuk ke Khao San Road. Bas ngetem terletak tidak jauh dari terminal ketibaan penumpang dengan waktu operasi bermula dari jam 08:00 – 21:00 malam. Dengan kadar istimewa THB50 sahaja dan anda tiba di destinasi terakhir iaitu Khaosan Road. Jangan lupa bas yang anda naiki iaitu Bas No A4.

#4. Bas Pengangkutan Bandar Bangkok.

Jika anda ingin mendapatkan harga yang paling kompetitif, jika anda tidak membawa banyak barang, hanya satu beg galas boleh menggunakan kaedah ini. Selepas anda keluar dari pintu ketibaan dan terus keluar dari Lapangan Terbang Don Mueang Bangkok menuju ke jalan utama di luar lapangan terbang. Cari perhentian bas yang ditandakan dengan warna bulat tergesa-gesa yang tertulis bas yang melalui perhentian ini.

Teknik ini anda perlu relay menggunakan bas No.39 atau No.503 dengan tujuan Pasar Chatuchak dengan tambang THB9 sahaja. Selepas itu, naik bas No.03 ke Khao San Road dengan tambang THB6.5. Teknik ini paling digemari oleh backpacker yang ingin mendapatkan harga terendah dari Lapangan Terbang Don Mueang Bangkok ke Khaosan Road.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *