Cara Semak Nombor Telefon Rangkaian TELCO di Malaysia

Jika anda menerima panggilan daripada mana-mana nombor dan ingin menyemak rangkaian yang sedang digunakan, ini adalah cara yang dikongsi untuk memudahkan anda mengenal pasti.

Namun, apa yang dikongsikan di sini bukanlah untuk menyemak siapa pemilik nombor telefon tersebut tetapi hanya rangkaian atau syarikat telefon yang mereka gunakan.

Kini, pelbagai syarikat telekomunikasi yang terdapat di Malaysia beserta nombor telefon yang sama sahaja tetapi tidak menggunakan rangkaian yang sama digunakan oleh semua rakyat Malaysia.

Jadi untuk memudahkan anda menyemak syarikat telco apa yang mereka gunakan, sila ikuti tutorial serta perkongsian yang sangat mudah dibuat pada bila-bila masa, sangat mudah seperti ABC.

Cara Semak Nombor Telefon Telco

Mengapa anda perlu menyemak setiap rangkaian yang digunakan oleh pemanggil ke nombor telefon anda? Kerana ia berkaitan dengan caj panggilan yang perlu anda bayar sekiranya anda menelefon atau mendail semula.

Sudah tentu, caj panggilan untuk setiap syarikat telekomunikasi berbeza-beza bergantung pada rangkaian, contohnya, panggilan On-Net yang berada dalam rangkaian yang sama dan rangkaian berbeza Off-Net.

Jadi, apabila anda mengetahui nombor telefon mudah alih yang mungkin anda dail nanti, anda boleh menganggarkan belanjawan atau kos pembayaran anda kemudian dan boleh menjimatkan prabayar atau pascabayar anda.

Cara menyemak jenis telco yang digunakan oleh setiap nombor telefon bimbit di Malaysia adalah dengan menghantar SMS seperti gambar di bawah mengikut penggunaan talian telco anda:

Khas Untuk Pengguna Telco Celcom

  • Taip CHECK (Nombor Telefon) hantar kepada 22099
  • Contoh : CHECK 0191234567 hantar kepada 22099

Khas Untuk Pengguna Telco Digi

  • Taip CHECK (Nombor Telefon) hantar kepada 20000
  • Contoh : CHECK 0161234567 hantar kepada 20000

Khas Untuk Pengguna Telco Maxis

  • Taip CHECK (Nombor Telefon) hantar kepada 22011
  • Contoh : CHECK 0121234567 hantar kepada 22011

Khas Untuk Pengguna Telco UMobile

  • Taip CHECK (Nombor Telefon) hantar kepada 28011
  • Contoh : CHECK 0181234567 hantar kepada 28011

Selain menggunakan kaedah semakan SMS, anda juga boleh membuat semakan menggunakan portal rasmi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Tapak tersebut ialah Mobile Number Check yang membolehkan pengguna telefon bimbit menentukan sama ada nombor yang ingin dihubungi berada dalam syarikat telekomunikasi yang sama atau tidak berdasarkan nombor asas mereka.

Beginilah cara anda perlu memasukkan nombor anda sendiri atau nombor yang digunakan untuk membuat panggilan berserta nombor telefon yang akan didail nanti dan paparan berikut adalah contoh yang perlu diisi dalam kod keselamatan.

Kesimpulan

Mudah tak? Kaedah semakan yang manakah lebih mudah? Bagi saya, cara menyemak melalui laman Mobile Number Check adalah lebih berkesan dan menjimatkan wang dan masa, jadi gunakan kaedah ini sebaik mungkin.

Semoga perkongsian cara menyemak nombor telefon menggunakan rangkaian Telco di Malaysia dapat membantu dan memudahkan segala urusan anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *