2 Cara Tukar Background Google Meet di Telefon & PC

Cara Tukar Background Google Meet

Adakah anda sedang mencari cara mudah untuk menukar latar belakang apl Google Meet kerana anda inginkan latar belakang yang lebih baik atau mengikut keinginan anda pada telefon, komputer riba atau komputer peribadi anda? Tak susah sebenarnya.

Biasanya jika anda bosan dengan tema sedia ada dan mahukan kemas kini atau berhasrat untuk mengubahnya mengikut citarasa dan mood mereka, jangan risau, kami ada cara yang sangat mudah.

Apl Google Meet atau panggilan video pada masa kini adalah satu keperluan untuk semua orang, terutamanya mereka yang bekerja dalam talian atau yang perlu berhubung dengan sesiapa sahaja dari jauh atau di mana-mana sahaja di dunia.

Banyak ciri yang sangat baik serta pelbagai pilihan yang boleh anda ubah pada telefon bimbit (hp) atau gajet lain seperti iPhone, iPad, Android dan sebagainya, tetapi anda perlu tahu cara melakukannya dengan betul.

Cara Tukar Background Google Meet Dengan Mudah

Guna telefon, hp, iphone, ipad, pc, laptop

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan yang ditunjukkan satu persatu tutorial bergambar yang mungkin memudahkan anda memahami dan mengaplikasikannya pada telefon bimbit atau pc.

Guna Telefon Android atau iPhone

Kenapa tak boleh tukar background
 1. Sila buka app Google Meet yang telah install di telefon atau boleh download di Google Play atau Apple Store.
 2. Anda perlu membuat mesyuarat terkini dan menyertai mesyuarat itu.
 3. Klik pada ikon Effects di bahagian bawah dan kanan, kemudian senarai Background Effects akan dipaparkan dalam jumlah yang banyak.
 4. Pilih tema latar belakang yang anda suka atau masukkan imej anda sendiri untuk latar belakang dalam Muat Naik Imej Latar Belakang bersebelahan dengan pilihan tema yang tersedia dalam paparan.
 5. Kemudian, ketik Tutup atau X (palang) untuk menggunakannya.

Terdapat beberapa telefon bimbit yang tidak menyokong spesifikasi tertentu dalam Google Meet akan menyebabkan anda tidak dapat menukar latar belakang, selalunya, hanya Android atau iPhone terkini boleh dibuat.

Guna Laptop atau Desktop

Ukuran, green screen, terbalik
 1. Bukan website Google Meet di www.meet.google.com
 2. Pastikan anda telah log masuk ke akaun Google anda, kemudian klik pada New Meeting.
 3.  Kemudian klik mulakan mesyuarat segera seperti yang ditunjukkan.
 4. Klik pada ikon yang mempunyai tiga titik di bahagian bawah paparan.
 5. Seterusnya klik pada bahagian Option Change Background / Apply Visual Effects.
 6. Pilih latar belakang yang anda suka. – Support

Jika Tak Berjaya di Komputer

Jika anda masih tidak dapat menukar paparan latar belakang Google Meet, mungkin terdapat banyak sebab mengapa anda tidak boleh melakukannya walaupun anda telah cuba menukarnya berkali-kali, dan antara sebabnya ialah:

 • PC atau komputer riba anda tidak memenuhi keperluan untuk menggunakan aplikasi ini.
 • Bukan Perisian Versi Chrome M84 dan terkini untuk Windows, Mac atau Linux
 • Untuk OS Chrome sahaja versi M86 dan ke atas.
 • Tidak mempunyai penyemak imbas yang menyokong WebGL 2.0.

Kesimpulan

Jika anda suka meneroka atau ingin mengetahui sesuatu yang baru dan suka mengusik semua aplikasi yang ada, pastinya aplikasi ini mudah dilakukan kerana sudah biasa. Kan?

Sekarang adakah anda berjaya menukar latar belakang? Jika berjaya, syabas. Jika tidak, sila cuba lagi. Ia tidak sukar sebenarnya dan Google Meet adalah latar belakang yang paling mudah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.