Cara Tanam Pokok Kacang Bendi Supaya Subur & Sihat

Cara menanam bendi sama ada secara hidroponik atau fertigasi memerlukan penjagaan yang rapi dari segi baja dan air agar tanaman bendi dapat hidup subur dan menghasilkan keuntungan serta pulangan yang berbaloi.

Bendi atau juga dipanggil Abelmoschus Esculentus dalam bahasa saintifiknya ialah sayuran buah-buahan yang berlendir, tumbuhan dengan batang menegak dan berwarna lembut dan hijau yang mempunyai banyak cabang.

Sayur bendi yang dipercayai berasal dari Afrika Utara ini sangat mudah ditanam dan dikatakan kurang diserang perosak atau penyakit. Namun, musuh utama sayur ini ialah serangga dan ulat yang merosakkan buah.

Bendi dan bahagian lain boleh digunakan dalam pelbagai cara seperti buah yang dimasak dalam kari, salad, salad, atau goreng kering atau basah. Malah, ia juga diproses dan ditin dan dijeruk dengan garam.

Sementara itu, lendir buah juga digunakan untuk memekatkan sos tomato dan pelbagai lagi yang boleh dipelbagaikan. Di India, batang tua dijadikan kertas dan biji bendi dijadikan minuman seperti kopi.

Cara Menanam Pokok Bendi

Cara menanam bendi samada dalam pasu, hidroponik, dalam polibeg, atau secara fertigasi, caranya lebih kurang sama. Walau bagaimanapun, jika anda menanam dari biji di tanah yang subur, itu lebih baik.

Benih bendi boleh bercambah dalam masa 4 hingga 7 hari. Percambahan lebih berkemungkinan berlaku jika ia ditanam di dalam tanah, dalam polibeg atau pasu yang terdedah kepada cahaya matahari penuh.

Manakala dalam masa 2 minggu, anak pokok bendi akan mempunyai 3 hingga 4 helai daun. Apabila pokok bendi yang tinggi mencecah 4 atau 5 inci, anda perlu membuat proses pembajaan untuk menjadikannya lebih subur. Ketinggian pokok bendi boleh mencecah sehingga 1 atau 2 meter.

Pembajaan

Cara membaja pokok bendi ialah dengan menggemburkan tanah di sekeliling pokok atau di sekelilingnya secara perlahan supaya tindakan menggemburkan tanah tidak menjejaskan atau menjejaskan akar pokok.

Untuk baja pada awalnya boleh menggunakan baja pelbagai guna untuk mengekalkan kesuburan tanah, selain itu, .cara ini juga dapat membekalkan nutrien yang sangat baik untuk pertumbuhan bendi.

Seterusnya, taburkan baja di sekeliling pokok dan tutup semua baja dengan tanah gembur. Kemudian, taburkan sedikit dengan menyembur atau menyembur.

Penyiraman

Bendi merupakan tumbuhan yang sangat mudah ditanam dan boleh disemai atau ditanam pada bila-bila masa tanpa mengira musim. Menyemai bendi adalah di dalam tanah atau di dalam pasu yang tidak menyebabkan air bertakung.

Jika diberi air berlebihan pada tanah yang ditanam bendi, pokok itu akan layu dan kemudian mati tanpa memberi sebarang isyarat atau tanda.

Bagaimanapun, aktiviti air digalakkan dengan menyiram pokok itu sekali sahaja sehari pada waktu petang. Penyiraman adalah sangat penting terutamanya apabila pokok di peringkat mengeluarkan bunga dan juga membentuk buah.

Pokok bendi sebenarnya menyukai tanah yang mempunyai banyak khasiat, vitamin serta pengairan yang baik dan tidak terlalu banyak. Anda perlu memantau keadaan tanah pada setiap masa supaya tiada air bertakung atau tanah tidak keras.

Tips Penanaman Pokok Bendi

Kaedah penanaman bendi ialah dengan menanam satu atau dua biji bendi dalam setiap lubang dengan jarak antara satu sama lain sepanjang 4 kaki mengikut saiz tempat ia ditanam.

Tumbuhan ini juga boleh ditanam dalam kebanyakan jenis tanah dengan mudah. Antara tanah tersebut ialah tanah liat berpasir, tanah gambut, tanah liat dan juga tanah lembah sungai yang mengalir dengan baik.

Selain itu, bendi amat sesuai ditanam di dalam pasu yang mempunyai tanah yang kaya dengan khasiat dan pasu tersebut tidak menakung air.

Untuk menanam bendi juga, adalah lebih digalakkan menggunakan media campuran iaitu tanah biasa yang dicampur dengan Peat Grow dan baja kerana ia akan tumbuh subur dan mengeluarkan biji yang banyak jika diberi perhatian sepenuhnya.

Untuk penyediaan tanah, anda digalakkan menggemburkan tanah atau membajak terlebih dahulu dan membuat pengapuran jika perlu dalam tempoh 2 minggu sebelum pokok bendi ditanam. Kemudian, sediakan batas dan campurkan tahi ayam busuk dengan baja organik.

Untuk mengekalkan kelembapan tanah supaya lebih subur, anda boleh membuat sungkupan daripada daun kering, jerami padi dan plastik hitam untuk mengawal rumpai atau rumpai.

Kacang bendi boleh dituai selepas tempoh satu setengah bulan dengan memotong tangkainya menggunakan pisau tajam supaya tidak menjejaskan tumbesaran pokok dan jangka hayat tumbuhan ini agak panjang.

Pemangkasan

Selepas semua hasil daripada pokok dituai, ia hendaklah dipangkas sekurang-kurangnya setinggi 40sm hingga 60 sm dari aras tanah untuk mendapatkan hasil kali kedua.

Walau bagaimanapun, selepas mencantas pokok itu, ia harus dibiarkan sekiranya terdapat beberapa tunas yang tumbuh. Bagaimanapun, selepas membuat pemangkasan, ia perlu dibajak seperti sebelumnya.

Kawalan Musuh & Penyakit Pokok Bendi

Jika bendi anda telah diserang ulat pengorek, serangga dan juga perosak dengan teruk sehingga mengganggu pertumbuhan pokok dan buah bendi ini, anda boleh menggunakan racun perosak yang disyorkan iaitu Diazinon.

Penyakit yang paling biasa bagi pokok bendi adalah apabila terdapat bintik-bintik pada daun tua serta kelihatan berjelaga dan bintik hitam yang merosakkan pokok.

Untuk mengawal penyakit ini, anda boleh menggunakan racun kulat Benomyl dengan menyembur pada pokok. Walau bagaimanapun, cara menggunakan racun hendaklah mengikut arahan pada label yang tertera pada botol.

Cara Tanam Bendi Dari Biji Benih

Kesimpulan

Sebenarnya cara menanam bendi tidaklah susah sangat, tetapi perlu ada kraf selain usaha. Jika anda minat berkebun atau bercucuk tanam, pastinya menanam bendi bukanlah satu masalah besar.

Semoga perkongsian cara menanam bendi beserta tips penjagaan termasuk dari segi baja, penyiraman dan cara mengawal penyakit pokok ini dapat membantu anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *