Faedah Kesihatan Menyelam pada Badan: Anda Boleh Dapatkan Serta-merta

Faedah Kesihatan Menyelam pada Badan

Jangan salah faham wahai pencinta selam skuba, selam mempunyai manfaat kesihatan yang boleh dirasai iaitu kesihatan dan kecergasan badan menjadi pilihan terbaik untuk mengisi percutian yang sangat menggembirakan. Sukan selam skuba ini telah banyak berkembang di tempat-tempat menyelam ini dan telah diuruskan oleh pemandu pelancong yang sangat berpengalaman supaya perjalanan kemudian dapat dimasukkan ke dalam jadual perjalanan kelak. 

Scuba tidak dibenarkan dari Self Contained Underwater Breathing Appratus ini menggunakan peralatan standard dan termasuk dalam SOP standard dunia ini seperti tangki, silinder oksigen, pengawal selia, hingga pemberat untuk memberikan keseimbangan di dalam laut supaya anda boleh berasa selesa semasa menyelam.

Memang tidak semua orang tahu kebaikan Diving Scuba diving, namun sudah banyak review yang dibuat oleh pakar agar tema percutian pelancongan marin marin ini mempunyai daya tarikan tersendiri yang boleh dinikmati agar tema percutian anda tidak membosankan. . Berikut adalah manfaat kesihatan yang boleh anda rasai:

#1. Mampu Melatih Semua Otot Badan.

Menyelam boleh menggerakkan semua otot badan seperti ketika menghayunkan kaki melawan arus air yang agak mencabar. Menurut pakar, dengan pergerakan seperti ini, anda boleh melakukan pergerakan fizikal yang agak berat supaya dapat membawa tubuh lebih seimbang, bersinergi dengan aktiviti lain yang boleh dilakukan bersama seperti bernafas dan lain-lain.

 Apabila berada di dalam air ada yang mengatakan badan terasa ringan, malah badan menggunakan semua otot untuk menggerakkan badan untuk menolak supaya boleh bergerak tangkas ketika melakukan pelayaran laut lebih jauh.

Selepas melakukan selam skuba badan akan berasa sangat letih dan menyokong berat peralatan yang sangat berat, silinder oksigen yang mempunyai berat sehingga 40 kg dan peralatan lain yang melekat pada badan. Inilah impak kesihatan yang boleh membentuk badan yang lebih sihat dan otot yang keras seperti seseorang yang sukakan kecergasan sepanjang masa untuk penampilan yang lebih sihat, menyelam boleh merealisasikannya.

#2. Menyelam mampu membakar banyak kalori.

Selam skuba, yang telah mempengaruhi peminat yang menyukai dunia bawah air, boleh memberikan banyak kesan pembakaran kalori. melalui atau dengan ini 30 minit sahaja boleh membakar +/- 400 kalori, dengan manfaat kesihatan yang cukup besar ini boleh bergerak dalam air dengan rintangan yang akan memberi kesan pergerakan badan dengan mendalam yang akan dilakukan nanti.

Jadi, apabila selam skuba di dunia bawah air akan menyediakan makanan dan minuman yang mengandungi unsur mineral yang mencukupi kerana segala pergerakan di dalam air akan mengalirkan segala bekalan dalam badan. Jika anda boleh menyediakan jumlah makanan yang mencukupi, anda boleh mempunyai kesihatan badan yang lebih baik selepas melakukan sukan ini.

#3. Mampu Mengatur Pola Pernafasan menjadi Lebih Baik.

Menurut artikel yang diterbitkan dalam Journal of Alternative and Complementary Medicine, selam skuba apabila menyelam dihentikan hanya untuk menahan nafas apabila sukan ini berlangsung semasa menyelam penyelam akan melakukan pernafasan dalam atau menggunakan pernafasan perut untuk mengelakkan risiko kecederaan. kepada organ.paru-paru. 

Faedah pernafasan perut boleh menguatkan fungsi paru-paru sebagai organ pernafasan yang lebih baik dan boleh menyerap lebih banyak oksigen dengan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida. Ramai pakar menggunakan kaedah rujukan nafas ini untuk meminimumkan risiko kebimbangan dan masalah tekanan yang dialami oleh sesetengah pesakit di hospital.

#4. Mampu menjauhkan diri daripada tekanan.

Penyelidikan ini juga telah diterbitkan dalam beberapa artikel kesihatan di mana selam skuba boleh memberi manfaat untuk melegakan tekanan yang dialami oleh sesetengah orang. Apabila badan melepaskan endorfin, menjalankan sukan terjun ini dengan proses pernafasan yang dalam setelah melihat pemandangan laut yang sangat mempesonakan di bawah laut telah menaikkan keadaan tekanan badan secara spontan. Ramai pencinta menyelam sentiasa menyediakan masa tertentu untuk bercuti ke tempat yang mempunyai dunia bawah air yang tidak akan membosankan.

jhMPFAX1lqIv6quQN32dWwwjp1kncn475Z65finq6FHUNyQSeC8plQgj AWyGUE Q Vzc eIu9GTL4y
Poto oleh: groupon.ae

#5. Mengekalkan Berat Badan yang Lebih Ideal.

Melakukan senaman ini secara kerap akan mewujudkan keadaan badan dengan berat badan yang ideal. Tempoh masa yang anda sediakan untuk menyalurkan hobi ini akan mengurangkan jumlah lemak dalam badan, sudah tentu berat badan yang akan tercipta dengan sendirinya lebih disarankan oleh doktor. 

Berat badan yang ideal adalah cerminan kehidupan sihat yang boleh anda capai dalam jangka pendek atau panjang. Jika anda ingin mengurangkan berat badan secara lebih proporsional, selam skuba boleh menawarkan penyelesaian terbaik, hobi boleh disalurkan, melancong boleh terus menjadikan anda lebih sihat.

#6. Sistem Otot Menjadi Lebih Sihat.

Kesan kesihatan yang turut dirasai ialah sistem otot yang sudah biasa dengan sukan ini akan terasa lebih sihat dan pudar, yang dapat menguatkan pergerakan badan menjadi lebih tangkas ketika menjalankan aktiviti harian. Maka sudah pasti pencinta sukan ini akan menjadi lebih sihat dengan pergerakan yang lebih responsif dan keletihan yang berlebihan tidak akan dirasai.

#7. Fikiran Sihat Dan Fokus.

Kesan yang sangat digemari oleh penyelam ialah ia menjadikan model peranan itu lebih sihat dan lebih serius tentang masalah menjadi lebih baik. Sesetengah orang merasakan selepas menjalankan sukan terjun ini, ia memberi impak yang nyata kepada daya pemikiran yang jauh lebih berkait dengan kesungguhan dalam sesuatu pekerjaan dengan penyelesaian yang lebih sesuai berbanding sebelum ini dapat dirasai.

#8. Mencipta Manusia Lebih Sihat Jasmani dan Rohani.

Setiap penyelam yang menjalankan acara ini secara teratur dan berterusan akan sihat dari segi fizikal dan mental. Dari jasmani badan terasa lebih sihat dan jauh dari penyakit serta rohani dapat mensyukuri segala nikmat berpeluang melihat keagungan Allah SWT terhadap ciptaan yang pernah anda lihat ketika menyelam dengan pemandangan alam bawah laut yang sangat jitu ini. .

#9. Mengasah Kemahiran Kebolehan Lain.

Selepas melihat beberapa tempat menyelam yang sangat mempesonakan ini, mungkin terdapat kemahiran berpotensi lain yang boleh anda asah supaya anda boleh mencipta nilai yang menjimatkan. Selain sihat, anda sudah rasa sihat, ekonomi juga boleh diduduki seperti perniagaan menyelam atau perniagaan fotografi yang boleh menjadi penyelesaian untuk membuka peluang yang boleh diduduki pada masa hadapan. Tanpa anda sedar peluang ini boleh menjadi penyelesai kerja pemanis yang boleh menghiasi pekerjaan utama anda dalam kehidupan seharian anda nanti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *