Hak Seorang Isteri Terhadap Harta Peninggalan Suami Selepas Meninggal Dunia

hak isteri terhadap harta peninggalan suami

Setiap isteri yang mempunyai suami mesti ambil tahu tentang perkara ini iaitu perkara yang melibatkan harta pusaka suami selepas kematian suami. Sekurang-kurangnya isteri sudah tahu tentang ini bukan pengecut jika itu berlaku.

Setiap yang hidup pasti akan mati, begitu juga diri kita sama ada suami atau isteri dan sesiapa sahaja di dunia ini. Isteri pula hendaklah memahami hukum dan faraid yang melibatkan harta sepencarian atau harta peninggalan si mati suami selepas kematiannya.

Perkongsian daripada Majlis Agama Islam Selangor ini amat memberi manfaat kepada semua isteri kerana MAIS telah menerangkan secara terperinci satu persatu dengan lengkap mengenai harta peninggalan arwah suami.

Harta Peninggalan Suami Yang Wajib Isteri Tahu

1. Jika suami telah meninggal dunia dan meninggalkan harta tanpa berwasiat atau tanpa mewasiatkan harta yang dimiliki semasa dia masih hidup, isteri tidak perlu risau kenapa?

Kerana semua harta halal peninggalan si mati adalah harta pusaka yang akan diwarisi oleh isteri dan waris yang lain mengikut hukum faraid dalam Islam.

2. Jika suami meninggal dunia meninggalkan anak lelaki, anak perempuan dan ibu dan bapa, mereka juga adalah ahli waris yang berhak mewarisi semua harta peninggalan si mati suami selain daripada isteri.

3. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan, bapa dan juga adik beradik, maka ahli waris yang paling berhak atas semua harta peninggalan si mati suami ialah isteri, anak perempuan dan bapa sahaja. Adik beradik si mati tiada hak.

4. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan dan juga adik beradik, maka kesemuanya adalah waris yang layak mewarisi harta peninggalan si mati suami.

5. Jika suami meninggal dunia meninggalkan isteri, anak perempuan berumur 8 tahun dan anak lelaki berumur 2 hari, maka adik-beradik sebelah suami tidak berhak ke atas harta pusaka suami selepas kematian suami walaupun. anak lelaki masih berumur 2 hari.

6. Jika suami meninggal dunia dan 2 hari sebelum itu telah pun menceraikan isterinya secara talak satu, maka isteri tetap berhak ke atas semua harta pusaka yang telah ditinggalkan oleh si mati suami.

7. Jika suami meninggal dunia sejurus selepas akad nikah dengan isteri, dan isteri masih berhak ke atas harta peninggalan suami.

8. Jika suami sebelum kematiannya menyatakan bahawa si mati melarang semua hartanya diwarisi oleh isteri dan kemudian meninggal dunia, isteri tetap berhak mewarisi harta peninggalan suami.

9. Jika suami meninggal dunia meninggalkan harta sepencarian atau harta yang berkongsi bahagian dengan isteri, bahagian yang dimiliki oleh si mati suami adalah harta pusaka yang mesti dibahagikan dengan waris termasuk isteri mengikut hukum faraid.

10. Sekiranya suami meninggal dunia meninggalkan isterinya sebagai penama kepada simpanan KWSP, Tabung Haji, Insurans Takaful atau seumpamanya, maka isteri hendaklah bertindak sebagai pentadbir untuk mengagihkan kesemua wang tersebut kepada dirinya dan waris lain yang mempunyai hak mengikut hukum faraid. dalam Islam.

11. Jika suami meninggal dunia tetapi harta yang ditinggalkan adalah harta yang dipinjam, harta yang diamanahkan, harta yang diwakafkan, harta yang telah diwakafkan atau harta yang telah dijual, semua harta tersebut adalah harta pusaka yang layak untuk diwarisi oleh isteri.

12. Harta pusaka si mati suami yang ditemui dalam tempoh perkahwinan dengan isteri, boleh dituntut oleh isteri sendiri sebagai harta sepencarian melalui Mahkamah Syariah.

Therefore, all wives whose husbands have died must know what to do or how to divide all the property left by the husband, namely the husband’s estate after the death of the husband according to the law that has been set.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *