Hukum Pemakaian Inai Bercorak di Tangan Lelaki dan Perempuan

Saya cuma ingin berkongsi tentang hukum pemakaian bercorak. inai mengikut hukum syarak. Mungkin masih ramai yang tertanya-tanya dan ragu-ragu tentang hukum memakai inai yang dilukis di tapak tangan atau belakang tapak tangan sama ada haram atau tidak bagi lelaki dan perempuan.

Pastinya masih menjadi persoalan bagi mereka yang belum tahu, terutama wanita yang begitu berminat memakai inai bercorak (Henna) seperti bunga-bungaan, awan larat dan daun-daun tumbuhan ketika majlis perkahwinan, pertunangan dan sebagainya.

Hukum Memakai Inai Bercorak Mengikut Syarak

Hukum pakai inai bercorak

Pelbagai pendapat dan kesimpulan yang boleh kita dapati tentang hukum memakai inai bagi lelaki dan perempuan. Ada yang berhujah dengan menyatakan haram jika lelaki berinai untuk tujuan perkahwinan sama ada tiga jari sahaja dan ada pendapat menyatakan makruh jika lelaki memakai inai.

Tetapi berbeza pula bagi wanita, sesetengah pendapat menyatakan, jika wanita memakai inai dengan tujuan untuk berhias dan inai yang dipakai adalah berasaskan daun inai asli tanpa ukiran seperti tatu bercorak haiwan dan berhala, hukumnya adalah harus begitu juga sebaliknya.

Corak ukiran inai yang dilukis pada tangan atau kaki wanita adalah sejenis ukiran seperti awan larat, bunga, daun atau mana-mana tumbuhan yang cantik dipandang namun ia juga mempunyai had tertentu yang harus kita ikuti seperti yang ditetapkan.

Hukum lelaki pakai inai
Hukum pakai inai bercorak

Sebenarnya persoalan hukum penggunaan inai bagi lelaki dan wanita telah pun terjawab melalui Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang telah diadakan pada 2 Oktober 2009. Semoga keputusan muzakarah ini akan menjawab. segala pertanyaan dan pertanyaan kepada semua yang bertanyakan tentang isu hukum halal dan haram penggunaan inai bercorak ini.

  • Memakai inai bercorak kedua-dua belah tangan dan kaki bagi wanita yang sudah berkahwin atau belum, asalkan tidak menimbulkan fitnah adalah HARUS
  • dipakai Inai hanya pada kedua tangan dan kaki sahaja, tidak melebihi pergelangan tangan dan buku lali
  • Warna inai bercorak yang digunakan hendaklah. tidak kekal seperti tatu
  • Ukiran atau corak yang dibenarkan seperti awan larat, bunga dan tumbuh-tumbuhan manakala ukiran seperti haiwan, berhala atau apa sahaja yang bertentangan dengan Islam adalah dilarang
  • Memakai inai pada kedua-dua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak dibenarkan, namun hanya sedikit sahaja. Jari dibenarkan untuk tujuan perubatan
Hukum memakai inai di kuku atau kaki
Pengantin lelaki pakai inai tangan mana
hukum memakai inai di jari pengantin
hukum melukis inai di tangan mufti wilayah persekutuan

Pakai lelaki Henna Haram

أما خضاب اليدين والرجلين بالحناء فمستحب للمتزوجة من: وهو المشهورة فيه وهو حرام على الرجال إلا

Bermaksud: Tangan dan kaki pewarna dengan henna, kemudian dipromosikan kepada yang berkahwin di kalangan wanita oleh H Adith-Hadith adalah terkenal dengannya dan haram pada lelaki (memakai inai) kecuali ubat.

[Lihat al-Majmu’. Dar al-Fikr, 1/294]

Untuk keterangan sahih atau sebarang keterangan lanjut tentang hukum memakai inai bercorak syarak dengan lebih terperinci dan mendalam, anda boleh merujuk ilmu berkaitan melalui Mufti Wilayah Persekutuan yang berkongsi hukum ini daripada sudut pandangan agama Islam.

Berdasarkan kenyataan yang dikongsikan adalah tidak dibenarkan lagi lelaki memakai inai di kedua-dua belah tangan dan kaki dan digalakkan bagi wanita yang sudah berkahwin memakai inai dengan tujuan untuk cantik atau berhias kerana inai juga termasuk dalam perhiasan wanita.

Mulai sekarang lelaki atau pengantin lelaki tidak boleh lagi memakai inai walaupun untuk majlis perkahwinan atau berhias supaya berseri-seri dan sebagainya kecuali untuk tujuan penyembuhan iaitu inai boleh membantu menyembuhkan penyakit tertentu. Lelaki boleh memakai inai di rambut mereka kerana ini jelas dijelaskan dalam hadis seperti yang diriwayatkan oleh Mufti Wilayah Persekutuan.

Hukum memakai inai perlu diambil kira kerana kita tidak seharusnya menolak syariat semata-mata kerana adat. Apa gunanya jika kita beragama Islam atau bermazhab jika tidak mengikut syariat dan syariat yang telah ditetapkan. Marilah kita sama-sama muhasabah dan menasihati antara satu sama lain dengan niat yang ikhlas sebagai tanggungjawab seorang muslim

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *