Cara Tanam Lobak Merah Dari Benih & Keratan Batang (Carrot)

Cara menanam lobak merah atau lobak merah sebenarnya sangat mudah sama ada menyemai menggunakan biji benih atau dari keratan batang yang boleh dibuat di dapur rumah sahaja.

Pasti setiap hari anda akan memasak hidangan yang mempunyai lobak merah dan ada bahagian atasnya yang akan dibuang. Apa yang perlu dikatakan mulai sekarang anda berjimat dan cuba mengembangkan sendiri.

Cara-cara menanam lobak merah semudah ABC kerana dengan merendamnya dalam air sekalipun, tumbuhan ini boleh hidup dan membiak jika mengikut kaedah yang betul.

Namun, penanaman lobak merah memerlukan tanah yang dalam untuk menanamnya supaya dapat menghasilkan ubi yang lebih panjang dan segar.

Oleh kerana itu, jika anda ingin menanam tumbuhan ini, anda perlu memastikan mempunyai pasu yang panjang dan medium tanah yang sesuai serta lebih dalam jika di atas tanah.

Khasiat dan kebaikan lobak merah ini memang sangat banyak dan kebiasaannya, ia dikaitkan dengan kesihatan mata. Sebenarnya, banyak lagi yang perlu diterangkan.

Selain itu, lobak merah juga mempunyai banyak jenis dan selalunya berwarna putih, ungu, kuning dan sebagainya seperti dalam gambar.

Cara Tanam Lobak Merah Dengan Mudah

Lobak merah atau nama saintifik tumbuhan ini ialah Daucus Carota iaitu sejenis tumbuhan yang menyimpan makanan di dalam akar yang dimakan oleh manusia.

Ia mempunyai pelbagai jenis dan warna iaitu oren, putih, merah, ungu dan kuning. Namun, jenis warna oren lebih popular kerana tekstur tumbuhan ini rangup dan sangat segar.

Berikut adalah cara menanam lobak merah menggunakan dua kaedah biasa iaitu menggunakan keratan batang dan biji lobak merah yang boleh dibeli di Shopee.

Kaedah Keratan Batang

Cara menanam sayur ini menggunakan keratan batang ialah dengan memotong bahagian atas lobak merah seperti dalam gambar kemudian rendam dalam air dengan cara yang ditunjukkan.

Dalam masa 3 hingga 5 hari, anda akan dapat melihat pucuk baru lobak merah akan tumbuh hijau dan apabila ia mempunyai banyak akar, anda perlu menanamnya di dalam tanah.

Selain ditanam dalam pasu yang panjangnya melebihi 1.5 kaki, anda juga boleh menanamnya dalam botol yang mempunyai kedalaman yang sama.

Untuk mendapatkan hasil lobak merah yang subur dan segar, tanah memainkan peranan utama selain pembajaan yang betul bersama dengan penjagaan yang rapi.

Kaedah Semaian Dari Biji Benih

Untuk penanaman menggunakan biji benih, perkara pertama yang anda perlu tahu ialah jenis lobak merah yang anda ingin tanam secara berpandukan sama ada dalam botol, pasu atau dalam tanah.

Jika anda memilih untuk menanam dalam pasu atau botol, varieti yang sesuai adalah dari jenis Nantes atau Chantenay yang tidak terlalu lama.

Manakala, jenis panjang ialah varieti Imperator yang mana anda perlu menyediakan bekas tanaman yang mempunyai kedalaman lebih daripada 2.5 kaki sekurang-kurangnya.

Namun yang terbaik ialah benih lobak merah mini atau jenis bulat yang dikenali sebagai mini carrot Romeo yang sangat sesuai ditanam di dalam bekas.

Cara Menyemai Anak Pokok

Dek kerana kehalusan benih tumbuhan ini menyukarkan kita untuk menyemainya, jadi anda perlu berhati-hati dan bersabar semasa proses semaian dilakukan.

Untuk menyemai lobak merah dengan cepat dan mudah menggunakan benih adalah dengan menyemai menggunakan kertas tisu basah. Seterusnya taburkan biji lobak merah di atas kemudian lipat menjadi empat segi.

Pastikan anda menyiram lipatan tapak semaian dengan sedikit air untuk melembapkan tisu. Kemudian masukkan ke dalam plastik atau bekas yang boleh ditutup semula dan buka semula.

Proses ini adalah untuk memastikan tisu cepat kering dan benih lobak merah akan mendapat air yang mencukupi sebelum tumbuh tunas hijau nanti.

Setelah selesai, anda boleh menyimpan plastik di dalam peti sejuk untuk tempoh seminggu atau sekurang-kurangnya lima hari dari hari menyemai.

Selepas cukup 7 hari, anda boleh pindahkan anak pokok lobak merah ke dalam pasu atau ke dalam bekas yang anda mahukan supaya ia terus hidup dan mendapat nutrien yang seimbang.

Untuk medium penanaman, pastikan anda memilih tanah yang berpasir sedikit untuk menghasilkan pokok lobak merah yang subur dan cantik.

Campuran tanah terbaik yang disyorkan ialah 2: 1: 1 iaitu tanah hitam, tanah atas dan loam bersamaan pasir sungai dan kompos semuanya dicampur sebelum dimasukkan ke dalam bekas.

Untuk menanam, anda perlu membuat lubang kira-kira 2 inci dalam dengan jarak 5 inci antara satu sama lain.

Kemudian, masukkan benih yang bercambah ke dalam setiap lubang yang telah anda buat. Seterusnya, tutup lubang dengan sedikit tanah dan jangan siram.

Kadar penyiraman tidak boleh terlalu banyak. Selepas itu letakkan anak pokok lobak merah di tempat yang agak teduh untuk tempoh seminggu atau sehingga subur.

Pembajaan

Mungkin ada yang tidak bersetuju bahawa untuk mendapatkan lobak merah yang subur dan sihat, penggunaan baja perlu dikurangkan kerana jika dibaja secara berlebihan hanya daun yang akan menjadi subur.

Untuk hasil yang lebih segar, cantik dan kehidupan yang subur, anda digalakkan menggunakan kompos dan mesti mengelakkan baja yang mempunyai nitrogen tinggi.

Kompos boleh dibuat di rumah tanpa perlu membelinya dengan menggunakan bahan dari dapur sahaja seperti kulit telur dan sebagainya.

Penjagaan dan Penyiraman Pokok

Bagi aktiviti menyiram dan penjagaan pokok lobak merah, anda boleh melakukan penyiraman dua kali sehari sahaja iaitu setiap awal pagi dan petang menjelang senja.

Namun apabila hujan tidak perlu disiram kerana air akan berlebihan dan perlu dipastikan medium sayuran tidak mempunyai takungan air dan terlalu basah.

Lebih penting lagi, anda perlu memastikan tiada rumpai atau pokok lain yang hinggap di dalam pasu atau tempat ia ditanam untuk mengurangkan persaingan.

Proses Tuai Carrot

Apabila lobak merah anda mencapai umur 60 hingga 90 hari bergantung kepada jenis lobak merah, sudah tiba masanya untuk menuai.

Teknik menuai lobak merah dengan lebih selamat ialah gemburkan tanah terlebih dahulu sebelum dituai supaya senang ditarik dan ubinya tidak patah.

Baca : Cara Tanam Pokok Kacang Bendi

Kebaikan Lobak Merah Dalam Kehidupan

Sayur-sayuran yang mempunyai bentuk seperti ubi dikatakan mempunyai banyak vitamin yang penting untuk manusia seperti yang dinyatakan di bawah:

 • Vitamin A, B, dan C
 • Potasium
 • Kalsium
 • Alpha Karotin

Antara khasiat terbaik lobak merah ialah mampu menyembuhkan luka, memecahkan angin, melawaskan pembuangan air kecil dan membantu memecahkan batu karang,

Namun khasiatnya bukan sahaja terdapat pada ubinya tetapi juga pada daun yang perlu ditumbuk dicampur dengan madu untuk menyembuhkan luka dan mengurangkan sel kanser.

Berikut adalah beberapa kebaikan dan kelebihan lobak merah yang pernah ditanam untuk tujuan perubatan pada awal abad ke-10 dan kini digunakan secara meluas dalam masakan:

 • Menjaga kesihatan mata
 • Mencantikkan kulit
 • Anti penuaan yang terbaik
 • Menguatkan imuniti
 • Dapat mencegah daripada sakit jantung
 • Baik untuk kesihatan gigi
 • Dapat kurang risiko terkena strok
 • Mampu menurukan berat badan
 • Boleh meneutralkan racun rokok
 • Membantu sistem penghadaman
 • Mengubati penyakit gout dan diabetes
 • Mengurangkan kandungan gula dalam badan
 • Meningkatkan daya ingatan kanak-kanak
 • Dan banyak lagi khasiat lain

Bagaimana? Tidak peduli bagaimana untuk menanam lobak merah? Anda boleh cuba tanam sendiri di rumah dengan mengikuti apa yang dikongsikan di atas beserta cara penjagaan dan juga pembajaan.

Semoga perkongsian cara menanam pokok lobak merah ini dapat membantu anda untuk merealisasikan tanaman ini di halaman rumah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *