Jelajah Sindang Barang, Bogor: Mesra Dari Jakarta, Percutian Tema Budaya Sunda

Jelajah Sindang Barang Bogor

Apabila anda ingin mencari percutian bertemakan melestarikan budaya, pilihlah pelancongan Sindang Barang Bogor, itulah jawapannya. Sangat mesra dengan DKI Jakarta, tentunya sangat praktikal untuk dicapai dan tidak perlu jauh dari rumah. Pelancongan jenis ini sangat diminati oleh pelancong tempatan dan luar negara di mana budaya Sunda yang telah bertapak dalam kalangan penduduk tempatan di situ masih tebal malah keindahan dan keasliannya masih terjaga.

Kampung Budaya Sindang Barang Bogor ini berfungsi sebagai tempat perintis tempat yang telah disepadukan dengan beberapa penginapan yang direka supaya pelancong dapat merasai suasana perkampungan Sunda dan dilengkapi dengan beberapa aktiviti lain termasuk selok belok kehidupan masyarakat Sunda. bermula dari rumah, budaya, hingga bermain alat muzik asli.angklung.

Potensi pelancongan ini telah mula digunakan sebagai destinasi pelancongan pendidikan untuk pelajar sekolah rendah, rendah atau menengah yang ingin melihat sendiri dan pada masa yang sama mempraktikkan teori yang diperoleh di sekolah dapat dilihat dan dipraktikkan secara langsung. Bukan itu sahaja, pelancong yang ingin melihat dari sudut mesra bagaimana budaya Sunda di Kampung Budaya Sindang Barang diberikan maklumat lengkap.

KAMPUNG BUDAYA SANDANG BARANG SINDANG BOGOR.

Alamat: Jl. Endang Sumawijaya, RT. 02 / RW. 08, Sindang Barang, Dusun Menteng, Desa Pasir Eurih, Kecamatan Tamansari, Pasireurih, Bogor, Jawa Barat 16631.

laman web: kp-sindangbarang.com

Telefon: Mudah Alih: +6281318187573 | Whatsapp +6287770302144

#1. KAMPUNG TERTUA DI SELURUH BOGOR ADALAH BARANGAN SINDANG.

Sebagai kampung tertua di Bogor Raya, Sindang Barang merupakan sebuah kampung yang telah wujud sejak zaman Kerajaan Sunda sekitar abad ke 12. Ini merupakan lokasi pertama para jaguh atau pahlawan di tanah Pasundan mengkaji kerajaan-kerajaan istimewa pada masa itu dan juga. sebagai pembangunan budaya di tanah Sunda yang masih dikekalkan sehingga kini.

Jadi, jika anda membawa keluarga melancong, ia adalah pilihan terbaik selain memperkenalkan budaya yang masih dikekalkan sehingga kini di kompleks yang sangat cantik dan terjaga. Jadi, dapat dilihat jejak sejarah pelancongan, beginilah sejarah tanah Sunda di Sindang Barang.

3J11QklULU58lnfirbnkpD aDanW7TuE9nnyFJ
Poto oleh: bisniswisata.co.id

#2. CANTIK SANGAT ISTIMEWA DI PERINGKAT WILAYAH PARAHYANGAN.

Apabila anda berada di Sindang Barang, anda dapat melihat bahawa landskap spatialnya sangat tersendiri dan pastinya kelihatan seperti peringkat wilayah Parahyangan yang pastinya sangat unik. Terdengar bunyi angklung yang dimainkan oleh ibu-ibu yang mereka mainkan yang sangat unik dalam budaya Sunda.

Nampaknya sanung yang sangat terawat ini adalah tempat jelapang di mana padi diletakkan secara tradisional. Jadi ini adalah pemandangan yang sangat cantik, yang tentunya hanya di kampung Sindang Barang.

#3. RASAI RASA BARU HIDUP BERSAMA KAMPUNG KOKOLOT.

Pengurus Kampung Budaya Sindang Barang memberi peluang kepada pengunjung atau pelancong yang ingin tinggal bersama kokolot kampung. Kokolot bermaksud orang tua atau orang tua kampung yang pastinya sangat unik dan digemari pelancong.

Konsep ini sememangnya termasuk dalam destinasi pelancongan yang digemari oleh pelancong asing supaya mereka dapat merasai kehidupan bersama penduduk tempatan. Bukan itu sahaja, proses memasak secara tradisional turut menjadi tarikan utama menggunakan hawu atau dapur tradisional berkayu api, tentunya ia sangat fenomenal di zaman moden yang mula dilupakan.

#4. ALAMI MENGINAP DI BILIK UNIK ORANG TEMPO TEMPO SUNDA PADA PERTAMA.

Apabila anda ingin menginap di Kampung Budaya Sindang Barang, terdapat bilik atau gerai yang sangat tradisional dengan dinding dan loteng yang diperbuat daripada anyaman buluh. Semestinya konsep tradisional seperti ini sangat digemari oleh pelancong asing yang sememangnya ingin merasai pengalaman menginap di bilik tradisional sejak zaman dahulu lagi yang menawarkan suasana yang fenomenal pada zaman moden kini.

Konsep tradisional dengan anyaman buluh ini mahu menyasarkan pelancong asing supaya mereka dapat menghabiskan masa bercuti lebih lama supaya mereka merasai kehidupan di era Doloe yang hanya wujud di Kampung Budaya Sindang Barang.

#5. CARA MENGEKALKAN BUDAYA SUNDA TERSEDIA.

Kompleks yang masih terjaga ini pastinya tempat yang masih mampu mengekalkan budaya Sunda yang masih akan dilihat pada bila-bila masa dan menjadi tarikan pelancong yang sentiasa dikunjungi oleh pelancong dalam dan luar negara.

Melalui atau bersama-sama, mengekalkan sejarah budaya Sunda bukan sahaja dengan suasana penduduk setempat tetapi perkara-perkara lain seperti beberapa aktiviti yang sentiasa dijalankan oleh penduduk tempatan lain yang boleh diikuti oleh pelancong yang ingin mengenali dengan lebih dekat. Pastikan jadual dan masa yang telah ditetapkan dapat dimasukkan dalam tarikh lawatan anda di Kampung Budaya Sunda Sindang Barang.

Segala fakta pengalaman yang telah dirasai oleh ramai pelancong tentunya hanya boleh dapatkan di Kampung Budaya Sunda Sindang Barang, hanya 5 km dari pusat kota Bogor. Lokasi yang sangat memadai sebagai tempat meluangkan percutian singkat bersama keluarga pastinya boleh dimasukkan dalam senarai pilihan demam isu cuti bersama di masa hadapan. Semoga bermanfaat dan selamat bercuti di Sindang Barang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *