Hukum Simpan Kuku Panjang Dalam Islam (Hadis & Al-Quran)

Sekarang ini ramai yang masih menyimpan kuku yang panjang terutama wanita dengan alasan cantik. dan tidak kotor kerana kuku mereka sentiasa digilap, bersih dan putih. Tetapi, tahukah anda apakah hukum menyimpan kuku panjang dalam Islam?

Pasti ada yang masih tidak tahu tentang hukum menyimpan kuku panjang. Ada yang beranggapan menyimpan kuku yang panjang seperti membela kandang babi dan ada yang mengatakan syaitan berpaut pada kuku. Nak tahu tentang keburukan kuku panjang?

Ini adalah perkongsian lengkap dari Ustaz Farid Rashidi yang menceritakan dan menyampaikan tentang hukum kuku panjang dalam Islam. Sebenarnya dalam hadis dan al-Quran ada penjelasan tentang ini, jangan hanya membaca dan melihat dengan sebelah mata.

Hukum Simpan Kuku Panjang

Adalah menjadi kebiasaan bagi wanita mempunyai kuku yang panjang dan ia sengaja disimpan panjang. Ada yang memotong kuku di tepi sahaja tetapi di tengah dibiarkan panjang dan tajam, kononnya cantik apabila runcing.

kesan kuku panjang

Disebabkan pertahanan kuku yang panjang, terpulang pada diri sendiri, dia terpaksa bertungkus lumus kerana tekan papan kekunci telefon bimbit Tersilap tekan, terus taip ejaan dan perkataan.

Terdapat juga lelaki yang menyimpan kuku panjang pada beberapa jari. Selalunya di jari kelingking katanya padan telinga tapi sebenarnya apa tujuan utama mempertahankan kuku panjang?

Cuba bayangkan dengan kuku yang panjang untuk berdiri, pasti akan tercalar, boleh bayangkan bagaimana berdiri di atas kuku yang panjang sedangkan kuku yang panjang sudah elok?

Jika kuku disimpan panjang, ia kelihatan lebih kurang sama dengan karnivor. Iaitu haiwan pemangsa yang memakan daging seperti singa dan harimau, kedua-dua haiwan mempunyai kuku yang panjang.

Hukum Memotong Kuku

hukum memotong kuku

Fuqaha’ bersepakat bahawa memotong kuku adalah sunnah daripada sunnah fitrah manusia. Disunatkan bagi setiap muslim untuk menjaga kebersihan. Hukum menyimpan kuku panjang adalah sama, berlaku untuk lelaki dan wanita.

Dalilnya:

keburukan kuku panjang dalam islam

Juga hadis yang mengingatkan supaya jangan memanjangkan kuku melebihi empat puluh hari (40 hari).

hukum perempuan simpan kuku panjang

Tak boleh nak potong kuku, dikecualikan hanya bila ada perang.

Hal ini juga disebut dalam Kitab al-Fatawa al-Hindiyyah: Menggigit kuku adalah sunnah kecuali pada masa perang, membiarkannya (maka) disunatkan.

Beberapa undang-undang berkenaan kuku yang boleh kita ambil perhatian:

• Cara memotong kuku, sebaiknya mulakan dengan menggigit kuku tangan kanan dahulu dan kemudian tangan kiri. Begitu juga untuk kaki, ia harus bermula dengan kaki kanan dan kaki kiri.

Sebagaimana yang selalu diajarkan oleh Rasulullah SAW untuk memulakan sesuatu dari sebelah kanan:

apa hukum menyimpan kuku panjang

• Dilarang menggigit kuku di bahagian tepinya dan membiarkan bahagian tengah sehingga kelihatan tajam dan runcing kerana akan menyebabkan terkumpulnya kotoran di antara kuku.

[Sabah al-Samarrai ‘(Dr.), hlm.76. Al-Farghani, jld.3, hlm.411]

• Makruh menggigit kuku dengan gigi. Hendaklah memotong kuku menggunakan gunting kuku. Al-Farghani menyebut bahawa menggigit kuku menggunakan gigi adalah salah satu punca penyakit.

[Nizamuddin, jld.5, p.358]

Adakah Islam itu indah? Sangat cantik. Bahkan Rasulullah SAW mengajar tentang memotong kuku.

Hikmahnya adalah :

1. Menggigit kuku adalah sesuai dengan fitrah manusia yang sempurna. Ia juga merupakan sunnah Rasulullah SAW. Jika sunnah pasti ada pahala yang menanti.

2. Jika dibiarkan lama, maka segala sisa kotoran akan terkumpul walaupun setelah dibersihkan. Di manakah kita melihat kuman? Sudah tentu ia akan menyebabkan penyakit nanti.

Bayangkan lagi, dengan kuku yang panjang itu, dia menguli tepung untuk dibuat kek dan roti canai. Gabung? Diperah santan putih pekat itu bertukar menjadi kelabu. Bayangkan kita makan makanan itu. Erk!

3. Apabila kekotoran terkumpul, ia menghalang kita daripada pembersihan sempurna sehingga air mencapai lapisan kuku.

Baca: Hukum Memakai Inai Pada Kuku

4. Menjauhi orang Islam adalah sama dengan jenis fasik dan kafir dan juga sejenis binatang buas.

Jadi, sampaikan kepada kawan-kawan, adik-beradik, saudara mara yang menyimpan kuku. Tak cantik, tahan lama. Jom jadi manusia. Potong, jangan tunggu lama-lama. Boleh tolong share dan tag? Semoga Allah SWT mengampuni segala dosa kita. – Ustaz Farid Rashidi.

Hukum Menyimpan Kuku Panjang

Untuk lebih jelas, turut diadakan ceramah dan penerangan tentang apakah hukum menyimpan kuku panjang bagi lelaki dan perempuan yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus yang turut menunjukkan cara-cara memotong kuku dengan betul dalam Islam.

Kepada anda yang sudah mengetahui tentang hukum menyimpan kuku panjang dalam Islam hendaklah segera ditinggalkan. Kuku yang panjang langsung tidak memberi manfaat dan faedah kepada kita selain daripada kotor dan menambah bebas dosa asalkan kita memelihara kuku itu.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *