Cara Transfer Duit Ke Tabung Haji Guna JomPAY Secara Percuma

Cara transfer duit ke Tabung Haji

Mungkin masih ramai yang tidak tahu cara memindahkan wang ke akaun Tabung Haji dengan mudah melalui Maybank2u, Bank Islam Online, CIMB Clicks, BSN, ATM dan sebagainya tanpa sebarang caj tersembunyi iaitu melalui JomPAY.

Dengan menggunakan JomPAY, transaksi pemindahan wang secara online dari akaun bank pada bila-bila masa kini tiada lagi caj RM1 yang perlu dibayar apabila proses pemindahan wang dilakukan, mudah dan menjimatkan bukan?

Cara ini juga lebih selamat dan anda tidak perlu lagi mendaftar atau link dengan kad ATM bank termasuk akaun TH untuk membuat sebarang simpanan sekarang atau akan datang.

Selalunya, kalau nak masuk simpan duit ke akaun TH, pergi cawangan atau guna ATM, potong gaji, online banking transfer.

Cara Transfer Duit Ke Tabung Haji Guna JomPAY

Jika sebelum ini anda buat pemindahan wang ke akaun TH dari, Bank Islam dan bank-bank lain, pasti akan ada charge RM1 kerana kita menggunakan perkhidmatan tersebut, sekarang tak lagi kerana percuma.

Jika sebelum ini anda memindahkan wang ke akaun TH anda dari Maybank, Bank Islam dan lain-lain bank, sudah pasti akan dikenakan caj RM1 kerana kami menggunakan perkhidmatan tersebut, kini tidak lagi kerana ianya percuma.

Public Bank Rakyat BSN

Berikut adalah cara mudah untuk membuat transaksi pemindahan wang ke akaun simpanan Tabung Haji anda melalui JomPAY dengan menggunakan perbankan internet dalam talian melalui bank pilihan anda.

Anda boleh menggunakan mana-mana akaun bank asalkan anda mempunyai sistem perbankan dalam talian dan mengetahui maklumat berkaitan kod pengebil JomPAY dan nombor rujukan Tabung Haji untuk membuat pemindahan wang.

Untuk membuat pemindahan dana percuma, anda boleh menggunakan kaedah yang ditunjukkan di bawah melalui mana-mana perbankan internet daripada bank berikut:

 • Maybank2u atau Apps
 • Bank Islam Online
 • Cimb Clicks
 • Public Bank
 • MyBSN
 • Bank Rakyat
 • RHB ETC

1. Pertama sekali sila log masuk ke akaun sistem perbankan internet pilihan anda.

2. Setiap akaun online banking pasti ada JomPAY, sila klik.

3. Isikan semua maklumat transaksi yang diperlukan dan sahkan transaksi seperti di bawah:

 • Kod Pengebil: 60228
 • Nama Kod Pengebil: Tabung Haji-Deposit
 • Ruj-1: Nombor Akaun TH (15 Digit)
 • Ruj-2: Jika ada
 • Jumlah Simpanan: RM100.00 (Contoh)

4. Seterusnya ikut semua arahan yang dipaparkan sehingga proses pemindahan selesai.

Untuk makluman, pindahan wang melalui JomPAY ke Tabung Haji, tidak masuk terus ke akaun TH serta-merta atau secara automatik tetapi berapa lama masanya? Untuk satu hingga 3 hari bekerja.

Walau bagaimanapun, perlu diingat ia akan dikreditkan ke akaun TH yang aktif sahaja, jika akaun anda tidak aktif, ia akan dikembalikan secara automatik ke akaun bank anda kemudian.

Jadi, sebelum pemindahan wang dilakukan, pastikan anda menyemak status akaun TH terlebih dahulu sebelum membuat sebarang pemindahan wang atau anda boleh menghubungi THCC di talian +603-6207 1919 atau melalui aplikasi THiJARI.

Pemindahan Wang Guna Maybank2U Ke Akaun TH

Menunjukkan semua gambar di bawah adalah langkah-langkah untuk memindahkan dana dari akaun Maybank menggunakan aplikasi Maybank2u Apps untuk memindahkan wang ke TH dari JomPAY yang mengambil masa 5 minit sahaja.

Untuk akaun bank lain seperti Bank Islam Online atau akaun Cimb bank, kaedahnya adalah sama tetapi antaramuka atau paparan akaun tersebut pasti berbeza. Ia benar-benar semudah ABC.

Pemindahan wang melalui Maybank2u
Guna Bank Islam Online
Transfer Tabung Haji guna Jompay
Menerusi bank Cimb clicks

Dengan kaedah ini, anda bukan sahaja boleh memindahkan wang simpanan ke akaun anda sendiri tetapi juga boleh memindahkan ke akaun TH orang lain, anak sendiri, suami atau isteri dan sebagainya.

Semoga perkongsian cara pemindahan wang secara online ke Tabung Haji dari mana-mana akaun bank tanpa sebarang caj tersembunyi melalui JomPAY akan dapat membantu memudahkan urusan anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *