Ingin Menjalankan Perjalanan Ke Luar Negara: Elakkan Situasi Ini Untuk Memastikan Perjalanan Anda Selesa

Ingin Menjalankan Perjalanan Ke Luar Negara

Melancong ke luar negara sememangnya satu perjalanan yang sangat-sangat membahagiakan, malah hasrat yang diimpikan sejak Doloe akhirnya menjadi kenyataan. Tentunya dalam melaksanakan perjalanan yang benar, cerdas, dan cerdas, ada beberapa cara yang harus dihindari agar uang yang anda sediakan dari Indonesia tetap sesuai dengan peruntukannya, memastikan tidak melebihi anggaran. 

Pengalaman menjadikan guru yang baik agar kesilapan yang dilakukan pada masa lalu tidak berulang lagi. Plesirankotatua ingin berkongsi pengalaman semasa anda melancong ke luar negara, terdapat beberapa acara yang perlu anda elakkan agar segala ramalan kos yang telah disediakan lebih awal kekal mengikut jadual perjalanan, malah bajet yang sedia ada tidak boleh digunakan kesemuanya. Apakah acara yang perlu anda elakkan semasa berada di destinasi pelancongan penting yang telah anda pilih supaya acara perjalanan anda kekal dalam koridor biasa.

Oe0V2JKV QgeWxgiOjwC04p9 GuehWmzfdInQD9SatxEEiD04xCLE qIgPDU 7O8lXy7ZqbcyxcCdxt9PjKjlH gNei93bQSqBTEskOUSr5Zy ps1CSFFFKfWlbH35VuWNO95mdi130kLPF2qDni8aayKtvapCzoFJXoB0d
Poto oleh: rilis.id

1. ELAKKAN MEMBELI MAKAN DAN MINUM DI LOKASI PELANCONGAN.

Bukan lagi di belakang tabir harga masakan dan minuman di lokasi pelancongan penting di negara destinasi sudah pasti sangat mahal jika dibandingkan dengan harga di pusat bandar. Ramai rakan-rakan pernah merasai perkara yang sama apabila perut lapar dan haus serta terpaksa membeli di lokasi, tentunya terkejut dengan harga yang sangat berkali-kali apabila makan di pusat bandar jauh lebih murah. 

Ramai pelancong yang menjalankan acara makan minum di pusat tapak pelancongan kini terpaksa berfikir berulang kali agar pengalaman yang dirasai tidak berlaku kepada semua rakan sekerja yang ingin melancong. Akhir sekali, pelancong yang mendapat pengalaman daripada pengembara lain membawa bekal dari rumah penginapan dan memakannya apabila ada kawasan khas untuk duduk menikmati hidangan yang telah dibawa tadi.

Bagi masalah cita rasa masakan di lokasi pelancongan, rasanya biasa sahaja, walaupun anda seorang pengembara yang bijak, anda akan memilih Google Map untuk membantu mencari lokasi ruang makan yang dicadangkan oleh ramai pelancong dan harganya jauh lebih murah. Sememangnya anda perlu berjalan kira-kira 500 meter atau hanya beberapa blok, anda akan menemui ruang makan yang mempesonakan selera, malah keaslian rasa masakan tempatan jauh lebih baik dan harganya sangat berpatutan.

2. JANGAN BERTUKAR DUIT TERLALU BANYAK DI AIRPORT.

Lebih-lebih lagi jika anda melancong ke beberapa negara yang nilai mata wangnya tidak diminati, jika anda membawanya pulang ke tanah air anda, anda tidak sepatutnya menukar terlalu banyak wang ketika melancong nanti. Tukar hanya jika perlu, dan anda harus menggunakan kad ATM atau debit semasa menjalankan transaksi.

Kini terdapat polisi kemudahan kad dalam perbankan negara, kad debit boleh dilakukan semasa melancong ke luar negara. Penyelesaian seperti ini telah banyak dilakukan kerana kadar yang berlaku apabila transaksi sudah pasti paling kompetitif, jika anda menukar wang di pengurup wang di sekitar lapangan terbang harganya jauh lebih kompetitif jika anda perlu melakukannya dengan segera.

3. ELAKKAN CAJ TAMBAHAN SEMASA TRANSAKSI.

Pada masa ini, banyak bank telah memudahkan pelanggan mereka untuk mendapatkan kemudahan bebas yuran transaksi apabila melancong ke luar negara menggunakan kad debit yang mereka keluarkan. Malah ada jadual untuk tidak menambah yuran aksesori lain ketika berurus niaga di luar negara dan anda boleh menggunakan perkara seperti ini supaya wang yang anda belanjakan itu sesuai dengan tujuannya. Elakkan yuran aksesori apabila berurus niaga di luar negara, mengapa mereka akan mengenakan bayaran setiap item transaksi yang anda buat supaya jumlah yuran yang akan anda bayar adalah jauh lebih mahal.

4. ASRAMA ANDA TIDAK PERNAH ABAIKAN.

Semestinya apabila melancong ke luar negara, pilihan rujukan terbaik sememangnya asrama kerana harganya sangat berpatutan dan kemudahannya cukup memadai dan cukup berpatutan. Ia tidak semewah hotel lima bintang tetapi adakah anda memerlukan hotel glamor untuk menginap ketika melancong.

Jika kita memilih asrama, lebih baik kerana kita hanya perlu berehat dan membersihkan diri dan itupun sudah lebih dari cukup dengan harga yang kita bayar. Lebih-lebih lagi, lokasi asrama kini sangat mesra dengan pengangkutan awam yang penting di negara destinasi. Jadi anda jangan sekali-kali memandang rendah malah mengabaikan asrama dengan harga yang sangat berpatutan apabila anda melancong ke luar negara seperti prinsip backpacker.

Konsep asrama kini amat memadai, malah kemudahan aksesori yang mereka sediakan sangat mampu dan menawarkan tahap keselesaan yang tinggi seperti WIFI, dobi, penghawa dingin, malah menyediakan sarapan pagi percuma. Mereka juga menawarkan perkhidmatan ulang-alik mudah ke lapangan terbang jika perlu. Jadi kos yang murah tidak selalunya murah, malah ia akan memberikan anda kesan penjimatan yang luar biasa apabila anda melancong ke negara destinasi di seluruh dunia.

5. SERTAI KOMUNITI MESRA UNTUK PENGINAPAN PERCUMA.

Melalui atau dengan ramai pengembara yang mengembara hampir ke seluruh dunia, muncul komuniti yang menawarkan penginapan percuma di rumah penduduk tempatan khusus untuk pelancong dari pelbagai negara. Dikenali sebagai komuniti Rangkaian Hospitaliti, yang bersedia membantu pelancong yang ingin mendapatkan tempat tinggal percuma semasa mereka melawat negara destinasi mereka.

Jenis pengembara yang diberi peluang ini sangat pelbagai, bermula dari pengembara solo sehinggalah pasangan rasmi yang berkonsepkan backpacker menggunakan kemudahan ini ketika melancong. Cara ini amat berkesan kerana ia dapat menjimatkan kos penginapan yang tentunya boleh anda peruntukkan kepada perkara lain yang lebih produktif seperti membeli cenderamata.

6. GUNAKAN PENGANGKUTAN AWAM ELAK TEKSI.

Perjalanan ke semua kawasan pelancongan di negara destinasi anda harus menggunakan pengangkutan awam. Secara purata, negara yang anda lawati mempunyai pengangkutan awam yang telah digunakan secara meluas oleh penduduk tempatan dan juga pelancong. Harga yang anda bayar adalah sangat berpatutan malah sangat membantu untuk menjimatkan kos semasa melakukan perpindahan. Memang ada teksi tetapi ia adalah pilihan yang sangat mendesak apabila anda benar-benar memerlukannya. Jika anda tidak memerlukannya, pilihan terbaik ialah menggunakan pengangkutan awam seperti bas atau MRT.

7. MESTI BERDIRI JANGAN TERLALU TERGURU.

Sememangnya sesuatu yang dilakukan secara tergesa-gesa itu tidak elok, anda harus semak semula sama ada anda perlu membeli tiket untuk kawasan pelancongan atau kawasan asrama di negara destinasi. Anda perlu membuat kajian yang lebih teliti supaya pembelian ini pastinya dilakukan selepas melihat beberapa cadangan atau komen daripada pengembara yang pernah mengembara seperti anda nanti. 

Pastikan pembelian ini adalah pasti dan tiada lagi perubahan, berdasarkan pengalaman kami, memang salah beli atau salah pilih banyak berlaku oleh pengembara kerana ada faktor terlalu gembira dan bersemangat untuk melancong ke luar negara. Jika ia telah dibeli dan tiket telah dibeli dan menerima pemberitahuan bahawa ia tidak berfungsi, maka anda telah melakukan kesilapan dengan membazirkan wang untuk apa-apa. Tunggu masa yang sesuai agar peruntukan bajet yang disediakan adalah tepat sasaran dan bersesuaian dengan keperluan melancong ke luar negara.

8. PILIH PILIH PAKEJ PELANCONGAN.

Kami kebanyakannya melancong tanpa sebarang pakej pelancongan dari Indonesia, kami memilih dan memilih pakej pelancongan yang penting sahaja selepas tiba di negara destinasi. Kerana kita dapat menentukan mana satu yang paling sesuai dengan kriteria dan yang mana satu perlu dilakukan menggunakan lawatan. Kalau travel sendiri dah tentu boleh jimat agak banyak, kalau perlu guna tour di negara destinasi, kami pilih pakej supaya kos yang perlu dibayar kekal mampu milik dan murah.

Kenapa begitu kerana kini terdapat banyak cadangan atau pengalaman yang mudah diakses melalui telefon pintar supaya anda boleh meneliti pakej pelancongan yang perlu disiapkan selepas memilih negara destinasi untuk menghabiskan masa bercuti. Jadi, anda ingin menjadi pengembara yang bijak dan sentiasa menambah wawasan dengan sentiasa membaca pengalaman yang pernah dilakukan oleh pengembara terdahulu agar konsep perjalanan yang akan anda lakukan dapat dibuat mengikut skrip perjalanan anda nanti supaya bajet yang akan disediakan mempunyai nombor dan persediaan awal anda boleh melakukannya sekarang.

Semoga penulisan perkongsian pengalaman ini dapat menjadi pemahaman anda sebelum melancong ke luar negara. Jangan biarkan kesilapan yang pernah kami lakukan semasa melancong sebelum ini berlaku kepada anda, sudah tentu kos yang dikeluarkan bukan sedikit. Semoga bermanfaat dan menjadi pengembara yang bijak, bijak, dan sentiasa serius dengan bajet yang disediakan mengikut jadual perjalanan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *