Pasar Hujung Minggu Kara Ke Chatuchak Dari Khao San Road Bangkok Thailand

Kara Ke Chatuchak Weekend Market

Sesungguhnya, Jalan Khao San ialah tempat yang sangat popular untuk pengembara backpacker untuk memilih untuk tinggal sementara bagi meluangkan masa berehat dan membersihkan diri. Kepelbagaian pilihan yang sangat popular bermula pada harga THB300 atau sekitar IDR 100,000, ini pastinya pilihan yang sangat menarik dan unik dan bukan itu sahaja, untuk kemudahan pelengkap yang lain, ia berdekatan dengan pusat bandar dan pusat bandar pelancongan. 

Sebagai tempat tinggal sementara, sudah tentu ada perancangan untuk pergi ke Pasar Minggu Chatuchak dari Khao San Road untuk mencari beberapa keperluan penting seperti membeli-belah atau mencari cenderahati untuk dibeli yang boleh menjadi cara terbaik kerana jenis dan jenisnya.

Barangan yang terdapat di Pasar Hujung Minggu Chatuchak sudah memadai.terlalu banyak sehinggakan hanya ada satu tempat sahaja anda boleh memilih barang mana yang hendak dipilih untuk tujuan di atas. Plesirankotatua ingin menyampaikan berita ini kepada semua rakan sekerja yang semasa tinggal di Bangkok Thailand berada di tempat backpacker Khao San Road ke pasar Chatuchak beserta penjelasan penuh:

Pasar Hujung Minggu Chatuchak atau nama lain JJ Market:

Alamat: Kamphaeng Phet 2 Rd, Khwaeng Chatuchak, Khet Chatuchak, Krung Thep Maha Nakhon 10900, Thailand

AYxIoEszXyHIt7 Nek8qo m Kyv 78WPq90KE qeny2Dhf7g2w466lF3 wlXMQkiVcTr WL6obPPUu
Poto oleh: thewayfaringsoul.com

#1. BTS dan Feri.

Pilihan ini sudah tentu sedikit mencabar, perkara pertama yang anda lakukan ialah menaiki bot dari Jeti Phra Arthit. Menaiki Bot Ekspres Chao Praya ke Jeti Sathorn atau Jeti Pusat dengan harga tiket THB15 sahaja. Kemudian selepas tiba di Sathorn Pier atau Central Pier relay menaiki BTS Skytrain di Saphan Taksin ke stesen Mo Chit dengan kos +/- THB42.

Dari stesen yang telah siap, anda boleh melihat pelbagai pengembara atau penduduk tempatan menuju ke Pasar Hujung Minggu Chatuchak. Mungkin sesetengah pengembara melihatnya sebagai sedikit rumit, tetapi apabila keadaan trafik di Bangkok sangat teruk, kaedah ini sangat menguntungkan untuk ke sana dengan lebih cepat bagi mengelakkan kesesakan.

#2. Teksi Dalam Talian.

Pada masa ini, bandar Bangkok, Thailand, mempunyai teksi dalam talian yang boleh anda gunakan sebagai cara terbaik untuk ke Pasar Hujung Minggu Chatuchak dari Jalan Khao San. Jarak antara kedua-dua lokasi ini ialah +/- 10 km, tetapi pastikan anda tidak terperangkap dalam kesesakan jalan raya ketika perjalanan dengan teksi, kerana pada masa tertentu laluan perjalanan akan mempunyai banyak kenderaan dan sudah tentu akan menjadi timbunan kenderaan.

#3. Bas.

Teknik paling jimat dan semestinya sangat popular dengan harga yang sangat berpatutan. Pengembara backpacker sangat menyukai cara ini untuk menaiki bas bandar Bangkok dari Jalan Khao San ke Pasar Hujung Minggu Chatuchak. Bas pengangkutan bandar yang diambil ialah nombor 524 {kuning} dan nombor 3 {merah}, untuk tempat menunggang di sekitar kawasan Khao San {jika anda mahu anda boleh mendapatkan maklumat kepada kakitangan hotel atau asrama tempat anda menginap}, tidak juga jauh dari kawasan ini.

Harga tiket atau tambang ialah +/- THB20. Anda perlu bersabar menunggu kerana ramalan kesesakan lalu lintas tidak dapat ditentukan masa jadi teruskan menunggu dengan sabar, untuk masa biasa setiap 30 minit. Ancer-ancernya adalah perhentian bas yang sangat dekat dengan Pelabuhan Phra Athit. Bas yang akan anda naiki akan berhenti berdekatan dari Stesen Skytrain Mochit dan bersedia untuk berjalan kaki ke JJ atau Pasar Hujung Minggu Chatuchak.

TIPS: kerana kaedah ini agak rumit dan memerlukan orang tempatan yang memahami bahasa Inggeris untuk bertanya. Rata-rata penduduk tempatan Thai tidak begitu mengenali bahasa Inggeris. Untuk mendapatkan harga yang murah anda perlu melakukan usaha yang agak banyak dan memerlukan pengorbanan seperti menggunakan pengangkutan bas bandar di bandar Bangkok. Bas nombor 3 tersedia secara percuma pada hujung minggu dan jika anda kembali menggunakan bas yang sama ke Jalan Khao San dari Pasar Hujung Minggu Chatuchak anda perlu menyeberang ke arah bertentangan apabila anda turun kali pertama.

#4. Tuk Tuk.

Jika anda ingin menggunakan tuk-tuk anda harus memilih teksi dalam talian, dan harganya boleh berpatutan. Kadangkala pemandu tuk tuk akan mengenakan harga yang lebih tinggi kepada anda apabila pelancong menaiki sekitar Jalan Khao San kerana mereka fikir anda akan mahu membayar lebih untuk ke Pasar Hujung Minggu Chatuchak. Pilihan ini tidak terkenal dan tidak disyorkan atas sebab harga yang dibayar boleh melebihi kos teksi yang lebih mudah.

PENUTUP.

Untuk pilihan ini, laraskannya mengikut jangkaan anda dan pastikan masa yang mencukupi untuk memberi perhatian dan cuba keluar dari Jalan Khao San pada waktu pagi untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas pada hujung minggu. Sememangnya kesesakan di Bangkok hampir sama dengan Jakarta pada waktu puncak, jadi anda perlu menjangka masa terbaik untuk dapat menikmati semua aktiviti anda semasa berada di Pasar Hujung Minggu Chatuchak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *