Jangan Pernah Jemu Mendengar Perintah Pramugari Yang Disampaikan Kepada Penumpang

Jangan Pernah Jemu Mendengar Pramugari

Sebagai pengembara yang sentiasa menggunakan kapal terbang, sudah pasti beliau akan sentiasa mendengar kod yang selalu disampaikan oleh pramugari agar sentiasa dipatuhi iaitu standard yang perlu dipatuhi oleh semua penumpang agar segala keselesaan kepada semua penumpang. dapat dirasai dengan selesa dan sangat gembira. 

Sejak kebelakangan ini, sudah tentu, anda telah membaca walaupun imej visual kemalangan pesawat, dan terdapat ilustrasi daripada pemerhati pesawat bahawa terdapat kira-kira 11 minit kritikal apabila pesawat akan terbang, bermula dari 3 minit pertama semasa berlepas dan 8 minit apabila kapal terbang akan mendarat. Jadi kali ini amat prihatin dan pelbagai pengumuman akan dibuat oleh kru penerbangan atau pramugari agar penumpang terus mematuhinya.

Pengalaman kami menggunakan kapal terbang ketika melancong, kami cuba menulis dalam artikel agar ia berguna untuk semua rakan sekerja kami agar mereka tetap mematuhi segala yang diperkatakan oleh pramugari atau kru penerbangan agar keselesaan untuk semua penumpang dapat dijalankan. 

Lebih-lebih lagi bagi anda yang masih kurang mengetahui apa yang sering disampaikan oleh kru penerbangan kepada penumpang ketika berada di dalam kabin, sentiasa perhatikan perkara ini agar lebih teratur. Mungkin kita sering mendengarnya ketika melancong dan ia kedengaran sangat mudah tetapi mempunyai makna yang sangat tinggi untuk sebuah perjalanan. Jadi, nantikan dan dengarkan penghantaran yang merupakan peraturan dan sebagai penumpang anda mesti mengikutinya. Berikut penjelasannya:

#1. Semua bagasi yang dibawa oleh penumpang mesti diletakkan di kawasan yang disediakan, seperti di bahagian bawah pesawat, di dalam pesawat, atau di bawah tempat duduk. Arahan ini selalu disampaikan apabila anda memulakan pemeriksaan ini di kaunter, ada barang yang diletakkan di bahagian bawah bagasi kerana beratnya melebihi standard yang ditetapkan oleh syarikat penerbangan. 

Serta barang bawaan yang dibawa ke bahagian atas kabin pesawat, letakkan kawasan penyimpanan di atas kepala atau di bawah tempat duduk jika keseluruhan kapasiti penyimpanan penuh. Ia kelihatan sangat mudah tetapi ini adalah prosedur standard dalam penerbangan yang mesti anda ikuti supaya keselesaan untuk semua penumpang dapat dicipta bermula dari diri anda sendiri.

#2. Setiap penumpang sudah mempunyai nombor tempat duduk masing-masing dan mesti duduk di kawasan yang disediakan. Peraturan ini perlu dilaksanakan kerana setiap tempat duduk telah disediakan topeng udara bagi setiap penumpang, sekiranya berlaku kecemasan, topeng udara ini merupakan faedah utama yang perlu diperolehi dan menjadi keutamaan. 

Tidak dibenarkan menukar tempat duduk kerana sistem penerbangan telah menentukan bahawa setiap penumpang telah menerima nombor tempat duduk yang mesti dialamatkan setiap penumpang. Pramugari akan membantu setiap penumpang dan mengarahkan mereka ke nombor tempat duduk yang telah dicetak pada pas masuk penumpang.

#3. Apabila duduk, setiap penumpang mesti mengangkat tempat duduk dan mesti mematuhi semua kod ini untuk mengelakkan kecederaan apabila pesawat berlepas dan mendarat. Pada masa pendaratan kecemasan, setiap lorong penumpang boleh menyediakan akses akses kerana kedudukan tempat duduk adalah mengikut kedudukan yang sepatutnya. Situasi seperti ini sentiasa diperiksa berulang kali oleh pramugari dari penumpang hadapan, tengah dan belakang untuk memastikan semua kedudukan tempat duduk dengan bahagian belakang bangku berada pada kedudukan yang sepatutnya.

#4. Kedudukan meja kecil di hadapan penumpang hendaklah dilipat dan dikunci dengan pgual yang disediakan. Meja itu hanya untuk keperluan makan dan minum sahaja, selepas tidak digunakan, kembalikan ke kedudukan asal untuk memberi laluan kepada penumpang seterusnya yang ingin keluar ke tandas. Terutama semasa berlepas dan mendarat, kedudukan meja kecil di hadapan penumpang mesti dikunci dan cangkuk pengikat telah mengikat meja dengan betul.

I8g 3ADN
Poto oleh: metrobali.com

#5. Memakai pengikat tali pinggang keledar sentiasa berada dalam kedudukan yang berkaitan dengan alat cangkuk, apabila duduk telah memberikan rasa ketat untuk mengikat badan apabila duduk dirasai. Tujuannya adalah untuk melindungi penumpang daripada kecederaan yang mungkin timbul semasa penerbangan atau kejutan turbulensi berlaku apabila pesawat memasuki tempat kosong atau kedudukan cuaca buruk yang menyebabkan ketidakselesaan semasa terbang. 

Jadi setiap penumpang mesti mematuhi peraturan ini, krew kabin akan memberi pemberitahuan secara berkala kepada penumpang supaya mereka sentiasa meletakkan tali pinggang keledar dengan betul dan betul. Ia juga dapat dilihat apabila penumpang duduk di nombor tempat duduk, setiap pramugari akan sentiasa memeriksa sama ada tali pinggang keledar telah dipakai oleh semua penumpang.

#6. Penumpang yang duduk dalam kedudukan tingkap mesti memberi perhatian kepada penutup sentiasa dalam kedudukan terbuka dan mesti mematuhinya kerana peraturan memerlukannya. Penutup tingkap ini sentiasa dalam posisi terbuka supaya semua penumpang dapat melihat keadaan di luar pesawat supaya tidak berlaku bunyi bising ketika pesawat dalam posisi terbang. Krew kabin akan sentiasa memberitahu penumpang untuk membuka penutup tingkap secara terancang, terutamanya dalam kedudukan berlepas dan mendarat.

#7. Suasana kabin pesawat dimalapkan, cahaya akan kelihatan ketika pesawat hendak berlepas dan mendarat. Kedudukan lampu menyala seperti ini adalah cara terbaik agar penumpang dapat segera menyesuaikan diri dengan persekitaran petang dengan agak cepat. Suasana seperti ini telah dimasukkan dalam peraturan penerbangan dan sentiasa dijalankan oleh kru kabin, pengumuman ini akan sentiasa disampaikan kepada penumpang dan mesti dipatuhi. Pada masa yang sama, jika penumpang ingin meneruskan bacaan, butang disediakan yang mesti ditekan di atas kepala penumpang sebagai lampu membaca, sudah tentu ia dibenarkan.

#8. Apabila pesawat sudah bersedia untuk berlepas, sudah tentu krew kabin atau pramugari akan sentiasa memberi penumpang untuk mematikan telefon bimbit, peranti elektronik dan seumpamanya kerana akan mengganggu navigasi pesawat dengan menara kawalan. Maklumat yang disampaikan adalah mekanisme keselamatan yang telah dikawal selia dan semua penumpang mesti mematuhinya. 

Begitu juga, apabila pesawat hampir mendarat, semua peranti yang dinyatakan di atas mesti diaktifkan semula selepas berada di terminal kehadiran. Sebagai penumpang yang baik anda mesti mengikut dengan baik supaya keselesaan penerbangan dapat diperolehi agar segala mekanisme berkaitan navigasi komunikasi antara juruterbang dan menara kawalan terus berjalan dengan baik.

#9. Tidak dilupakan juga apabila pesawat sudah mendarat dan masih dalam keadaan bergerak, semua penumpang kekal di tempat duduk sehingga pesawat berhenti betul-betul di hangar yang disediakan oleh petugas darat lapangan terbang. Apabila membuka petak di atas tempat duduk setiap penumpang, sentiasa berhati-hati apabila membuka kemungkinan barang yang disimpan di dalamnya mudah jatuh apabila dibuka. Maklumat seperti ini akan sentiasa disampaikan agar penumpang yang akan mengambil bagasi sentiasa berhati-hati.

#10. Ia juga penting bahawa terdapat pintu untuk keluar apabila pesawat telah berhenti dengan betul di lapangan terbang destinasi. Pramugari atau krew kabin akan dimaklumkan bahawa pintu yang akan dibuka tersedia untuk dibuka di hadapan atau di belakang bergantung kepada ketersediaan jambatan penghubung antara pesawat dan bangunan terminal kehadiran. 

Terdapat beberapa lapangan terbang yang tidak menyediakan apabila banyak pesawat mendarat sehingga kedua-dua pintu pesawat dibuka dan semua penumpang boleh memilih untuk turun di pintu belakang atau di hadapan menggunakan tangga manual dibantu oleh pegawai darat lapangan terbang.

#11. Terutama di kawasan tempat duduk kecemasan, lelaki tua yang sanggup membantu membuka pintu apabila pesawat melakukan pendaratan cemas di dalam air. melalui atau bersama-sama dengan sudi membantu, krew kabin mengarahkan penumpang lelaki umur bagaimana untuk membuka dan prosedur untuk membuka apabila pesawat berada dalam kedudukan pendaratan kecemasan di atas air. Jadi, segala peraturan yang sedia ada di hadapan tempat duduk penumpang dibaca secara terperinci supaya apabila ia dilakukan tidak berlaku kekeliruan.

Lebih-lebih lagi bagi penumpang yang akan sentiasa didengari, mereka akan tetap dijaga dengan penuh kefahaman agar peraturan yang telah diputuskan sentiasa disampaikan kepada penumpang apabila menggunakan kapal terbang sebagai laluan perjalanan ke destinasi pelancongan terpilih. Segala peraturan yang telah dikemukakan telah diatur oleh pejabat yang berwenang di bidangnya agar kerjasama antara awak kabin dan penumpang selalu tercipta setelah penyampaian mudah dipahami agar pendidikan dilaksanakan secara profesional di bidangnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *