Cara Tanam Pokok Daun Ketumbar Dari Biji Benih & Akar

Cara tanam ketumbar

Apakah cara yang betul untuk menanam pokok ketumbar? Adakah dari biji atau keratan batang yang mempunyai daun dan akar lebih mudah? Bagaimana pula dengan penjagaan, pembajaan dan penanaman yang merangkumi semua?

Soalan ini pasti menjadi tanda tanya bagi mereka yang ingin mengetahui cara menanam ketumbar yang juga dikenali sebagai ketumbar atau nama saintifik tumbuhan ini ialah Coriandrum sativum.

Daun ketumbar jika dilihat sekali imbas seperti daun sup dan cara mengenal pastinya ialah dengan melihat rupa bentuk daun atau pun melalui bau pokok itu sendiri. Namun, mereka yang rajin memasak mesti tahu yang mana satu meninggalkan sup.

Sebenarnya ketumbar sangat mudah ditanam sama ada dalam pasu, botol, dalam tanah mahupun hidroponik, namun ia memerlukan perhatian sepenuhnya dari segi baja dan makanan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal.

Manakala bagi penuaian daun atau tempoh matang tidak terlalu lama dan tempoh ia boleh dituai hanya dalam sebulan untuk daun atau lebih tiga bulan untuk benih selepas ditanam.

Untuk mengetahui kaedah penanaman yang betul, kami kongsikan panduan dan cara yang betul dengan menitikberatkan keseluruhan aspek bermula dari biji benih sehinggalah masa menuai.

Baca : Cara Tanam Daun Sup Dengan Betul Supaya Subur

Cara Tanam Pokok Ketumbar Yang Betul

Cara menanam pokok ketumbar

Jika ingin menanam pokok ketumbar, digalakkan menanam menggunakan benih yang boleh dibeli di kedai atau pasar raya kerana cara ini sangat mudah dan tidak perlu menggunakan keratan batang atau akar.

Namun, ada yang berpendapat jika ditanam menggunakan biji benih yang dibeli untuk memasak di dapur, daun akan menjadi sedikit tajam dan kurang sesuai untuk dimasak selepas ditanam.

Itu hanya pendapat segelintir orang dan pastinya ia masih boleh dimakan walaupun tekstur daun ketumbar yang ditanam sedikit berbeza dengan yang dibeli di mana-mana pasaran.

Penanaman dalam pasu dan botol

1. Ambil hanya segenggam biji ketumbar yang dibeli untuk dimasak atau lebih berpandukan kepada berapa banyak yang anda ingin tanam.

2. Kemudian rendam biji ketumbar lebih kurang 5 jam. Sila buang yang naik dan ambil singki kerana ia adalah benih terbaik.

3. Seterusnya boleh disemai di atas tanah yang subur. Sebaik-baiknya gunakan tanah hitam atau tanah kompos kerana tanah juga berperanan untuk tumbuhan ini terus hidup subur di Malaysia.

4. Jika ingin menyemai dalam bekas seperti polibeg, pasu atau botol pastikan media campuran tanah dengan nisbah 3: 2: 1 iaitu tahi ayam, kompos, tanah, atau sekam padi panggang.

5. Atau anda boleh sediakan batas untuk menanamnya dan taburkan benih di atas tanah serta tidak perlu menekan benih sehingga masuk ke dalam tanah.

6. Kemudian, lapik tanah lain dengan menabur di atasnya dengan sedikit sahaja dan tidak terlalu banyak. Jangan lupa siram daun ketumbar.

7. Semasa proses menyemai, anda digalakkan untuk tidak mendedahkan benih kepada matahari penuh bagi mengelakkan suhu terlalu panas yang akan menyebabkan pertumbuhan terbantut.

8. Setelah disemai pastikan ia mempunyai teduhan atau di kawasan yang sedikit rendang untuk melindungi benih daripada cahaya matahari terus agar ia terus bercambah.

9. Daun ketumbar memerlukan penjagaan yang rapi dan memerlukan air yang mencukupi serta pastikan penyiraman dilakukan dengan kerap kerana tempoh percambahan biasanya berlaku dalam tempoh dua minggu sehingga sehelai daun tumbuh.

Penanaman Menggunakan Kaedah Hidroponik

Pokok ketumbar dan daun sup kelihatan hampir sama tetapi masih terdapat perbezaan jika dilihat secara dekat dan cara menanamnya juga tidak berbeza malah kaedah yang sama digunakan sama ada secara fertigasi atau hidroponik.

Info Penting Penjagaan Ketumbar

Tanah berperanan utama dalam penanaman pokok ketumbar, sebaiknya gunakan tanah yang sihat atau tanah kompos dengan campuran najis ayam. Pastikan suhu, dan pH tanah dan air sama rata untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Tumbuhan ini amat sesuai jika ditanam di kawasan beriklim tropika dan ia sangat sensitif dengan suhu sejuk dan cuaca terlalu panas menyebabkan pokok ketumbar ini mengeluarkan biji lebih cepat berbanding daun.

Cara tanam daun ketumbar

Tanah liat yang berpasir dan tidak terlalu berasid adalah tanah yang sesuai untuk menanam pokok ini dan nilai PH tanah yang sesuai untuk pertumbuhan yang baik adalah sekitar 6.3 hingga 6.8.

Jenis baja yang sesuai untuk tanaman ini ialah baja organik iaitu najis ayam adalah yang terbaik dan tidak bermakna najis kambing tidak boleh digunakan dan disiram dua kali sehari.

Penjagaan kawasan tanaman perlu dititikberatkan dari segi mengawal rumput atau rumpai yang biasanya tumbuh berhampiran pokok ketumbar yang menyebabkan persaingan antara mereka untuk mendapatkan makanan.

Anda diwajibkan membuang semua rumpai yang tumbuh untuk mengelakkan pertumbuhan ketumbar terjejas serta mengekalkan kesuburan maksimum pokok untuk hasil yang menguntungkan.

Tempoh pokok daun ketumbar boleh dituai dalam tempoh sebulan selepas ia ditanam manakala mendapatkan benih mengambil masa lebih tiga bulan daripada penanaman selepas daun pokok bertukar daripada hijau kepada coklat.

Cara menuai adalah dengan hanya mencabut anak pokok atau dipotong menggunakan gunting, kemudian perlu dijemur beberapa hari sehingga kering dan benih larut sendiri.

Kesimpulan

Malah, penanaman ketumbar untuk menghasilkan daun yang menghijau dan subur berserta penuaian benih yang berkualiti memerlukan perhatian penuh agar ia dapat bertahan dengan baik.

Ia juga seperti manusia yang memerlukan makanan yang baik untuk kesihatan iaitu baja terbaik atau organik secara keseluruhan dan air yang cukup yang akan menyuburkan tumbuhan ini.

Semoga perkongsian cara menanam pokok ketumbar dari biji benih dan menggunakan keratan batang yang mempunyai akar ini dapat membantu anda untuk menanam di rumah dengan mudah.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *