cara semak saman polis check

Cara Semak Saman Polis Trafik dan Jpj Online & SMS

Kini anda tidak perlu bersusah payah mencari cara untuk menyemak saman jalan di kaunter pembayaran saman. Kerana segala-galanya di zaman teknologi maklumat yang canggih ini hanya di hujung jari anda.

Terdapat pelbagai cara untuk menyemak saman bagi mendapatkan maklumat berkaitan saman itu sama ada saman trafik daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan juga saman Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Cara Buat Semakan Saman Polis dan JPJ Online

Cara semak saman secara online adalah melalui portal MYEG, PDRM, JPJ dan juga portal RILEK. Anda perlu mendaftar dahulu sebelum anda boleh menyemak saman tersebut.

Pendaftaran semakan saman adalah sangat mudah. Anda hanya perlu mengikut langkah-langkah pendaftaran atau cara mendaftar seperti yang dinyatakan di setiap laman web.

Sebagai pengguna berdaftar anda boleh menyemak secara automatik semua jenis status dan mendapatkan maklumat berkaitan seperti berikut:

  • Saman Trafik
  • Keputusan Laporan Polis
  • Permohonan Lesen Am Semakan
  • Status Senarai Hitam
  • Semakan Tarikh
  • Keputusan Ujian
  • Rayuan Lesen Memandu Tamat
  • Dan Lain-lain

Sila klik pada portal saman pilihan anda untuk menyemak saman dan beberapa laman web, anda boleh membuat pembayaran saman secara online tanpa perlu ke kaunter lagi. Antaranya MyEG, Rilek dan PDRM.

Cara Semak Saman Melalui SMS

Anda juga boleh menyemak secara online melalui perkhidmatan sistem pesanan ringkas (SMS) yang disediakan oleh PDRM.

Taip POLIS SAMAN Nombor pendaftaran/Plat kenderaan.

Hantarkan ke 32728

Contoh: POLIS SAMAN TRG1234 hantar ke 32728

Taip POLIS SAMAN No Plat kenderaan

Hantar ke 15888

Contoh: POLIS SAMAN TRG4321 dan hantar ke15888

Taip POLIS SAMAN [NO KAD PENGENALAN]

Hantar kepada 32728

Contoh : POLIS SAMAN 1234567891011 hantar kepada 32728

Carauntuk Semak Saman Melalui Apl Telefon

Anda juga boleh membuat semakan saman melalui aplikasi di Google Play. Anda hanya perlu memasang aplikasi. Sila klik pautan permohonan yang anda mahukan di bawah.

Mulai sekarang, anda tidak perlu risau lagi untuk menyemak saman polis, JPJ dan sebagainya. Semuanya hanya di hujung jari anda menggunakan telefon. Jika anda ada saman, segera buat pembayaran supaya nama anda tidak tersenarai hitam.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *