3 Cara Share Kredit Topup Celcom Guna SMS dan Aplikasi

Apabila seseorang yang berada dalam situasi kecemasan memerlukan kredit segera untuk telefon yang menggunakan perkhidmatan talian Celcom, anda perlu memindahkan dan berkongsi topup dengan segera untuk terus menggunakan telefon sama ada untuk sms atau membuat panggilan.

Lebih teruk, jika anda berada di kawasan luar bandar yang tiada kedai atau tempat yang menjual telefon prabayar dan ini pasti meresahkan semua pengguna yang menggunakan talian telefon 24 jam.

Jadi, untuk menyelesaikan perkara seperti ini kami kongsikan bagaimana untuk berkongsi topup kredit jika diminta oleh kenalan, ahli keluarga atau sesiapa sahaja dan anda boleh berkongsi perkara ini jika nanti anda menghadapi situasi seperti ini.

Semua Telco yang ada di Malaysia mempunyai cara yang berbeza untuk berkongsi kredit topup dan kali ini kami hanya memfokuskan kepada pengguna Celcom sahaja manakala untuk perkhidmatan lain pada masa hadapan.

3 Cara Transfer Kredit Topup Celcom

Dengan cara berikut, anda boleh memindahkan kredit seberapa banyak amaun yang anda mahu, bagaimanapun, anda perlu memastikan anda mempunyai kredit yang mencukupi sebelum berkongsi kepada orang lain.

Minta Kredit Prabayar

Anda juga boleh meminta kredit daripada orang lain seperti ahli keluarga lain untuk diberikan kepada polan yang memintanya daripada anda dengan menaip contoh berikut: RQ RM5 hantar ke 10191234567.

Perkhidmatan Nombor USSD

Untuk berkongsi topup dari pengguna Celcom kepada Celcom, anda hanya perlu mendail *365 *3# dan pilih nombor 1 untuk transfer dan hantar kredit ke nombor yang diminta.

Melalui SMS (Sistem Pesanan Ringkas)

Taip RM diikuti dengan jumlah atau jumlah yang ingin anda hantar. Berikut adalah contoh sebenar: RM dan hantar ke bilangan pengguna yang memerlukan kredit iaitu: RM5 dan hantar ke 10191234567

Baca : Kaedah Semak Nombor Telefon Rangkaian TELCO di Malaysia

Kongsi Kredit Guna Celcom Life Apps

Jika anda mempunyai aplikasi Celcom Life pada telefon android atau iPhone anda, transaksi saham topup ini lebih mudah dengan hanya memasukkan jumlah dan nombor telefon penerima, itu sahaja dan contohnya seperti dalam gambar di bawah:

1. Buka aplikasi Celcom Life dan pada muka hadapan skrin, sila klik RELOAD seterusnya klik LAIN-LAIN, kemudian skrin seterusnya adalah untuk anda memindahkan kredit kepada seseorang dengan memasukkan nombor telefon dan jumlah kredit.

2. Selepas itu, tandakan pada kotak perjanjian dan klik CONFIRM, anda akan menerima nombor pengesahan melalui SMS dan masukkan nombor, selesai.

Proses penghantaran kredit akan berjaya jika anda mempunyai jumlah kredit yang mencukupi, malah anda juga akan menerima SMS yang menyatakan sama ada ia berjaya atau tidak. Sila muat turun apl jika ia belum lagi berada di Gedung Google Play untuk Android dan App Gallery untuk iPhone.

Untuk pengetahuan anda, semasa artikel ini ditulis, Celcom sedang menganjurkan peraduan Credit Share & Win RM10K di mana anda perlu membuat transaksi saham prabayar 3 kali seminggu untuk layak memenangi hadiah peraduan tersebut.

Kesimpulan

Diharap perkongsian cara berkongsi topup kredit Celcom di telefon ini dapat membantu dan memudahkan segala urusan anda, semoga bermanfaat.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *