Cara Renew SSM Online Ezbiz Via BSN & Bank Rakyat

Bagi Perbaharui SSM, lesen perniagaan untuk semua peniaga boleh dibuat secara online dengan cara paling mudah di laman web EzBiz atau memperbaharui di kaunter cawangan, Bank Rakyat atau BSN secara manual.

Sijil pendaftaran perniagaan untuk anda yang baru berniaga adalah wajib dan sekiranya telah tamat tempoh melebihi setahun ia tidak boleh diperbaharui kerana telah tamat tempoh.

Anda digalakkan untuk memperbaharui ssm secara online kerana dengan memperbaharui menggunakan kaedah ini semuanya jadi pantas dengan hanya dihujung jari tanpa perlu beratur di kaunter.

Perbaharui SSM EzBiz Online | Kaunter | Bank Rakyat | BSN

Perkhidmatan memperbaharui lesen perniagaan melalui laman web EzBiz adalah yang terbaik dan lebih mudah dengan tawaran harga yang murah seperti di kaunter pejabat cawangan SSM.

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk tidak memperbaharui atau mendaftarkan perniagaan anda di mana-mana tapak pihak ketiga yang tidak diketahui kerana bimbang terdapat unsur penipuan.

Malah, ada juga yang mengenakan harga bayaran berkali-kali ganda daripada harga asal seperti yang dikenakan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada kadar yang berpatutan.

Oleh itu, sila berhati-hati dengan setiap laman web yang memberikan tawaran menarik tetapi harganya sangat tinggi daripada harga biasa untuk pembaharuan lesen perniagaan di Malaysia.

Berikut ialah cara memperbaharui lesen perniagaan SSM secara dalam talian melalui laman EzBiz yang sah dan dipercayai dengan mengklik pada pautan berikut:

https://ezbiz.ssm.com.my/.

1. Layari Laman EzBiz

Pastikan anda telah melayari laman https://ezbiz.ssm.com.my dan kemudian tekan butang Daftar untuk mendaftar sebagai pengguna.

2. Buat Pendaftaran

Setiap individu yang ingin menggunakan perkhidmatan melalui portal EzBiz dikehendaki mendaftar sebagai pengguna sebelum menggunakannya.

Seterusnya, masukkan semua maklumat yang diperlukan seperti nama penuh dalam kad pengenalan bersama No IC atau Maklumat Kad Pengenalan.

3. Pengesahan Untuk Mengaktifkan Akaun

Untuk mengaktifkan akaun sebagai pengguna, setiap individu dikehendaki hadir di mana-mana pejabat cawangan SSM yang berhampiran dengan kawasan kediaman anda, atau;

Anda juga boleh memohon untuk mengaktifkan akaun ID pengguna di laman web ini dengan menghantar semua dokumen yang diperlukan melalui e-mel di ezbizactivation (at) ssm.com.my.

Antara dokumen penting untuk pengaktifan akaun pengguna yang perlu disertakan bersama emel adalah seperti dalam senarai berikut:

 • Salinan kad pengenalan depan dan belakang
 • Gambar setiap pemohon memegang IC pada paras leher
 • Adalah wajib untuk memastikan bahawa setiap gambar adalah berkualiti dan resolusi tinggi
 • Pastikan latar belakang gambar mempunyai latar belakang kosong
 • Dokumen lain seperti lesen memandu, sijil kelahiran atau perkahwinan, pasport, bil utiliti nama sendiri

Selepas e-mel dihantar, pemohon akan menerima e-mel daripada EzBiz bahawa akaun anda telah diaktifkan dan kemudian pengguna boleh membuat sebarang transaksi di laman EzBiz Online.

4. Login Untuk Buat Transaksi

Selepas e-mel pengesahan diterima dan akaun telah berjaya diaktifkan, anda boleh membuat transaksi untuk pembaharuan lesen perniagaan dengan log masuk ke laman EzBiz dengan cara berikut:

A. Layari https://ezbiz.ssm.com.my/

B. Log masuk menggunakan ID dan kata laluan yang telah didaftarkan

C. Pergi ke bahagian Perkhidmatan Perniagaan Saya dan klik pautan

D. Sila pilih pautan Pembaharuan Oleh Pemilik

E. Anda akan dapat melihat paparan pendaftaran perniagaan

F. Kemudian klik pada simbol TINDAKAN untuk meneruskan proses pembaharuan SSM 

G. Semak maklumat perniagaan anda dan isi borang Pembaharuan Pendaftaran Perniagaan (Borang A1)

H. Sila pilih tempoh untuk pembaharuan perniagaan yang diperlukan dari satu tahun hingga 5 tahu

I. Anda boleh membuat pembayaran mengikut kaedah pembayaran untuk transaksi pilihan anda ini

A. Dalam masa lebih kurang 10 minit selepas pembayaran dibuat, anda akan menerima Sijil Pendaftaran Perniagaan

Mengapa Perlu Pilih EzBiz SSM Online?

Untuk sebarang transaksi dengan SSM, semuanya menjadi lebih mudah dan pantas hanya melalui laman web rasmi yang sah di EzBiz dan dengan kelebihan yang berkesan dan selamat:

 • Boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja
 • Urusniaga lebih mudah & cepat
 • Beroperasi 24 jam sehari
 • Tidak perlu beratur
 • Pembayaran elektronik

Berikut adalah senarai transaksi atau perkhidmatan yang ditawarkan dan boleh dilakukan di laman web EzBiz Online walaupun di mana anda berada dengan keperluan talian internet sahaja:

 • Pendaftaran Perniagaan
 • Pembaharuan lesen Perniagaan
 • Pembayaran kompaun lewat renew
 • Penukaran maklumat pendaftaran
 • Penutupan perniagaan (perniagaan masih aktif sahaja)

Cara Perbaharui SSM di Kaunter SSM, BSN & Bank Rakyat

Bagi anda yang perlu ke kaunter atau ingin memperbaharui SSM secara manual, anda boleh ke mana-mana cawangan dengan menggunakan kaedah temujanji supaya tidak perlu beratur.

Berikut adalah pautan laman web untuk borang permohonan tempahan pendaftaran temujanji sekiranya ingin berurusan di kaunter pejabat SSM yang dipilih mengikut keluasan tempat tinggal iaitu:

Selain itu, memperbaharui lesen perniagaan SSM melalui kaunter bank juga mudah dilakukan dengan pergi ke mana-mana cawangan BSN atau Bank Rakyat yang berhampiran.

Harga Pembaharuan Lesen Perniagaan SSM

Bayaran yang perlu dibayar oleh peniaga adalah mengikut jenis perniagaan yang dijalankan sama ada besar atau kecil dengan harga yang berbeza seperti berikut:

1. RM30.00 adalah untuk perniagaan milikan tunggal menggunakan nama sendiri seperti yang tercatat dalam kad pengenalan masing-masing.

2. RM60.00 adalah untuk perniagaan milikan tunggal atau perniagaan yang mempunyai rakan kongsi menggunakan nama dagangan.

3. RM5.00 adalah yuran pendaftaran bagi setiap cawangan yang hendak didaftarkan.

4. RM10.00 adalah bayaran khas untuk Percetakan Maklumat Perniagaan.

Syarat untuk Memperbaharui Lesen Perniagaan

1. Untuk memohon, pemohon mestilah seorang yang bertanggungjawab atau individu tersebut adalah pemilik perniagaan.

2. Sijil Pendaftaran boleh diperbaharui sebelum tarikh tamat pendaftaran pada bila-bila masa dalam tempoh 12 bulan selepas tamat tempoh pendaftaran perniagaan.

Cawangan BSN & Bank Rakyat Seluruh Malaysia

Cara Perbaharui SSM Expired

Jika sijil pendaftaran perniagaan anda telah tamat tempoh lebih daripada setahun, adakah ia dikatakan tidak boleh diperbaharui lagi dan anda ingin mendapatkannya semula?

Ya, ia masih boleh dan berkemungkinan didenda kompaun tertentu dengan kadar bayaran yang tidak terlalu membebankan dan anda boleh menghidupkan semula dengan nama perniagaan syarikat.

Namun, ia berdasarkan nama perniagaan masih tidak digunakan oleh peniaga lain dan jika tiada dalam rekod sistem SSM, bermakna anda perlu menggunakan nama baru.

Jika SSM kata maklumat nama perniagaan boleh didaftarkan semula atau masih boleh digunakan, anda boleh dapatkan surat pengesahan pendaftaran perniagaan (Surat Daftar Semula) di kaunter SSM.

Bagaimanapun, bayaran sebanyak RM10.00 akan dikenakan kepada pemilik perniagaan sebagai pembelian dokumen sokongan yang perlu diberikan kepada agensi terbabit sekiranya diperlukan.

Kesimpulan

Untuk sebarang pertanyaan, kebimbangan atau kemas kini berkaitan Suruhanjaya Syarikat Malaysia, anda boleh mendapatkannya melalui portal rasmi dan media sosial SSM di bawah:

Pusat Panggilan SSM Contact Number
No Tel: 03-7721 4000
No Fax: 03-7721 4001

Email Address
enquiry[at]ssm.com.my

Diharap perkongsian cara memperbaharui SSM EzBiz secara dalam talian serta menggunakan kaedah manual di kaunter pejabat cawangan termasuk di Bank Rakyat dan BSN akan dapat memudahkan segala urusan berkaitan pembaharuan lesen perniagaan anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *