Adik-Beradik Nak Tuntut Harta Pusaka Peninggalan Arwah Suami?

harta suami milik siapa dalam islam

Bolehkah ahli keluarga atau adik beradik menuntut harta pusaka suami yang telah meninggal dunia? Malah, dalam keadaan tertentu, adik beradik tidak boleh berbuat demikian walaupun pembahagian harta secara faraid.

Jadi, untuk mengetahui lebih lanjut cara membahagikan harta pusaka arwah suami dengan betul dan mengikut hukum dan faraid. jom baca pandangan dari pakar faraid iaitu Puan Roslina Sabiya & Co.

Seorang pelanggan datang bertanyakan tentang faraid suaminya. Seperti biasa, saya akan meminta dokumen yang berkaitan untuk permohonan. Semua dokumen harta telah diserahkan kecuali satu salinan geran sebidang tanah yang mana arwah suaminya adalah penama dalam geran tersebut.

Pemberian asal tanah tersebut dipegang oleh adik beradik arwah suami sebaik sahaja suami meninggal dunia. Saya difahamkan keluarga arwah suaminya tidak membenarkan isterinya menguruskan tanah tersebut kerana beranggapan mereka juga berhak menuntut tanah tersebut.

Tetapi apabila ditanya, dia berkata arwah suami tidak membuat sebarang wasiat atau hibah. Fakta tambahan, mereka mempunyai dua anak lelaki dan juga dua anak perempuan.

Jadi, apakah isu serta pengajaran yang boleh diambil daripada kisah yang dihadapi oleh siteri yang datang kepada pegawai ini untuk harta faraid kepunyaan suaminya?

Adik Beradik Nak Tuntut Harta Pusaka Arwah Suami

1. Masih ramai yang tidak tahu siapa yang boleh mewarisi harta dari bahagian faraid. Isteri tak tahu, keluarga sebelah suami pun tak tahu.

Kami tidak mengatakan keluarga arwah suami tamak tetapi mungkin mereka benar-benar tidak tahu dan mungkin berlaku salah faham antara mereka.

2. Anak lelaki dan perempuan akan mendapat bahagian asobah iaitu baki daripada faraid, kemudian adik beradik si mati suami tiada hak ke atas faraid melainkan pasangan itu tiada waris atau hanya ada anak perempuan maka adik beradik boleh menuntut hak milik mereka. .

3. Ramai lagi yang masih lupa, isteri bukan sahaja mempunyai bahagian faraid ke atas harta pusaka tetapi juga mempunyai hak harta sepencarian ke atas tanah tersebut sekiranya tanah tersebut diperolehi oleh arwah hangat dalam tempoh perkahwinan.

4. Ibu dan bapa kepada arwah suami jika masih hidup juga merupakan pewaris yang wajib bagi harta pusaka.

5. Apabila meninggal dunia, waris digalakkan memohon Sijil Faraid daripada Mahkamah Syariah. Tujuannya supaya lebih jelas siapa sebenarnya yang berhak mewarisi.

Begitu juga, apakah hubungan dengan si mati dan berapa banyak dalam faraid. Ini penting supaya tidak berlaku salah faham, salah faham dan keciciran waris yang sepatutnya lebih berhak.

Selepas dinasihatkan kepada isteri, dia akhirnya bersetuju untuk mengadakan perbincangan dengan keluarga arwah suami bagi menguruskan harta pusaka milik suaminya termasuk tanah.

Paling menarik, keluarga sebelah suaminya memberi kerjasama kerana mengatakan mereka tidak tahu adik beradik suami sebenarnya tiada bahagian dalam faraid.

Baca : Hak Seorang Isteri Terhadap Harta Peninggalan Suami

Akhirnya, Alhamdulillah selesai masalah pertikaian harta pusaka. Perang mulut akibat kejahilan sudah tentu tidak akan berkesudahan maka kita reda dengan ilmu dan hukum kerana fitrah manusia akan memusuhi sesuatu yang tidak diketahuinya.

Sebenarnya tiada masalah yang tiada penyelesaian. Dapatkan bantuan pembahagian harta atau faraid daripada mereka yang lebih tahu dalam bidang tersebut.

Perkara yang paling penting ialah mengetahui siapakah waris faraid kita, berapa bahagian faraid yang patut kita perolehi, siapa yang dilarang untuk mewarisi dan bagaimana pembahagian harta pusaka supaya kita lebih bersedia untuk merancang harta pusaka dan menguruskan harta pusaka kita nanti.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *